Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gavellin plakat

Vrijeđa i muslimane: Zar je potrebna i Djevica Marija u burki?

muftija dr. Aziz ef. Hasanovic
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.01.2013.
u 10:11

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović pismom se obratio javnosti, a posebno umjetnicima, kako bi apelirao na poštivanje vjerskih osjećaja i suzdržavanje od njihovih vrijeđanja

Gavellin plakat za predstavu ''Fine mrtve djevojke'' koji prikazuje dvije porculanske figurice Djevice Marije u zagrljaju nije uvredljiv samo kršćanima već i muslimanima. Stoga se muftija dr. Aziz ef. Hasanović javnosti, a posebno umjetnicima, obratio pismom u kojem apelira na poštovanje vjerskih osjećaja i suzdržavanje od njihovih vrijeđanja.

– Vjera je oduvijek bila i predmetom inspiracije kako za vjernike tako i za one koji ne vjeruju. Vjerski postulati, simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika. Kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica majka Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu. Iako neprihvatljivo, možda bi moglo biti razumljivo da se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog ''nizine“ stupnja civilizacijskog razvoja. Međutim, trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznoraznim krinkama slobode sve više jača. Dopušteno je da svatko uživa slobodu i da se slobodno izražava, na kraju uživamo u slobodnom društvu, ali ista sloboda ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kom smislu pa tako ni vrijeđanje vjerskih osjećaja. Također, neprihvatljivo je da drugi određuju što je za koga uvredljivo pa je tako i kad je u pitanju vjera – napisao je muftija ef. Hasanović.

– Slika na plakatu za predstavu ''Fine mrtve djevojke“ uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji iako je ona tradicionalno kršćanska. Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ako to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama. Islamska zajednica najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja – dodao je muftija ef. Hasanović i na kraju pozivao sve umjetnike ''da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo vodeći računa o tome da nikoga ne uvrijede, jer oni sami najbolje znaju da vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo i sloboda.''

>>Oliver Frljić otkazao suradnju Gavelli zbog povlačenja plakata

>>Kulturna javnost podijeljena oko Gavellina "slučaja plakat"

Komentara 166

Avatar abakus
abakus
11:26 18.01.2013.

Kodeks oglašavanja i tržišnog komuniciranja HURA-e: "Članak 4. U tržišnoj komunikaciji trebalo bi poštovati ljudsko dostojanstvo i ne poticati ili odobravati bilo koji oblik diskriminacije, uključujući onu utemeljenu na rasi, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, spolu, dobi, invaliditetu ili spolnoj orijentaciji."." Ovaj je plakat stoga utuživ Agenciji za provedbu kodeksa.

LI
Livi
11:28 18.01.2013.

Nevjerojatno, na sto smo spali! Vrijedati bilo cije osjecaje, pa i osjecaje vjernika, proglasava se umjetnoscu i kulturnom djelatnoscu.

AR
arjavas
11:12 18.01.2013.

Bstrabi ., predloži Bandiću da promjeni ime kazalištu "Gavela "jer to vrijeđa tvoje vjerske osječaje . Bandić bu to i prihvatil . Dobit će Bandić "šus u guz " na slijedećim izborima. kaj mislite da buju građani Zagreba dozvolili daa tu počne vladati primitivizam kakvog nikad u novije doba nije bilo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije