Naslovnica Premium Kolumne

Zakon o pobačaju opet kao sredstvo političarenja i podjela

Pobačaj se ne može zabraniti, ali može nizom preduvjeta učiniti nedostupnim u praksi
17. studenoga 2018. u 21:45 34 komentara 766 prikaza
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ponovno je jedan običan odlazak u ljekarnu završio kao vijest. I to opet zbog “istog posla”, kontracepcijskih pilula koje je ljekarnica odbila izdati ženi s receptom zbog svojih moralnih uvjerenja i stavova. Prema dostupnim informacijama, postupila je manje-više prema naputku koji kaže da u tom slučaju mora pacijenticu poslati u drugu ljekarnu, ali i provjeriti da je tamo lijek dostupan te da joj ga ima tko izdati.

Kontracepcijske pilule DONIJELA RECEPT U ljekarni joj odbili izdati kontracepcijske pilule zbog priziva savjesti

U ovom slučaju ljekarnica je rekla ženi da se vrati u jutarnju smjenu kolegici koja nema priziv savjesti pa tako ni problem izdati propisane lijekove. Da je bila riječ o hitnoj kontracepciji, stavila bi pacijenticu u još veći problem, ali ono što je ljekarnica svakako učinila jest aktualiziranje teme abortusa, prava na pobačaj, prava na priziv savjesti.

Sve to mora biti napisano u prvom hrvatskom “zakonu o pobačaju” koji Sabor, prema odluci Ustavnog suda, treba prihvatiti do 21. veljače. Na zakonu se, prema riječima ministra zdravstva, počelo raditi, a kakavgod prijedlog izašao, Milanu Kujundžiću ne ginu “demonstracije”. Pobačaj je kao tema kod nas godinama sredstvo politikantstva, idealan sastojak za daljnje podjele u društvu.

Marširalo se za život, marširalo se protiv tog marširanja, transparentima žene ispred bolnica odvraćalo od pobačaja i kontra. Sve je to dekor koji je služio i opet će služiti za neke druge ciljeve.

Milan Kujundžić odbila izdati kontracepcijske pilule Ministar Kujundžić: U ljekarnama nema priziva savjesti

Koga god da je Kujundžić stavio u tu skupinu, ne može zabraniti pobačaj, ali može ga nizom preduvjeta učiniti tako otežanim da to u praksi izgleda dostupno samo na papiru. Zbog priziva savjesti pobačaj je već nedostupan u nizu hrvatskih bolnica pa će i taj institut morati zauzeti svoje mjesto u budućem zakonu, postati konkretno reguliran i tako dokinuti današnje devijacije.

Jer i liječnici među sobom govore o kolegama koji u javnom sustavu imaju priziv, a u privatnom nemaju, o kolegama koji ulažu priziv samo zato što su to učinili i drugi pa ne čudi da više od polovice ginekologa u zemlji danas ne radi pobačaje. Takve pojave, uostalom, miniraju i odluku onih koji doista imaju moralan problem s obavljanjem pobačaja.

Sve to mora pravedno i razumno posložiti zakon na kojemu ne znamo tko radi. 

VIDEO Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

[video: 26992 / Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem]
SPA DOŽIVLJAJ
Trendovi u uređenju kupaonice – u kakvim kupaonicama ćemo uživati narednih godina

A1 izdvaja za Vas

  • mksdk:

    Ubijanje nerođene djece se može i mora zabraniti. A nakon zabrane, treba prestati s politiziranjem tog pitanja te se onda možemo baviti s drugim, "bitnijim", pitanjima.

  • goran2hr:

    Zabrana abortusa uz iznimke (silovanje i medicinski razlozi).

  • slaven.zadravec:

    Trebalo bi provjeriti da li je dotična ljekarnica prilikom zapošljavanja istaknula da ne želi prodavati dio asortimana. Ili se možda prešućivanje / laganje ne protivi njenim moralnim uvjerenjima.