Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Jasenovcu

Pupovac: Na spomen-ploči je pozdrav NDH i nitko na to nije reagirao

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2016.
u 21:50

U svom statusu Pupovac kaže da nitko od nadležnih predstavnika vlasti odgovornih za ustavnost i zakonitost nije reagirao

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNS-a Milorad Pupovac na svom Facebooku je reagirao na postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a), na kojoj je uklesano "Za dom spremni". U svom statusu Pupovac kaže da nitko od nadležnih predstavnika vlasti odgovornih za ustavnost i zakonitost nije reagirao.

– Danas je točno mjesec dana da je u centru Jasenovca, u kojem je za vrijeme 2. svjetskog rata bio logor Kozara, a nedaleko od njega logor Ciglana, dva od nekoliko koncentracijskih logora u sistemu ustaškoga logorskog kompleksa Jasenovac, podignuta spomen-ploča 1991. godine poginulim pripadnicima 1. satnije "Ante Paradzik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). 

Na ploči pored imena poginulih nalazi se i pozdrav "Za dom spremni", službeni pozdrav ustaškog pokreta, službeni pozdrav NDH i pozdrav kojim su se pozdravljali oni koji su odgovorni za smrt preko 80.000 dosad poimenično propisanih žrtava – Srba, Roma, Židova i antifašista (mahom Hrvata) u razdoblju od 1941. do 1945. 

Danas je treći dan otkako je portal Novosti objavio tu informaciju. Do danas nitko od nadležnih predstavnika vlasti odgovornih za ustavnost (RH je sljednica ZAVNOH-a) i zakonitost (zabrana isticanja i veličanja nacističkih znamenja, te vrijeđanja žrtava genocida) nije reagirao. Nitko. 

Kad se u Jadovnu, drugom logoru po strahotama i broju ubijenih u prvim mjesecima NDH, pojavi netko sa sumnjivim ili "sumnjivim" natpisom ili obilježjem, policija odmah izdvaja one koji na komemoraciju dolaze sa znamenjima ili porukama koja se prepoznaju kao četnička. 

U slučaju Jasenovca nije bilo policije, kao što zasad nije bilo ni državnog odvjetništva, kao što zasad ne čujemo ni najviše predstavnike države. Hoćemo li ponovno čuti optužbe, kao što smo ih čuli tijekom ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, da svojim nedolaskom na službenu komemoraciju vrijeđamo sjećanje na žrtve? 
Ili će se službene komemoracije i rad Memorijalnog područja "Jasenovac" zasnivati na toleranciji vrijeđanja i negiranja žrtava logora smrti kao što je bio Jasenovac? 
Ovaj put u Jasenovcu samom – napisao je Pupovac na Facebooku.

Komentara 185

MW
milky way
22:28 04.12.2016.

Besramni Pupovac se opet javlja i stavlja sol na ranu obiteljima poginulih branitelja koji su poginuli od cetnicke i jugokomunisticke vojske kojoj je pripadao i tvoj brat (ili dva brata), a poginuli su se borili s tim pozdravom na usnama jer su branili svoj dom i domovinu. I to je bilo prije 25 godina, a ti spominjes nesto sto je bilo prije 70 godina i s tim nema veze. Bolje bi bilo da konacno kazes gdje je grob dr. Sretera. Prijetvorni cmizdravac kojem su drage samo hrvatske kune.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:14 04.12.2016.

Na spomen ploči su imena hrvatskih branitelja koje su likvidirali vaši sunarodnjaci, iz epiteta prema žrtvama i njihovim obiteljima bilo bi vam pametnije da se upristojite.

Avatar 123456
123456
22:21 04.12.2016.

Kad vidim ovu spodobu dobijem temperaturu!! Zakaj ga nisam srel u Oluji?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije