Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Više nego ikad ozbiljno novinarstvo je važno

Večernji list trudi se suprotstaviti žutilu, lažnim vijestima i drugim neslavnim trendovima
16. travnja 2019. u 15:37 4 komentara 476 prikaza
Večernjakova izložba u Osijeku: Zajedno smo 60 godina
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Šezdeset je godina Večernjeg lista, a pogled unatrag presjek je povijesti ne samo jednoga medija nego i novinarstva u Hrvatskoj općenito. Izložba s, među ostalim, 60 najvažnijih naslovnica, po jedna za svaku godinu, otvorena je jučer u Osijeku.

Otvorenje izložbe "Večernji list: Zajedno smo 60 godina" Zajedno smo 60 godina Velika slavljenička izložba Večernjeg lista u Osijeku

Prvi su je vidjeli studenti, mladi ljudi stasali u digitalnoj eri, koji za, primjerice, slanje fotografija autobusom iz slavonskog dopisništva u redakciju u Zagreb, pa i pod kišom granata, u doba kada se internet nije niti nazirao, možda nikada nisu ni čuli. Zašto je važno izložiti naslovnice i progovoriti o tih 60 godina?

Jer smo u vremenu sumanute izmjene informacija, žutila i lažnih vijesti koje su u stanju ozbiljno uzdrmati cijeli sustav, a kamoli svijest pojedinog čitatelja. Večernji list, kao ozbiljan medij s dugom tradicijom, svim se silama trudi suprotstaviti takvim neslavnim trendovima.

Ozbiljno novinarstvo nužno je braniti i obraniti, jer novinari su i dalje glas javnosti, oni koji pomiču granicu, upiru prstom, pozivaju na odgovornost, ali i hvale i potiču, a sve to kako bismo, svi zajedno, živjeli u boljem i zrelijem društvu. Možda će moderne generacije, ako ne već danas, onda sutra, čak i s blagim podsmijehom gledati u crna slova na žutim novinskim stranicama.

PODVIG U SVEMIRU Čovjek na Mjesecu, Večernji u budućnosti

Ni tiskani se mediji ne opiru digitalizaciji i informatizaciji, ne ostaju gluhi na činjenicu da se novine danas sve rjeđe listaju, a sve više “klikaju”. Ma koliko god to patetično zvučalo, novinari su, obično, dežurni glavni krivci u javnosti – kada pišu o aferama, nekome “staju na žulj”.

Proziva ih se i ako o nečemu još nisu pisali, i to samo zato što nisu imali pravodobnu informaciju. Onima koji ozbiljno shvaćaju svoj posao i zaista ga žive, to može biti jedino znak koliko su potrebni u društvu. Sloboda medija jamstvo je za bolje sutra.

Večernji list, kao i svaki ozbiljni medij, mijenja društvo. Kao svoju dužnost, njegova redakcija doživljava i nužnost da progovori o demografiji, iseljavanju mladih i obrazovanih. Na samom početku proslave svojeg 60. rođendana učinila je to upravo u Osijeku – srcu Slavonije za koju je, nažalost, pojam iseljavanja postao sinonim. I na tome neće stati.

Hrvatska pamet Hrvatskoj - okrugli stol Večernjeg lista u Osijeku, povodom proslave 60. rođendana

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Kcro:

  Sve je postalo zutilo.

 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  "Više nego ikad ozbiljno novinarstvo je važno" HAHAHAHA......."novinarstvo,građevinarstvo,računarstvo.." nema što vrlo ozbiljno ;)

 • Witman:

  Gospođo Štefančić na pravom mjestu ste došli pisati o novinarstvu😂😂 Ova novina je davnp to prestala biti.