Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.12.2017. u 10:12

Zar ministrica gospodarstva Martina Dalić prva ne bi trebala stati uz poduzetnike i obrtnike i upozoriti kolegu Marića da se više ne može više tolerirati terorističko djelovanje Porezne uprave?

Ministre Zdravko Mariću, jeste li Vi nadležni Poreznoj upravi? Ili je Porezna uprava samostalno tijelo, koje može raditi što ga volja?

Je li Vaš pomoćnik i ravnatelj Porezne uprave Vama odgovoran ili nekome drugome, ili nikome? Imate li ikakve ovlasti nad Poreznom upravom, pa da joj možete nalagati naputke, odluke, preporuke, ili se oni na sve Vaše oglušuju? Ili su to dvije paralelne linije zapovijedanja? Ili je sve skupa samo igra za javnost, gdje se Vi, ministre, čudite nad besramnim rigoroznim kaznama Porezne uprave prema obrtnicima i malim poduzetnicima, a trljate ruke ispod stola, jer Vam se državni proračun tako još bolje puni? Što je istina, ministre? I kako se uopće možete ograđivati od postupaka Porezne uprave? Ne samo to, nego kako se uopće možete čuditi postupcima poreznih inspektora na terenu, koji astronomskim kaznama kažnjavaju zbog pogrešnog slova, a ne zbog toga jer je netko prevario ili oštetio državu? Kako možete govoriti da ne možete znati što pojedini inspektor radi na terenu, kad ste dobivali pisma od profesionalnih računovođa u kojima je već puno prije upozoravano na besmislene, brutalne kazne koje dovode do zatvaranja obrta ili male firme i ne odgovarate. Jer kako će jedna mala pekara na otoku preživjeti ako joj se odrapi kazna od 60 tisuća kuna? Umjesto da je se još stimulira, kaznom se uništava život svih koji od nje rade, a da su prekršaji zanemarivi. U normalnim zemljama inspekcija bi porazgovarala s vlasnikom i uputila ga što i kako treba učiniti da popravi grešku. To je partnerstvo države i poduzetnika, a ne terorističko ponašanje porezne inspekcije.

Štoviše, kako nije sramota one u Poreznoj upravi koji su sastavljali odgovor javnosti, nakon što su medijski bili pritisnuti zbog drastičnog kažnjavanja o kojemu mediji već tjednima vrte vijesti i komentare?! Jer u svim primjerima takvog drastičnog kažnjavanja jasno je bilo navedeno da su u svim slučajevima svi računi bili fiskalizirani, znači da je promet bio prikazan, porez obračunat, i da se nije radilo o takvoj vrsti prekršaja, nego o administrativnim greškama koje bi trebali ispraviti i u Poreznoj upravi, razgovarati, kako zajedno takve greške u slovima i brojkama izbjeći. Ili da se ne kazni drastično netko samo zato jer mu je u blagajni nađeno 85 kuna viška. I što Porezna uprava odgovara? Da ona pojačano provjerava kako se poštuje fiskalizacija i da se onda valjda na tragu toga izdaju drakonske kazne, da bi na kraju takvog odgovora ta ista Porezna uprava doista podlo dodala kako želi biti partner s poduzetnicima. Da, valjda kad ih debelo oguli kaznama, ili im uništi egzistenciju! Pa o fiskalizaciji uopće nije riječ, ali Porezna uprava i dalje dere po svome. Kojim jezikom govorite vi u Poreznoj? Razumijete li o čemu je riječ? I razumijete li što radite? Ili su vam fotelje toliko debelo sigurne, pa radite što vas volja, i tako zapravo režete granu na kojoj sjedite? Jer, znate li odakle vam plaće? Tko puni državni proračun? Isti obrtnici i poduzetnici kojima svojim ponašanjem skraćujete život i uništavate ih! No nije tu samo pitanje Porezne uprave, jer je tu pitanje opće politike Ministarstva financija, a onda i cijele Vlade! Valjda bi tako trebalo biti! Zašto se na sve ovo oglušuje ministrica gospodarstva Martina Dalić? Zar ona prva ne bi trebala jasno i glasno stati uz poduzetnike, obrtnike, i jasno i glasno javno reći i upozoriti kolegu Marića i Poreznu upravu da se to tako više ne može raditi, da se ne može više tolerirati terorističko djelovanje Porezne uprave? Kako vi to mislite, gospođe i gospodo u Vladi, u Poreznoj upravi, da budete partner poduzetnicima i obrtnicima, a da ti isti obrtnici i poduzetnici svaki dan u strahu strepe od Porezne uprave, i da im za banalnost naplati kaznetina i uništi im život? Kako vi to zamišljate partnerstvo? Zar ne bi trebalo debelo kažnjavati one koji doista svjesno i namjerno zakinu državu, posebice za veliki novac?

Da, lako se iživljavati na malima! Zašto se ne iživljavate na velikima? Zašto vam je godinama prolazio Ivica Todorić? I mnogi drugi? S njima ste sklapali paktove, da bi zajedno državu ugrozili, i opljačkali, zapravo opljačkali sve nas, a svakodnevno uništavate živote obrtnika i malih poduzetnika koji zapošljavaju najveći broj ljudi u zemlji, i koji bi još više zaposlili, samo kad bi država omogućila normalan poslovni okvir. U sadašnjem okviru postoji samo jedan izlaz – bijeg iz zemlje! Dokad tako?

Pogledajte i galeriju: Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

Zdravko Marić
1/71

Komentara 4

DU
Deleted user
12:58 11.12.2017.

Zakonom se propisuju drakonske kazne. Treba kod pisanja zakona o tome voditi računa.

Avatar kenshi
kenshi
11:23 11.12.2017.

Mislim da se možemo složiti s tvrdnjom da u Hrvatskoj vlada državni financijski teror. Porezi su pre visoki a porezna uprava se vodi taktikom pljačke svih koji su nešto stvorili teškim radom. To rade zbog hordi parazita koji sisaju državnini novac. Krupni kriminalci nalaze se na sigurnom izvan dometa ograničene porezne inspekcije. S druge strane, imamo reket s ovrhama koji je zaslužan za ±330000 blokiranih građana i sve njihove poslijedice. Lamentiranje po medijima neće nam pomoć zato treba odmah smjeniti ministre Marića i Dalić jer ništa ne rade po tom važnom pitanju.

DO
Dolinski
10:36 11.12.2017.

Što je bilo od onog prijedloga, da ide prvo opomena, pa tek onda kazna? zašto tako nešto ne uđe u zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije