Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.06.2019. u 09:09

Nije pritom Mladifest izabrao ni Zagreb, ni Split, ni Rijeku, ni Osijek… da nabrojimo samo najveća gradska središta, nego se odlučio udomaćiti u jednoj gotovo malenoj i nepoznatoj župi nadomak Petrinje. Zašto?

Događaji na duhovnoj sceni kao da se trude prestići jedan drugoga. Do prije nekoliko mjeseci sasvim sigurno nitko iz najšire javnosti nije čuo za župu Viduševac pokraj Petrinje, a ona je u posljednjih nekoliko tjedana i dana postala nezaobilazna točka u ponudi duhovnog sadržaja. U tu župu Sisačke biskupije od petka do nedjelje ovoga tjedna “seli” međugorski Mladifest, odnosno započinje 1. Mladifest u Hrvatskoj. No, prvo valja odgovoriti na pitanje – što je to Mladifest?

Radi se o susretu mladih, koji je prije 30 godina inicirao fra Slavko Barbarić u Međugorju, s malobrojnom grupom entuzijasta, koji tada ni slutiti nisu mogli da će se njihovo druženje uz molitvu i pjesmu, euharistiju i klanjanje, pretvoriti u događaj mega razmjera, koji će iz godine u godinu okupljati sve više i više mladih iz cijeloga svijeta te da će se brojka popeti do 40.000 onih koji će svake godine doći u Međugorje na samom početku kolovoza i postati duhovni rasadnik cijeloga svijeta.

Program Mladifesta u Međugorju osmišljen je kako bi mlade u tih pet-šest dana, kroz cjelodnevne kateheze i svjedočanstva te večernju misu, klanjanje i slavljenje, posve usmjerio prema bitnim odrednicama duhovnog života. Izgleda gotovo nevjerojatno da tisuće i tisuće ljudi sjedi na vanjskom oltaru međugorske crkve sv. Jakova, na više od 40 Celzijevih stupnjeva i s tolikom pažnjom prati cjelodnevni program.

No, ta se zbivanja očito nisu mogla zadržati u vlastitim granicama, pa su se poput nabujalih rijeka prelila i poplavila okolna žedna polja te došla u Hrvatsku. Nije pritom Mladifest izabrao ni Zagreb, ni Split, ni Rijeku, ni Osijek… da nabrojimo samo najveća gradska središta, nego se odlučio udomaćiti u jednoj gotovo malenoj i nepoznatoj župi nadomak Petrinje. Zašto?

Bog je kroz povijest najčešće djelovao upravo na takav način, tj. očitovao se onima s periferije života, ljudima koji za sebe nisu mislili da su dostojni pomazanja i onima koji čak ni na koji način nisu bili zaslužni Božje pažnje. Bog je na takav način ulazio posve ne zamjetno u živote naroda i njihovih sudbina, mijenjajući naizgled na nekim sporednim mjestima i sa slučajnim ljudima tijekove ljudske povijesti.

Prvi hrvatski Mladifest tek kuca na ta vrata, no val duhovnog probuđenja zemlje, na kojemu dolazi, budi nadu i očekivanja da će se upravo na tome mjestu dogoditi značajni pomaci u onim dušama, na kojima će počivati budućnost ove zemlje. Može se to nekome činiti sporedno u vrijeme dok se istodobno objavljuju kandidature nekih ispraznih duša na političkoj sceni, no upravo ta sporednost i malenost, poput prvog Mladifesta u Međugorju prije 30 godina ili sada u Viduševcu, zalog je i jamstvo da je budućnost često bolja nego što mi to od nje očekujemo. Zato u 1. Mladifest u Viduševcu ovoga vikenda treba gledati otvorena duha i širom otvorenih očiju. Pustite predsjedničke kandidate, njihove su karizme odavno potrošene, ako su ikada i postojale te se zagledajte u ono što nam mladi donose. 

Komentara 3

JO
jocoudriga
15:38 19.06.2019.

Idite pošumljavati opožareni kamenjar ili uništavati ambroziju da budite od koristi.

Avatar dras32
dras32
14:10 19.06.2019.

Bit će seksa i alkohola, na zadnjim susretima katoličke mladeži razgrabili sve kondome po dućanima, ajde, bar su djeca odgovorna, sad što se ne čuvaju za brak, ne čuvaju se ni oni koji im propovijedaju predbračnu čistoću.

ĆI
ćiro
14:15 19.06.2019.

Podrzavam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije