Naslovnica Premium Kolumne

Tko brodogradnji može čuvati leđa

Ako će raditi na isti način kao i do sada, onda je doista bolje sve prepusti ekonomskom darvinizmu, da škverovi završe u stečaju
23. kolovoza 2018. u 08:12 2 komentara 594 prikaza
Štrajk u Uljaniku
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Došao je i taj trenutak kad valja pogledati istinu u oči i zapitati: je li stvarno došlo vrijeme da se zabije glogov kolac u srce jednog od zadnjih socijalističkih giganata – brodogradilišta Uljanik i 3. maj? Možda i Brodosplitu i Brodotrogiru? Je li doista kucnuo trenutak u kojem moramo priznati neuspjeh višedesetljetnog pokušaja njihove reanimacije, te da hrvatska država jednostavno nema milijarde kunića za isplatu plaća i dovršetak gradnje brodova?

Davor Bernardić Davor Bernardić Radnici Uljanika imaju moju podršku i s pravom se pitaju 'di su pare?'

Može li hrvatski porezni obveznik u ime očuvanja radnih mjesta doista svakim brodom isporučenim ispod proizvodne cijene financirati strane brodovlasnike? 
Osluškujući ovih dana reakcije frustriranih Hrvata kojima se odmah probudi bijes i ogorčenje čim se spomene bilo koji od državnih uhljeba, a radnici škverova navodno u njih spadaju, čini se da su odgovori na ova pitanja posve izvjesni: vrijeme je da se kaže – dosta! 
No, bilo bi lako kad bi bilo tako jednostavno.

Ovu kolumnu tipkam na koljenima, na ulazu u riječki 3. maj, nakon razgovora s očajnim ljudima koji su se odlučili na štrajk nakon što nisu primili plaću za srpanj i nitko me ne može uvjeriti da je suza koju sam vidio u oku jednog vođe štrajkaša zapravo samo krokodilska suza u oku uhljeba koji je izgubio radno mjesto na kojem plaća sigurno stiže, a da ne mora ništa raditi. Ta brodogradilišta isporučila su na stotine izvanrednih proizvoda koji se nisu izgradili sami od sebe, vrhunskih brodova koji i danas oru brazde uzduž i poprijeko svih svjetskih oceana.

>> Pogledajte prosvjed radnika Uljanika

Koliko još drugih proizvoda svjetske klase ima s kojima se Hrvatska može pohvaliti? Tko može pustiti da to nestane?


U tom oku vidio sam beskrajnu tugu čovjeka koji je svjestan da budućnost koju je pokušavao graditi pred njim lebdi kao mjehur od sapunice. I samo što se pred njegovim očima nije rasprsnula kao da je nikada nije ni bilo. Još nešto sam vidio: strah, tihu jezu koja je zavladala tisućama obitelji u Rijeci i Puli. Tisuću i šest stotina duša samo u 3. maju. Kako pogledati u oči svojih obitelji, tko će platiti račune na koncu mjeseca, što ako ne vrate ratu kredita.

štrajk U štrajku 4500 ljudi Radnik 3. maja na rubu suza: Ostat ćemo goli i bosi, Vlado, riješite problem!

Jer milosti nema, samo mjesec-dva bez prihoda u Hrvatskoj dovoljno je da upadneš u vrtlog ovrha iz kojih se gotovo nemoguće iščupati. Već sutra bi se mogli priključiti armiji blokiranih, s obiteljima tisuća kooperanata. Jer, paket zakona za blokirane koji je predstavila vlada njima ne donosi baš ništa osim poruke: jedini spas je bježati iz domovine. Mnogi su to već napravili.


“Svakim danom nas je sve manje i manje, odlaze nam sve bolji ljudi, ostat ćemo goli i bosi”, kaže mi taj Čovjek Sa Suzom U Oku. I nakon desetljeća sindikalnih bitaka, sad mu je već posve svejedno tko će sjediti u upravi, tko će biti strateški partner, samo ako taj zna što radi i ako mu stvarni cilj nije jedino ugasiti proizvodnju.

>> Pogledajte prosvjed radnika Uljanika

Neka nas vode Bugari, Kinezi, Japanci, Francuzi, ali neka nas vode, samo neka nas ne vode u propast, kaže on. No, nažalost ili na sreću, nitko od spomenutih ne pokazuje takvu namjeru, a na koncu sve nade stavljaju se i opet na istu kartu: hrvatsku vladu.
Može li ta vlada stvarno pomoći, osim tako da još poneku milijardu iz džepova poreznih obveznika prelije u tu vreću bez dna, do sljedećeg takvog slučaja? Ako će raditi na posve isti način kao i do sada, onda je doista bolje sve prepusti ekonomskom darvinizmu, da škverovi završe u stečaju i s ključem u bravi.

Naravno, za napraviti drugačije, trebali bismo imati vladu koja ima viziju, koja gleda preko horizonta, spremna i sama zasukati rukave.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu Ministar financija Marić: Vlada nije samo promatrač, pokušava riješiti situaciju, ali prostor je sužen

Spas brodogradnje je moguć, škverovi su pokazali nije nimalo nevjerojatno graditi brodove veće dodatne vrijednosti, da znanje za to postoji, ali da se projektni i proizvodni kapaciteti moraju udruživati kako bi doista bili u stanju isporučivati na vrijeme i bez nepotrebnih penala. Da je nužno stvaranje jamstvenih fondova i snaženje financijskih institucija koje će tu proizvodnju podržavati. Naravno, to prelazi mogućnosti bilo koje uprave bilo kojeg pojedinačnog škvera, to je prije svega dužnost vlade: ustrojiti sustav koji može brodogradnji čuvati leđa u svim izazovima. 


Uljanik Kriza u Uljaniku Horvat: HBOR je jedna od opcija za osiguranje plaća

Dakako, to nije tip vlade koja će zbog odreska odrati kravu, niti zbog šarenih jaja očerupati kokoš. To nije vlada koja će zbog toga što pojedini vlasnici j.d.o.o.-a koriste ono što im sustav nudi na koncu zagorčati život 30-ak tisuća malih poduzetnika prisiljavajući ih da sami sebi godišnje isplaćuju 130.000 kuna plaće. Ministri koji tako nešto predlažu vjerojatno ni ne znaju koliko truda treba da već u prvoj godini imaš takve prihode.

Jedina nada da će ovakva vlada nešto ipak pozitivno napraviti jest njihov strah da ne smiju baš oni u povijest ući kao oni koji su dokrajčili hrvatsku brodogradnju.

Prosvjed radnika Uljanika

Štrajk u Uljaniku
1 / 20
Štrajk u Uljaniku
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • zagorecvz:

    Čudno nitko nije plakao za drvnom , tekstilnom i obučarskom industrijom na sjeveru Hrvatske, kada su bez posla ostali deseci tisuća radnika, mahom žena. Ta industrija i dalje propada i ima sve manje zaposlenih, ali ih ne obilaze ministri sa ... prikaži još! obečanjima da imaju suženi prostor za pomoć ali će sve učiniti da im pomognu. Prepušeteni su sami sebi i propadanju.

  • crocop97:

    Gospodine autoru: a koliko je udio hrvatske proizvodnje po brodu? Gdje se to u RH proizvodi celik,aluminij,titan, spec. oprema i sl. Ako i da , po kojoj cijeni? Zasto bi ja kao brodovlasnik kupio 5 puta skuplju hr pumpu ili ... prikaži još!i motor za brod kad u Italiji dobim takvu 5 ptua jeftinije? Da, VLADE a ne samo ova Vlada, su trebale donjeti ostriju zakonsku regulativu -ALI u trzisnoj ekonomiji ,a mi jesmo 30 god. skoro u istoj jedino i iskljucivo je uprava/vlasnik odgovoran za poduzece! Uljanik i 3. Maj ,ako ce iakako opstati moraju ici u totalno restrukturianje mozda i stecaj- otpustanje i krivicno gonjenje uprave za laziranje podataka, a zatim eventulano neka nova stecajna uprava moze vidjeti sto se zdravo eventulano moze izvuci. I koji proizvodi idu jos. To jedino zasad cini se u Hr. shvaca onaj g.Debeljak. On je iskoristio prijelazno razdoblje i stabilizirao Bordosplit. ALI Borodspilt ne "shtanca" vise ono sto nema gospodarsku logiku i donosi gubitak vec proizvode koji imaju neku prodju ocito. Druga alternativa ovome je strani investitor zainteresiran za neku proizvodnju. Na kraju tako su plakali i radnici zeljezare Sisak , Torpeda Rijeka, Prvomajske Zagreb...tranzicija i kapitalisticko shvacanje profita i ekonomije su neumaljivi. i jedu svoju djecu isto tako neumoljivo. Na zalost ali je tako.