Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.01.2017. u 07:02

Umjesto da sva djeca u Hrvatskoj budu zajedno barem u školi, učeći kako funkcionirati u civiliziranom društvu, mi ih šaljemo na “specijalno vaspitanje” kako da zauvijek ostanu strano tijelo

Vidi vraga! Milorad Pupovac je na početku govora na “božićnom” domjenku izrekao jednu intrigantnu humanističku misao za koju sam u tom trenu pomislio: ovo ću sigurno staviti u reportažu! No, kako je nastavio dramatiku graditi riječima mnogo veće težine, bilo mi je sasvim jasno da od toga neće biti ništa.

Slično sam upamtio i jednu krasnu misao mitropolita. No, ništa ni od toga. Ne samo zato što bih Porfiriju zlopamtio pjevanje četničkih pjesama, već zato što se Vučićev izaslanik pobrinuo da pomirljivost, tolerancija i kršćanske istine padnu duboko u ralje zategnutih srbijansko-hrvatskih odnosa.


“Narod s jasenovačkim cvetom na srcu i duši ne sme i neće ni pred kim pognuti glavu... uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima, kada god budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima,” predbožićne su riječi Vučićeva izaslanika, nakon kojih je politička korektnost još jednom spala na vrijednost upotrijebljenog tariguza.

Izrečene usred Zagreba, pred očima i ušima hrvatskog premijera!
Kad sam izaslanika Božovića pitao je li to prijetnja, odgovorio je da je “ljepota u oku i uhu onog koji gleda i sluša”, on je samo, veli, ponovio Vučićevu poruku mira “da se nada da više nikada neće biti Jasenovca, da neće biti Oluja, ubijanja i progona”.


Doista, valjalo je uočiti Vučićevo objašnjenje zašto će se Srbi baciti u trošak remonta “poklonjenih” ruskih MiG-ova. Ulazi u antologiju političke drskosti. Kaže, tih šest aviona su tu da čuvaju “srpsku decu”! Očito, srpsku djecu ne samo u Srbiji. Tu su, kaže, “da se nikad više ne bi dogodili Bljesak i Oluja”!

Kao da su se Bljesak i Oluja dogodili u Šumadiji! Kao da Srbija u doba Bljeska i Oluje nije imala nekoliko eskadrila! Pa ipak nisu bile od veće koristi nego traktori! Kao da je neka eskadrila mogla spriječiti Bljesak i Oluju! I kao da se taj isti golobradi Vučić nije 1995. u Glini u osvit Oluje zaklinjao da “nikad više ustaška ruka neće u Srpsku Krajinu”!


Je l’ on to nama stvarno poručuje da je spreman ponovno oružjem “paziti srpsku decu” u Hrvatskoj? Što je izjava o čokoladicama prema ovoj itekako osmišljenoj, koja kupnju oružja drsko veže uz navodnu hrvatsku prijetnju? Dječja igra!


Dok pišem, u glavi mi se vrti genijalni album Šarla akrobate i pjesma inspirirana Vasom Pelagićem: “Pazite na decu! Pazi na dete! Čuvaj dete! Zar ne? Dete da paziš! Pa-zi-te! Nemoj da mi ne paziš na dete! Zar ne? Zar ne?”


“Floskula o velikosrpskoj agresiji” u Hrvatskoj, kako je naziva Vučić, u Hrvatskoj je ubila 400-tinjak djece raznih nacionalnosti. A srpska djeca u Hrvatskoj i dalje su prije svega žrtve srpskih lidera. Pupovcu ću i ovaj put ostati dužan, ali Porfirija ću sad ipak citirati: “Bog nas neće mjeriti prema onome što su nama radili drugi, već prema onome što smo mi radili njima.”

No, prepucavanjem tko je kome tiskao manje udžbenika i mi zapravo samo još dublje upadamo u zamku segregacije u nekim dijelovima Hrvatske. Umjesto da sva djeca u Hrvatskoj budu zajedno barem u školi, mi ih šaljemo na “specijalno vaspitanje” kako da zauvijek ostanu strano tijelo.

Plenković je Božovićev ispad diplomatski zaobišao, ne želeći da njegovo “Hristos se rodi!” dobije zube, a reagirao je Stier, čim se s domjenka vratio na Zrinjevac. No, i dalje stoji dojam: hrvatska vanjska politika još uvijek ne zna kako bi se postavila i zaštitila svoje interese na jugoistoku.

Doista, ima i važnijih stvari od prepucavanja s Vučićem i njegovim klaunovima. Koliko god to naivno nekome zvučalo, Hrvatska sad mora ugrabiti trenutak i pokušati sudjelovati u kreiranju balkanske politike Trumpove administracije.

No, to se sasvim sigurno neće moći poluprivatnim lobiranjem hrvatske predsjednice. Ako je to sve što imamo, onda smo izgubljeni.

Nažalost, za sada i dalje nemamo dojam usklađene vanjske politike s Griča, Zrinjevca i Pantovčaka. ZDS, čokoladice i nategnutu “blokadu” srpskih pregovora, Vučić je iskoristio da bi srpskoj raji lakše prodao kupnju “poklonjenih” MiG-ova, koji će vjerojatno biti plaćeni još većom ovisnošću o Moskvi.

Srećom je Srbija otok unutar NATO-a, pa ruski avioni bez dozvole tu neće moći ni primirisati. Osim ako ne dođe do nekog prevrata u Crnoj Gori ili je Trump ostavi u srpskom limbu. Što nije posve nemoguće. Treba biti svjestan, Vučić će do izbora zatrebati virtualni rat s Hrvatskom.

Incidenti poput onoga na Cvjetnom trgu kad je obred još neregistriranog HPC-a na pravoslavni Badnjak najavljen s “Odjebite!” i “Krećemo u napad” sasvim sigurno nisu, ali izgledaju baš kao da jesu, osmišljeni u beogradskoj kuhinji. Projekt Velebit tako se javno samoubio na samom početku, a efekt ne bi bio mnogo gori ni da se Marko Jurič na Cvjetnom trgu polio benzinom i samozapalio.     

>> 'Izaslanik Božović se samo postavio zaštitnički u ime Srbije kao svaka majka prema svome čedu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije