Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
José Carlos Martin:

'Svaka druga država ima više mračnih tajni od Vatikana'

'Jose_Carlos_Martin_de_la_Hoz'
''
06.03.2013.
u 19:15

Benedikt XVI. svojim je potezom očitao lekciju svima koji žele ostati na položajima pod svaku cijenu, kaže José Carlos Martin de la Hoz

Ured akademika, teologa, povjesničara, filozofa i jednog od vodećih članova Opusa Dei u Španjolskoj Joséa Carlosa Martina de la Hoza opremljen je skromno i minimalistički. Jedino odudara nepregledan niz knjiga na policama. Među knjigama su i mnoge čiji je autor De la Hoz: Povijest Crkve, Povijest i legende o Crkvi, Islam u Španjolskoj, Inkvizicija i ispovijest, Crkva u teškim vremenima...

Katolička crkva već je dulje vrijeme na udaru javnosti, a kulminacija je bila kad je Benedikt XVI. abdicirao.

Katolička crkva i njezini sljedbenici oduvijek su bili proganjani, što nije čudno kada se uzme u obzir da broji više od milijardu vjernika, što je čini najjačom i najbrojnijom monoteističkom religijom na planetu. Samo je prošle godine 80 posto onih koji su bili žrtve progona i zlostavljanja bilo kršćanima, kojih je 33 posto cjelokupnog pučanstva. Vatikan, franjevci, jezuiti, Opus Dei... vrlo su zanimljive teme za novinare i siguran sam da nikada nije bilo problema u dobivanju objašnjenja od crkvenih ureda zaduženih za komunikaciju s medijima. Katolička vjera u svojoj je doktrini transparentna, njezini temelji počivaju na svakodnevnom preispitivanju samog sebe, priznanju grijeha i traženju pokajanja za svaki pa i najmanji potez koji je izvan religijskih kodeksa. Oni koji su zgriješili trebaju se iskreno pokajati i snositi težinu svoga grijeha. Jedan od najupornijih u želji da iskorijeni svako zlo u Crkvi bio je upravo papa Benedikt XVI. Njegov čin abdikacije za svaku je pohvalu i govori o visokomoralnom i odgovornom čovjeku koji je svjestan svojih ograničenja. Ne zaboravimo da je papa Benedikt XVI. imao dva mala moždana udara i ozbiljne probleme sa srcem. Njegovo je zdravlje narušeno te nije u stanju podnijeti težinu obveza koje sa sobom nosi Sveta Stolica. Istina je da je vijest došla kao grom iz vedra neba, međutim ne treba zaboraviti da je od 1983. godine prema zakonu 332 papi dopuštena abdikacija pod dva uvjeta – da se povlači slobodnom voljom i pri zdravoj svijesti. Sjetimo se samo pape Pija XII. koji zbog staračke demencije nije više mogao obavljati papinske dužnosti, a zbog tog mentalnog stanja u kojem nije bio sasvim pri zdravoj svijesti nije mogao abdicirati pa je u Vatikanu formalno gotovo sve bilo paralizirano do njegove smrti. Papa Benedikt XVI. dao je sve od sebe tijekom osam godina svojega papinstva. Svojim hrabrim potezom očitao je lekciju mnogim političarima i drugima koji ostaju na svojim položajima pod svaku cijenu.

Neki mediji prozvali su i Opus Dei zbog novčanih transakcija u vatikanskoj banci IOR.

Opus Dei nakon knjige “Da Vincijev kod” postao je svojevrstan simbol misterija, zakulisnih igara, tajnih moći, masonerije. Riječ je o lažnim mitovima, isfabriciranim intrigama iz kuhinja novinara koji ne poznaju suštinu doktrine i ustrojstva Opusa Dei. Sve što pišu nije argumentirano i može se vrlo lako pobiti, a zamislite tek kada bismo išli na sud i tražili odštetu, svaki list koji objavljuje tako prizemne laži izgubio bi i bio dužan platiti astronomsku svotu. Mi radimo selekciju novina čije pisanje uzimamo u ozbiljno razmatranje. Povezivanje Opusa Dei s novčanim transakcijama IOR-a je apsurdno. To što je dr. Gotti Tedeschi bio direktor IOR-a i član Opusa Dei ništa ne znači. Prvo, netko tko pokušava napasti Tedeschija očito nije upoznat s pravom istinom, da je upravo on težio čišćenju svega što nije transparentno i što bi moglo narušiti imidž IOR-a. I u medijima je prozivan da je htio od banke napraviti “kristalno čistu instituciju”. Drugo, Opus Dei nije odgovoran za poslovanje svojih članova niti manijakalno kontrolira njihov rad ili osobni život. Pa gdje bi bio kraj svemu tome. Najveći broj članova Opusa Dei obiteljski su ljudi koji slobodno biraju svoje profesije i potpuno su neovisni u svim svojim životnim odlukama. Većinu čine žene, 51 posto od ukupnog broja. Neke su majke četvero ili više djece i kućanice, znači li to da Opus Dei kontrolira njihov jelovnik?! Neke su pak odgojiteljice u vrtićima pa bi po toj teoriji Opus Dei bio bi kreator dječjih igara! Istina je da su članovi Opusa Dei i neki važni političari, ministri, bankari..., ali svi oni obavljaju svoj posao autonomno, bez ikakva uplitanja Opusa Dei u njihov život. Nitko od članova Opusa Dei ne nosi sa sobom posjetnicu o svom članstvu niti se predstavlja: “Znate, ja sam iz Opusa Dei”. Članstvo u Opusu Dei ne čini osobu posebnom, samo zahtijeva život u skladu s katoličkim načelima. Vrata za ulazak u Opus Dei malo su odškrinuta, a za izlazak širom otvorena.

Vatikanu se zamjera da ima dosta tajni i neobjavljenih stvari.

Vatikan funkcionira kao svaka druga država ili obitelj, gdje postoje privatne stvari koje nisu za javnost. I vjerujte mi, svaka druga zemlja ima više skrivenog, različitih tajnih službi o čijim se aktivnostima ne govori, odluka premijera koje se ne objavljuju... Nakon prvih nedoumica o ispravnosti rada pojedinih dijelova Vatikana istog je trenutka osnovana komisija za ispitivanje regularnosti poslovanja. Na čelu komisije za tzv. Vatileaks, kako su ga nazvali mediji, bio je španjolski kardinal Julian Herranz, također član Opusa Dei. I zaključak je, kao što sam rekao, Vatikan je transparentniji od većine zemalja i s najmanje “mračnih zona”.

Postoji li mogućnost da novi papa bude iz Opusa Dei?

Neće biti lako izabrati novog papu jer je riječ o vrhunskim kardinalima na izbornoj listi. Također neće biti lako novom papi sjesti na čelo Svete Stolice poslije karizmatskog Ivana Pavla II. ili erudita Benedikta XVI. Iako Europljani imaju većinu u konklavi, nitko ne bi smio biti iznenađen papom koji dolazi iz Afrike, Azije ili Latinske Amerike. Među kardinalima je i jedan koji je član Opusa Dei, kardinal Juan Luis Cipriani Thorne, nadbiskup Lime, kojeg osobno poznajem. On je bivši košarkaški reprezentativac, viši od 190 cm, a još za vrijeme studentskih dana osjetio je poziv za Opus Dei i postao numerirani član. Široj javnosti postao je poznat kada je pregovarao za mirno rješenje opsade rezidencije japanskog veleposlanika u Limi od prosinca 1996. do travnja 1997. Mnogi vjernici misle da je došlo vrijeme za papu iz Južne Amerike jer tamo živi najveći broj katolika, međutim sve su jače struje koje smatraju da će za papu biti izabran kardinal Marc Ouellet, Kanađanin i prefekt Kongregacije za biskupe.

>> \'Više nisam Papa, sada sam samo hodočasnik. Hvala vam\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije