Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Teško je graditi pametne tvrtke s glupim vladama

Pametne vlade rade ono što rade pametne tvrtke. Ponosni su na prošlost, ali gledaju na budućnost
15. listopada 2018. u 09:12 6 komentara 1328 prikaza

Postoje pametne tvrtke i glupe tvrtke. Pametne tvrtke gledaju na budućnost da vide što moraju proizvesti. Gledaju svoje vrhunske konkurente kako bi vidjeli najbolje prakse, a zatim ih pokušali poboljšati. Oni odbacuju neuspješne prakse i usvajaju nove prakse koje izgledaju obećavajuće. Glupe tvrtke ne shvaćaju da su glupe. One dosljedno loše rade, ali krive nepoštenu tržišnu konkurenciju. Ne traže najbolje prakse, slave drevne uspjehe i rade ono što su oduvijek radili, i opet gube.

ZNANOST Vlada podržala kapitalni projekt Instituta Ruđer Bošković

Isto tako postoje pametne vlade i glupe vlade. Pametne vlade rade ono što rade pametne tvrtke. Ponosni su na prošlost, ali gledaju na budućnost. Usko prate svoje konkurente i pokušavaju biti bolji. Zadržavaju svoje najuspješnije prakse i pokušavaju ih poboljšati. Uklanjaju prakse koje nisu uspješne. Postaju magneti za ulaganja, nove tehnologije, svjetski talent i rast. Glupe zemlje misle da je njihova prošlost njihova sadašnjost i njihova budućnost. One su navikle gubiti na svjetskoj sceni, ali su također navikle i lagati o tome svoje građane.

Nije ih briga za najbolje prakse i valjaju se u svojoj prosječnosti. Ne znaju kako privući ulaganja, njegovati talente ili razvijati nove tehnologije. Oni gube, a zatim rade sve što su radili prije, i opet gube, a zatim sve ispočetka..
Na putu sam kući u Hrvatsku iz Njemačke.

DETALJAN OPIS VIDEO Koliki su troškovi obitelji u Njemačkoj? Ovaj Hrvat dao je najbolji odgovor

Proteklih šest dana proveli smo u obilasku industrijskog središta oko Düsseldorfa u sklopu natjecanja StartUp Germany 2018, koje je postavilo najbolje svjetske startup firme jedne protiv drugih i protiv njihovih njemačkih kolega. Ne samo da smo se približili nekim od najvećih svjetskih tvrtki - tvrtki koje su sada jako zainteresirane za naše proizvode - također smo osvojili novu titulu – najbolji startup za mobilnost i logistiku.

Drugo mjesto je također osvojila Hrvatska firma. Malena Hrvatska je zauzela dva vrhunska mjesta u vrlo konkurentnom okruženju vrlo pametnih tvrtki.


Njemačka gospodarska komora, lokalni investitori i tvrtke potiču nas da premjestimo naše tvrtke u Njemačku. Nude nam prekrasne prostore za ured i proizvodnju, investicije i korporativna partnerstva. To me natjeralo da vjerujem da možemo osvojiti svijet. To je ono što osjećate kada radite u okruženju gdje vladaju pametne vlade.

Valpovo Uživaju u životu Iz Njemačke došli u Slavoniju: 'Budućnost naše djece je ovdje'


Tada sam krenuo kući. Nakon što smo primili pohvale od pametnih tvrtki i pametnih vlada u Njemačkoj, čitamo da je naša “domoljubna” vlada natrag kući upravo predložila povećanje poreza na dohodak od opcijskih dionica i dobila punu potporu od nekih od naših najistaknutijih sindikata. Naše vlade i njihovi partneri u sindikatima nikada nisu stvorili konkurentsku tvrtku, nikada nisu stavili svoj novac na liniju i nikada nisu razvili najsuvremeniju tehnologiju.
Opcijske dionice su glavni način da tehnološke tvrtke privlače i zadrže vrhunske talente.

Pametni sindikati vode neke od najvećih investicijskih fondova u svijetu gdje ulažu u tvrtke koje izdaju milijarde opcijskih dionica svojim najboljim zaposlenicima. Pametne vlade podupiru takva ulaganja što dovodi do inovacija, rasta, profita i viših poreznih prihoda državi. Glupi sindikati i glupe vlade rade ono što su uvijek radili, s istim rezultatima. Onda, gdje ćete graditi vašu sljedeću tvrtku? Ovakve politike čine odgovor na ovo pitanje mnogo lakšim.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar javorko
  javorko:

  Krivo definirano glup je raditi pametne trvrke s neznalicima politicarima koji svega i cega se dotaknu uniste i dovedu u bankort iz dva razloga prvi jer nemaju pojma o managerstvu drugi firmu dovedu u bankrot politickih uhljebima..ako zelite da vam ... prikaži još! se unisti firma samo u ruke politike

 • Avatar EUJ
  EUJ:

  Teško je graditi pametne tvrtke s spretnim balkanskim domoljubnim vladama koje raju pošalju u ratovanje a svoje odabrane elite u jamanje i snabdjevanje.

 • Deleted user:

  Nisu Vlade glupe nego je to organizirani kriminal.