Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska - mecena muljatora treba robove, a ne radnike

U kojoj je to uređenoj zemlji EU moguće da država i nadležne inspekcije rada dopuštaju prešutno legalizirani robovski odnos kao u slučaju Brkljačić?
07. rujna 2017. u 16:40 5 komentara 10140 prikaza
zlostavljanje
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Iza nas je još jedna rekordna turistička sezona koja pokazuje sav sjaj i bjedu države u kojoj se ugostitelji, rentijeri i političari hvale rekordnim brojem noćenja i zaradom iza koje stoji sramotna šutnja o izrabljivanju sezonaca, poput Evelin Brkljačić, koja je za plaću sobarice od 4500 kuna u elitnom Dubrovniku kod vlasnika vile s apartmanima ispustila dušu radeći po 10-12 sati bez slobodnog dana.

Evelin Brkljačić Priča sezonske radnice Radila sam za dvoje, a otjerali su me bez riječi

Nije priča Evelin Brkljačić, objavljena u Večernjem listu, nažalost, iznimka jer svake godine u medijima svjedočimo pričama sezonaca o užasnim uvjetima cjelodnevnog rada na našoj obali, iscrpljivanju radnika do besvijesti za 4-5 tisuća kuna dok ne popadaju s nogu. I izgube zdravlje. I onda se čudimo zašto, primjerice, mladi Slavonci odlaze radije raditi u Irsku u kojoj vlada kapitalizam humanog tipa, u kojoj je radnik pošteno plaćen za svoj rad i za svaki sat prekovremenog, ako prekovremeno želi raditi.

Dok vapimo za radnom snagom, pogotovo u sezoni, bilo bi poštenije reći da mnogima ne trebaju radnici nego robovi. U kojoj je to uređenoj zemlji EU moguće da država i nadležne inspekcije rada dopuštaju prešutno legalizirani robovski odnos kao u slučaju Brkljačić? Zašto nema drastičnog novčanog kažnjavanja robovlasnika rentijera i ugostitelja, nakon kojih im više nikad ne bi palo na pamet čovjeka tretirati kao potrošnu robu, kao stoku koju u sezoni treba iskoristiti do zadnje kapi krvi i ispljunuti? Nije problem ove države neprilagođenost obrazovnog sustava tržištu rada, barem ne ključni, nego uz časne iznimke potpuno socijalno neosjetljivo gospodarstvo, zbog kojeg mladi i bježe u Irsku, Njemačku ili Švedsku jer ne žele biti magarci koje će iskorištavati manjina iskvarenih rentijera i poduzetnika kojima je sve dopušteno.

Sezonci Zašto raditi na moru za 4000 kuna kad se u Austriji i Irskoj zaradi bar 12.000

Država je potpuno zakazala u zaštiti najugroženijih građana koji su zbog lošeg socijalnog položaja ili slabijeg obrazovanja prisiljeni pristajati na sve i svašta samo da bi prehranili sebe i svoju djecu. Dok jedni od ove zemlje jako dobro žive, uhljebljeni u državne i javne institucije i neosjetljivi na položaj svojih sugrađana koji nisu imali sreću da se rode ili zaposle u privilegiranim uvjetima, drugi skapavaju kao nevidljivi građani drugog reda. Naša je država zakazala i u uspostavljanju vrijedonosnog sustava i poticanju društveno odgovornog gospodarstva u kojem se pošteni rad i zalaganje nagrađuju, a nerad kažnjava bez obzira na to čiji bio, od spremačice do liječnika, i bez obzira na to gdje radili, u privatnom, javnom ili državnom sektoru.

Država je iznevjerila ne samo Evelin Brkljačić nego i sve one građane koji dobro znaju da ni jedno društvo ni zemlja ne mogu napredovati dok su nadležne državne institucije mecena muljatorskog poslovanja, slijepe na izrabljivanje najslabijih, a istodobno zaštitnice neradnika. Ali nije to ni približno važan problem za našu zemlju kao partizani i ustaše, kao Trg maršala Tita ili HOS-ova ploča, i u tome je tragedija naše države koja je postala sve što postati nije smjela.

Zgodne djevojke u Dubrovniku Rekordi i dalje padaju Špica sezone s više od milijun turista dnevno trajala dva tjedna dulje nego lani Turisti u Zagrebu ekonomija dijeljenja Iznajmljuju domove i poboljšavaju kućni budžet učionica Dijana Jurasić Dok se škole prazne, Neće se nasukati Vlada, nego cijela država
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • duxnacije:

    Mi smo zemlja kriminalaca i lopova, gdje god se okreneš potpuni nered, u državnim ustanovama sami uhljebi i neznalice ,nitko za ništa neodgovara, za privredni kriminal lopine gule krumpire,ljude ubijaju s autima i jahtama,pa kupe sudca za šaku dolara, u ... prikaži još! realnom sektoru ljudi prijavljeni u večini na minimalac, u trgovinama rade 365 dana za ponižavajuču cifru a penziči postaju prisiljeni vegani., a političari šaka nemoralnih lažova neradnika i krpelja neovisno iz koje stranke dolazili!!! Fuuujjjjj

  • ivanh4:

    Kada sam prije dva mjeseca napisao komentar, u kojem sam se osvrnuo na taj robovlasnički odnos prema sezoncima, pogotovo u Dalmaciji, dobio sam toliko prostačkih i jadnih komentara, da sam se uvjerio koliko istina tu bandu, boli. Sve se zna ... prikaži još! od naših institucija, no podjela plijena je itekako bitnija, nego stvaranje uređene države. Svi vi banditi koji živite od turizma, neka Vam svemogući Bog, da prokletstvo, stoko izrabljivačka, i to što je naj gore sve hrvat do hrvata s rukom na srcu. Bando!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • karmela:

    U zemlji korupcije i bezakonja nenormalne stvari su normalne