Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.02.2020. u 17:15

Zabrinjavajuće je to što su na aktivisticu Natašu Kandić nasrnuli mladi Srbi odrasli nakon rata

Mučan incident koji se neki dan zbio u Beogradu umalo je okončan u krvi. Sljedbenici šefa Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na promociji knjige kojom on negira genocid u Srebrenici fizički su nasrnuli na neumornu borkinju za ljudska prava Natašu Kandić i njezine aktiviste iz Fonda za humanitarno pravo koji su na tribinu stigli s dosjeom o zločinima nad vojvođanskim Hrvatima zbog kojih je Šešelj i ležao u Haagu.

Napadači na aktiviste, mahom žene, mladi su ljudi, odrasli nakon krvavog rata, ali očito u okruženju zatrovanom mržnjom i nacionalizmom koje u Srbiji posljednjih godina buja.

Naši istočni susjedi ne žele znati istinu o Domovinskom ratu ili poznaju tek iskrivljenu istinu, o čemu svjedoče i brojke. Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno naručio tamošnji dnevni list Danas, više od polovice građana Srbije nema se potrebu informirati o ratnim zločinima, 64 posto ih ne zna što se dogodilo na poljoprivrednom dobru Ovčari kod Vukovara 1991., a čak 71 posto ne zna da je Sarajevo bilo pod opsadom gotovo četiri godine.

Za Hrvatsku je iz više razloga zabrinjavajuće što suočavanje s prošlošću u Srbiji ide sporo, gotovo nikako, počesto i unazad, u suprotnom smjeru, prije svega, zbog potrage za našim nestalima.

Istina o ratovima 90-ih koje je pokrenuo režim Slobodana Miloševića, o agresiji na Hrvatsku i BiH, o razorenim gradovima i masovnim grobnicama nigdje se ne spominje u školskim udžbenicima, u programima sveučilišta, u mainstream medijima, u knjigama vodećih intelektualaca, na nacionalnim frekvencijama, u govorima srpskih političkih dužnosnika.

Suđenja za ratne zločine potpuno su marginalizirana. Posljednje suđenje, predmet Lovas, završeno je s dosuđenim sramotnim i simboličnim kaznama, a novih suđenja nema, kao ni istraga, kao ni pritiska na nacionalne sudove iz Haaga.

Ako genocida u Srebrenici za predsjednika Aleksandra Vučića, kao ni za premijerku Anu Brnabić nema, kako će ga biti za četničkog vojvodu Šešelja?

Sramotni napad radikala na aktivistice samo je posljednji primjer koji pokazuje koliko je važno suočavanje s prošlošću kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na nove generacije

Komentara 3

PR
prajdali100
18:58 09.02.2020.

Ali je zato Hrvatski nacionalni interes ovakvu Srbiju gurati u EU.Tako nam pričaju...

Avatar MADO
MADO
18:54 09.02.2020.

Srbija nas ne zanima već 30 godina i nikada više nas neće zanimati, najmanje što oni moraju napraviti je ispričati se za agresiju i zločine, moraju reći gdje su kosti naših nestalih i moraju platiti ratnu štetu koja je veća od 100 milijardi eura, do tada ne želimo ih vidjeti ni čuti.

Avatar Trica
Trica
18:16 09.02.2020.

Eeee, da nije Hrvatske i Hrvata, u Srbiji niko ne bi ni znao šta Šešelj radi:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije