Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2020. u 11:30

Broj novozaraženih nakon ublažavanja mjera nije buknuo, a hoće li tako ostati, ovisi o nama

Posljednji smo put tri novootkrivena slučaja zaraze koronom u 24 sata imali 21. svibnja. Zaredali su se potom dani “s nulom” i otad bi iskrsnuo jedan ili najviše dva zaražena. Tako je bilo barem do jučer, kada su utvrđena tri novooboljela od COVID-19 u Hrvatskoj. Prije mjesec dana tri nova slučaja vila bi potvrda da je epidemija oslabjela, da smo je suzbili smo, da je virus oslabio ili sve to skupa i na “trojki” nam se moglo čestitati. Danas kada su nam granice otvorene, kada vapimo za turistima i apsolutno nam je na osobnu savjest i volju ostavljena briga o sprečavanju širenja ove zaraze, ista ta “trojka” djeluje sasvim drukčije.

Kako nas struka uvjerava i ilustrira to podacima, naše ukidanje karantene i povratak u život odradili smo bez posljedica, nije se dogodilo nikakvo žarište niti je buknuo broj novozaraženih. Da to tako i ostane, barem što dulje, danas je daleko teže nego kad je praktički svaka zemlja u Europi bila zaključana iza svojih vrata. Novi koronavirus i dalje je uvelike nepoznat i prognoze su svakakve, a ponašanje pojedinca jedan je od ključnih alata prevencije njegova širenja. Ono što znamo da bismo trebali raditi kako bismo zaštitili i sebe i druge jest ne rukovati se, držati fizičku distancu, redovito prati ruke, zaštititi se maskom. Ponavljaju nam to i s TV ekrana. Kao preporuku. Uostalom, tko koga može natjerati da pere ruke?

Da nosi masku, to već može. Samo bi onda preporuka postala obveza, a kod nas izgleda nije trenutak za to ili je procjena da za to nema potrebe. Ponavljali su nam da virus ne poznaje granice pa valja i na to danas podsjetiti. U nizu zemalja, pa tako i u onima u našem susjedstvu, maske su obvezne u zatvorenim prostorima, javnom prijevozu i tamo gdje nije moguće održati distancu. Slike s terena pokazuju da ova preporuka kod nas nije zaživjela.

Štoviše, subjektivno rečeno, s maskom u dućanu danas pojedinci djeluju gotovo kao kakvi paranoici. Brzo smo našli “rješenja” i za dezinficijense na ulazima pa se pokazalo kako je u nekima obična voda, a evo tjedan, dva kasnije na mnogim ulazima nema više ni te “placebo bočice”. Čovjeku jest najteže mijenjati navike, no dok svijet još ne zna za ništa drugo i učinkovitije, zar je doista tako teško malo se odmaknuti i redovito prati ruke?     

>> VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Ključne riječi

Komentara 2

MI
Milas
08:37 19.06.2020.

Nije uopce problem drzati distancu osim ako ne morate uci u tramvaj kojeg nije bilo pola sata - pa da vas vidim kako tu drzati distancu!?

LE
LeonardoGoldman
00:53 19.06.2020.

Ako često perete ruke koza se isuši, ispuca pa je bakterijama i virusima prilika ući. O osnovnoj higijeni neću pričati...valjda se podrazumjeva. I ne smatrajte nas idiotima kojima treba pokazivati kako se peru ruke...iritantno je i izaziva revolt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije