Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM MAXU

Tonel: Glupost, Joe Šimunić nije fašist!

tonel (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
14.12.2013.
u 11:54

- Kasno je za Sammira, tu se više ništa ne može učiniti... A mogao je imati veliku karijeru - poručuje Tonel koji je u intervjuu za MAX stao u obranu Šimunića.

Portugalski stoper Tonel (33), za mnoge najbolji stranac koji je ikad igrao u Dinamu, presretan je što će Hrvatska igrati na Svjetskom prvenstvu. "Kada sam vidio rezultat protiv Islanda, bio sam oduševljen", veli Portugalac koji je u razgovoru za MAX stao u obranu dojučerašnjeg kapetana Šimunića.

Rado se sjeća utakmica i trenutaka od 2010. do 2012. kada je stajao na terenu uz Joea Šimunića. Salvu optužbi zbog pozdrava "Za dom spremni" smatra pretjeranom, a vezivanje pojma fašizam uz Šimunićevo ime - glupošću.

- Lako je primijetiti koliko Joe voli Hrvatsku. No nikada, ni u jednoj situaciji nije iskazivao fašizam, niti sam ikada primijetio tako nešto. Štoviše, prema meni i svim strancima u klubu ponašao se sjajno, on je uvijek unosio momčadski duh, uvijek je momčad stavljao ispred sebe. Uz njega je bilo lako igrati - kaže Portugalac koji je za Dinamo odigrao 85 utakmica.

Razumijem Joeove emocije

- Šimunić je iskusan igrač i najveći profesionalac koji se maksimalno podređuje ekipi, prvi dolazi na trening, a zadnji s njega odlazi - dodaje.

Tonel ističe da igranje za reprezentaciju daje poseban osjećaj te razumije Šimunića koji je sreću podijelio s navijačima.

- To je osjećaj koji igrač nikada ne zaboravlja. Kada sam nastupao za Portugal osjećao sam se sjajno, prekrasno.

Brazil, Argentina, Španjolska i Njemačka za njega su najveći favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva, no vjeruje da bi Portugal koji je na krilima nezaustavljivog Ronalda u dvije utakmice pobijedio Švedsku, mogao biti iznenađenje.

- Portugal se nalazi iza spomenutih reprezentacija, međutim to je nogomet i ukoliko uđe u četvrtfinale, sve je moguće - ističe.

Hrvatskog izbornika Niku Kovača ne poznaje, ali kaže da se u svijetu jako dobro zna tko je Hrvatska.

- Protiv Brazila će biti teško no sve je moguće - dodaje.

Kada je odlazio iz Dinama zbog trenera Ante Čačića, ali i obitelji, u oproštajnom pismu, punom emocija napisao je: „Lijepi trenuci koje sam ovdje proveo zauvijek će ostati u meni. U budućnosti ću uvijek gledati kako igra Dinamo, kako su prošli, te ću pratiti klub. Vječno ću biti navijač modrih."

Razočaran je posljednjim rezultatima u Europskoj ligi, a nije znao da je Sammir udaljen iz momčadi.

- Ne znam kako se ponašao ove i prošle sezone, no ako je isti kao i ranije... Tu se ne može ništa učiniti. S njim je teško. Šteta jer ima sve predispozicije za fantastičnu karijeru - kaže Tonel.

Sammiru ništa nije pomagalo

U nedavnom intervjuu za MAX! rekao je kako je Sammir pijan dolazio na treninge, izravno iz noćnog provoda te da su mu on i suigrači sugerirali da prestane s time i posveti se nogometu. No, Brazilac nikoga nije slušao i često se izdvajao. Tonel je ispričao i koliko je Zdravko Mamić pomagao Sammiru, pripremivši ga za hrvatsku reprezentaciju.

- Očito ništa nije pomoglo da se promijeni - kaže Portugalac.

Tonel je trenutačno igrač portugalskog drugoligaša Feirensea, a ondje je zadovoljan jer su supruga i troje male djece sretni. Obitelj mu je najvažnija, napominje.

- Portugal je naš dom. Ondje su njihovi prijatelji i ostatak obitelji te zaslužuju normalno djetinjstvo - ističe.

Uvijek mu je drago kada ga se sjeti netko iz Hrvatske, koja mu je zauvijek ostala u srcu.

- Hvala svim navijačima Dinama, svim dragim ljudima u Hrvatskoj. Nadam da ćete se veseliti u Brazilu. Portugal i Hrvatska moje su momčadi na tom prvenstvu.

Iako možda nisu favoriti, vjeruje u dobar rezultat. Napominje da je Rijeka dobar primjer kako "mali" mogu pokazati zube. Rijeka je u Europskoj ligi ostala nepobijeđena na Kantridi u sudarima s jakim Lyonom, Betisom i portugalskom Vitorijom Guimarães. Portugalac ističe:

- To sam i očekivao. Rijeku je jako teško pobijediti na njenom terenu, to je momčad koja puno bolje igra doma nego u gostima.

Smatra da je dobro za hrvatski nogomet što se Dinamo nije izdvojio kao prethodnih godina i što prvenstvo opet ima svoju draž. No i ove sezone navija za Modre.

Čitatelji MAX!-a i Večernjeg lista ostavili su brojne komentare nakon posljednjeg intervjua, baš kao i kada je neočekivano napustio Maksimir. "Hvala ti kao sportašu i čovjeku, dođi nam opet!", "Najkorektniji i najbolji stranac koji je igral’ u Dinamu", "Zbog ovakvih malobrojnih još ima nade za nogomet", bile su samo neke u moru poruka.

Tonel, udaljen 2000 kilometara od Zagreba, ozarena lica kaže:

- To je potvrda da sam napravio dobar posao u Dinamu. To mi je najveća nagrada. Hvala vam!

Komentara 13

AT
alojz.targus
12:15 14.12.2013.

Šimuniću nitko ne zamjera što je 2 fašist" nego mu zamjeraju što je hrvat.

AS
asi2013
12:40 14.12.2013.

Sve ustaško je demonizirano u Hrvatskoj, slično kao i u Jugoslaviji. Joe nije fašist, to je jasno, ali je ogorčen razvojem događaja i Vukovara, napravio glupost. Skoče dežurni kontrolori i Gong, koji nas terorizira (barem mene).

ML
Mlad75
13:31 14.12.2013.

naravno da Tonel zna da šimunić nije fašist, nikada niti jedan stranac koji je živoi u Hrvatskoj nije rekao ni jednu ružnu riječ....samo nas hvale i niti su osjetili rasizam niti fašizam, ali što nam to znači kad "naši hrvati" josipović, jovanović i milanović zajedno sa svojim pulenima misle da su hrvati najgori narod na svijetu.....eto kakvo mi vodstvo izaberemo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije