Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.11.2018. u 11:12

Disbalans između niskih plaća i prevelike mase plaća može se pomiriti samo otkazima

Pregovori sindikata javnih službi i Vlade došli su do faze u kojoj je jasno da će država pristati preuzeti nove obveze za koje nema sredstava. Zasad je izgledno da će zaposlenici države dobiti povišicu od 5,8 posto u dva navrata, a to znači da će masa plaća narasti s 29 na 31 milijardu kuna. Novac je to koji država nema i koji može namaknuti samo zaduživanjem ili većim porezima.

Za učiteljicu takva povišica znači 300 kuna veću plaću mjesečno. Tu će blagu povišicu osjetiti, ali ne toliko da bi joj se bitno popravio životni standard. Pomiriti disbalans između objektivno niskih plaća svojih zaposlenika u odnosu na životne troškove i prevelikih izdvajanja za plaće zaposlenih može se samo otpuštanjem, odnosno ozbiljnijim smanjenjem broja ukupno zaposlenih. Stručnjaci desetljeće upozoravaju da država ima viškove na sve strane te da se s njima treba uhvatiti u koštac, a na terenu broj zaposlenih raste umjesto da se drastično smanjuje.

Tako u obrazovanju unatoč manjem broju učenika raste broj ukupno zaposlenih pa smo među najboljih deset zemalja svijeta po odnosu broja učenika i nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi. Jesmo li zaista toliko bogati da to možemo platiti? Javna je tajna da u pojedinim bolnicama ima više nezdravstvenog kadra nego medicinskih sestara i liječnika, ali ni poslodavac ni sindikati ne otvaraju tu temu, vjerojatno poučeni fijaskom Vlade Zorana Milanovića koja je pokušala izdvojiti dio djelatnosti prema privatnom sektoru. Međutim, to krcanje broja zaposlenih i obećanje o povećanju plaća jako podsjeća na posljednju godinu uoči globalne krize.

Premijeru Andreju Plenkoviću mogla bi se ponoviti neugodnost koju je doživio Ivo Sanader koji je puno obećao, a na kraju, kada je trebao isplatiti povišicu, samo je ustvrdio da smo “u banani”. Iza brda se valja nova gospodarska kriza koju je najavio pad BDP-a Njemačke u trećem kvartalu godine. Kad u Njemačkoj pada izvoz, vrijeme je za uzbunu, a ne za povišice. Guranje glave u pijesak nije pomoglo ni Sanaderu, a neće od krize spasiti ni 
Plenkovića.

Komentara 4

BE
berija
11:26 27.11.2018.

Ne znam točno koliko poreza uplaćujem uskoro više ni lipe, pa neka zaposleni u javnim službama prigovaraju na avione. nisam čuo da su prigovorili to što napuštene pse hranimo mesom do njihove prirodne smrti ili dok ih kakav "ljubitelj" životinjaa ne "posvoji" do sljedećeg godišnjeg, što financiramo "neprofitne" medije, "nevladine" udruge tipa GONG, Are you Syrious...

DU
Deleted user
17:40 27.11.2018.

Sindikati i javni sektor će biti grobari Hrvatske. Ja imam 43 godine, privatni posao i troje djece. Ako se stvari ne počnu mijenjati, spreman sam za 10 g.ovdje sve pozatvari ti i za djecom krenuti van. Ova država je menene praktički iscijediti (radim cijeli dan) ne želim to i svojoj djeci pa ih usmjeravao na iseljavanje. Volim domovinu ali imam dojam da ona voli samo javni sektor.

ST
stefj
23:08 27.11.2018.

Sindikati u dogovoru s politikom vode zemlju već godinama. To je i dovelo do toga da smo zadnji u EU, da nam je administracija među najgorima na svijetu, da imamo odlazak struke i sposobnim izvan Hrvatske i da više nemamo budućnosti... Sindikati su godinama čuvali radno mjesto, a ne radnika, što je rezultiralo nagrađivanjem nesposobnih, podobnih, te kažnjavanjem stručnih i sposobnih. Dovelo je do toga da već godinama javni sektor ima više plaće od privatnog, dovelo je do nevjerojatne antipoduzetničke klime, u konačnici je dovelo da ne odlaze samo radnici iz Hrvatske, već da odlaze i cijela poduzeća... Pa nije bez veze da nitko ne želi doći nešto raditi ovdje, nemamo greenfield investicija već godinama. Sve investicije su u turizam ili vlada mora garantirati za njih (npr. energetika, ceste)... Sindikati i političari doveli su nas u ovu bezizlaznu situaciju gdje budućnosti jednostavno u Hrvatskoj nema. Socijalna mirovina zarađena vani bit će veća od mirovine zarađene radom u Hrvatskoj, a, najgore od svega, mirovina zarađena radom, bit će manja i od one zarađene nekim pravom... Uhljebistan, ili si uhljeb ili si njegov rob. Nema nešto treće u Hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije