Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2016. u 10:30

U kampanji nisu govorili da će gubitak prihoda od poreza na dohodak prebaciti na druge

Svaka porezna reforma koja će dovesti do smanjenja poreznog opterećenja građana i poduzetnika zaslužuje pohvalu, pa tako i prijedlozi s kojima je izašao ministar financija Zdravko Marić. On tvrdi da će država rasteretiti tvrtke i građane za 1,8 do 2 milijarde kuna, pri čemu bi najveću korist od njegove reforme imalo 800 tisuća građana koji će plaćati manji porez na dohodak ili ga više uopće neće plaćati. HDZ je time ispunio svoje predizborno obećanje, no tijekom kampanje ni stranka, a ni njezin ministar financija nisu govorili da će država očekivani manjak prihoda u sustavu poreza na dohodak prebaciti na ostale porezne obveznike.

Marićeva je radna skupina šest mjeseci radila u velikoj tajnosti, da bi sve nas stavila pred svršen čin te traži da se u mjesec dana promijeni 15 važnih zakona koji se tiču života mnogih. Sustav koji je predložen trebao bi biti lakši i jednostavniji za primjenu, no iz predloženoga je nestalo niz elemenata pravednosti. Ako imaju djecu, ljudi s malim plaćama ni sada ne plaćaju porez na dohodak ili su njihove obaveze jako male. Sad su ‘prava’ mnogih roditelja podebljana samo na papiru, dok je predloženi model sa samo dvije stope poreza na dohodak dodatno opteretio takozvani srednji sloj koji nema olakšice. Srednje plaće dosad su se oporezivale s dvije stope, nižom od 12% i onom srednjom od 25%, a sad će ta grupacija zaposlenih na sva svoja primanja plaćati 24 posto poreza, zbog čega je ‘rasterećenje’ njihovih plaća skromnije od očekivanja.

Dvije stope jesu jednostavnije za primjenu i izračun, ali s njima se izgubio element pravednosti u poreznom sustavu. Ima tu još kontradiktornosti, primjerice država se s razlogom zalaže za poticanje nataliteta, a istovremeno ukida olakšicu koje su imale mlade obitelji koje su kupovale prvu nekretninu?

Isto tako, s dvjema stopama PDV bi od 2018. trebao biti jednostavniji, ali ne i jeftiniji za građane jer će smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24% istovremeno pratiti ukidanje najniže stopa od 5% na kruh, mlijeko, lijekove?!

>> Porez na dohodak nakon reforme neće plaćati 1,4 milijuna ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije