Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantna statistika

Evo zašto koronavirus u SAD-u posebno napada Afroamerikance

Afroamerikanac
Foto: Reuters/Pixsell
08.04.2020.
u 16:05

U Chicagu Afroamerikanci čine 30 posto stanovništva, ali istodobno i čak 70 posto umrlih od COVID-19. Dvostruko su veće šanse u SAD-u da Afroamerikanac neće imati zdravstveno osiguranje nego bijelac

Sjedinjene Države bore se s najtežim posljedicama pandemije koronavirusa. Do srijede je zaraženo već 400 tisuća ljudi, a gotovo 13 tisuća ih je umrlo. I unatoč tomu što se danima govori da koronavirus napada sve ljude jednakom žestinom, u SAD-u se pokazalo potpuno suprotno: na najvećem su udaru Afroamerikanci.

U Chicagu oni čine 30 posto stanovništva, ali istodobno i čak 70 posto umrlih od COVID-19, bolesti koju koronavirus uzrokuje. Drugi gradovi u kojima Afroamerikanci žive, poput Detroita, Milwaukeeja, New Orleansa ili New Yorka, postali su epicentri zaraze. U Louisiani je također 70 posto umrlih crnaca.

Da virus napada posebno zajednicu Afroamerikanaca, potvrdio je i sam američki predsjednik Donald Trump.

- Zašto je (broj smrti op. a.) tri ili četiri puta veći među crncima u odnosu na druge? Nema smisla i ne sviđa mi se, a punu statistiku ćemo imati kroz nekoliko dana - rekao je Trump.

Kako izvještava Washington Post, objašnjenje ovog fenomena višeslojno je. Afroamerikanci, piše taj list, često boluju od pretilosti, dijabetesa ili bolesti srca te pluća te su zbog toga na udaru virusa. Upravo su ti bolesnici posebno osjetljivi na virus. Na tom tragu je šef javnog zdravstva u Illinoisu Ngozi Esike rekao da svi znaju vrlo dobro o generalnim razlikama u zdravstvenom sustavu za ljude drugačije boje kože.

Afroamerikanci su općenito više izloženi virusu, piše britanski Guardian. Najviše zbog toga što žive u napučenim urbanim središtima velikih gradova i rada u industrijama koje su nužne za održavanje normalnog života, zbog čega nisu zatvorene. I dok 30 posto bijelaca može raditi od kuće u SAD-u, to može tek svaki peti crnac.

Da postoje znatne razlike između položaja pripadnika drugačije rase, svjedoči i to što Afroamerikanci imaju čak dvostruko veće šanse od bijelaca da nemaju policu zdravstvenog osiguranja. To pridonosi njihovom lošem položaju u vrijeme pandemije, ali je uzrokovalo i ranije zdravstvene poteškoće zbog kojih su ljudi koji boluju od njih naročito osjetljivi na virus.

Potpuna statistika zaraženih i umrlih, prema svim pokazateljima, uključujući i rasu, još nije objavljena, ali trebala bi biti u sljedećih nekoliko dana.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar ehlbert13
ehlbert13
16:33 08.04.2020.

Crnci u Americi su se dugo i krvavo borili za svoja prava i građanske slobode. Kada su to ostvarili, umjesto da ta prava koriste kako bi unaprijedili svoj životni standard (školovanje prije svega), velika većina njih zadovolji se besplatnim bonovima za hranu ( za koje uglavnom mogu kupiti hranu niske kvalitete) i plaćenim smještajem od strane države (u objektima koje im država dodijeli i grupiraih u velikom broju na jednom mjestu). Velika većina njih uopće se ne trudi pronaći bilo kakav posao, već lagano dilaju nedopuštene stvari, kradu na sitno, žene se ilegalno bave prostitucijom...osobna higijena nije za pohvaliti. Niska razina svijesti o tome kakve sve nevolje ovakav način života može donijeti se odražava u svakom pogledu, pa tako i na zdravlje. Velika većina razmišlja da raditi za bijele vlasnike poduzeća je i dalje jedan oblik robovlasništva.

AN
Antiflašist
19:43 08.04.2020.

U tom istom gradu 30 posto stanovnistva cini preko 50 posto kriminala a broj dnevnih ubojstava je skoro na razini nekih africkih drzava.

IZ
IzKamena
20:38 08.04.2020.

SAD su zemlja jednakih mogućnosti za sve, treba te mogućnosti i koristiti. Tendenciozni članak neće lijenima i rastrošnima dati policu osiguranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije