Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Je li za Hrvatsku važnu tko će postati novi američki predsjednik? Ne,nije važno ni najmanje

Nema emocija, ima interesa, najviše poslovnih, a mi smo u EU. SAD je nama važan zbog sigurnosti i tu trebamo zadržati očekivanja
05. studenoga 2020. u 15:09 11 komentara 2995 prikaza
Donald Trump i Joe Biden
Foto: PIXSELL

O duševljavati se ili patiti zbog rezultata američkih izbora za Hrvate nema baš smisla. Trebamo učiti od Amerikanaca i biti praktični, poslovni i prvo gledati i mjeriti svoj interes. Koliko je Hrvatska važna SAD-u, to znamo i tu ne treba imati naivnih očekivanja da to ovisi o tome tko je stanar Bijele kuće. Hrvatska već 30 godina čeka na ukidanje viza i na ukidanje za biznis besmislenog dvostrukog oporezivanja. I nakon 30 godina, koja je tu novost? Ta da sada, kako nas svi uvjeravaju, Hrvatska “nikad nije bila bliže” tomu da vize i taj dvostruki porez budu ukinuti. Sjajno.

SAD NAM JE VRIJEDAN SAVEZNIK Hrvatska je važna SAD-u zbog jednog faktora... A naš interes je vratiti Ameriku na Balkan

Pa i ta “brzina” ponešto govori. Hrvatska i SAD nisu ni Bog zna kakvi ekonomski partneri. Dva najprodavanija hrvatska proizvoda u SAD-u su pištolji (HS Produkta) i lijekovi (Plivini). A što znamo o uvozu iz SAD-a? Poljoprivreda (orašasti plodovi), razni proizvodi od nafte, sutra, kada proradi LNG terminal na Omišlju, i američki plin. Sirovina, dakle. I more dobrih, platežno jako dobrih turista, kad nema korone. No, bez obzira na to što Hrvatska i SAD očito neće tako skoro postati važni gospodarski partneri, naši odnosi sa SAD-om i dalje su nam izuzetno važni u sigurnosnom smislu. Hrvatsku i dalje zanima biti strateški partner sa SAD-om. I to su glavna naša očekivanja prema Americi.

Vojno-sigurnosni, obavještajni savez, bilateralni i/ili putem NATO-a, a na tom području hrvatsko-američki odnosi imaju i bogatu povijest. Bila su vremena kada je ta suradnja bila prevažna i za SAD i za Hrvatsku, no od tog intenziteta prošlo je već 20-ak godina. U međuvremenu, to partnerstvo je “zalijevano” vojnim donacijama SAD-a i sudjelovanjem hrvatskih vojnika u vojnim misijama po svijetu. No i ta se suradnja u zadnje vrijeme smanjivala, da bi gotovo zastala američkom blokadom nabave borbene eskadrile. Sada se, opet putem te nabave, pokušava obnoviti savezništvo, što jest dobro, no nije dobro jer traži milijarde.

Žarko Puhovski politički analitičar: Ovo bi moglo prerasti u opći bunt, protiv svih, ako se nešto brzo ne poduzme ANALITIČARI O AMERIČKIM IZBORIMA Puhovski: Za Hrvatsku je bolja pobjeda Trumpa

Ta logika, daj puno novca pa smo saveznici, nekako i smanjuje želju za takvom vrstom “ekskluzivnosti” u odnosima. Činjenica jest da je hrvatska službena politika u zadnje vrijeme tu “realnija”. Nema emocija, ima interesa, najviše poslovnih, a tu smo mi primarno ipak u EU. Što su nam, dakle, realnija očekivanja od Amerike, to je manja mogućnost da se razočaramo.

 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • konzervativni_preporod:

    Trump je najzaslužniji za nezaustavljivi pokret i osvješćivanje globalne javnosti o korupciji u svim mainstream medijima a posebno u hollywoodu.. to će rezultirati i već je rezultiralo bojkotom tih industrija od strane potrošača, čitača i klikača.. korumpirani mediji i hollywood ... prikaži još! gube milijune.. direktna zasluga trumpa.. autor ovog teksta naravno ne razumije širu sliku objašnjenje tome je ili ombanjivanje naivnih ili doista manjavosti u intelektu

  • Tridcajedan:

    Bilo koji korak u pravcu liberalizma je korak u pravcu izumiranja bijelaca i progona kršćana. Tako da, važno je tko će pobjediti u USA. Također je važno izreći istinu koju se zanemaruje. Andrew Jackson, osnivač demokratske stranke, bio je vlasnik ... prikaži još! robova nakon političke karijere. Republikanci su ivijek bili protiv ropstva. Toliko o tome tko je tko u USA.

  • Gensoman1000:

    Trump je jedini politicar koji se usudi suprostaviti genocidnom kineskom rezimu i drzati ih odgovorinim za KINESKI virus. Ovi iz EU-a su takvi papci a biden je marioneta KKP-a.