Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posrnula lutrija

Samo su oni luzeri u igrama u kojima svi zarađuju

hrvatska lutrija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
10.11.2014.
u 18:34

Lutrija će spasti na samo sedam automat-klubova i dva kasina jer na njima gubi 36 milijuna kuna godišnje

Hrvatska lutrija 2004. godine imala je 34 automat-kluba i četiri kasina. Osam godina poslije broj automat-klubova se prepolovio, a broj kasina narastao je na pet. Trenutačno taj državni priređivač igara na sreću ima 11 automat-klubova i dva kasina. Do kraja godine spast će na sedam AK-ova, a broj kasina ostat će isti. Prošle godine Lutrija je na klubovima i kasinima izgubila čak 36 milijuna kuna! Ti porazni podaci o poslovanju državne tvrtke u tom segmentu igara na sreću još su gori kad se uzmu podaci od 2009. do 2013. – u tom je razdoblju na automat-klubovima i kasinima izgubljeno čak 178,3 milijuna kuna!

Pri tome, upozoravaju upućeni u taj biznis, dok Lutrija zatvara svoje automat-klubove, njena konkurencija, ponajprije najveći igrač na tom tržištu Admiral, ali i Vulkan, otvaraju nove, pa čak na istim lokacijama na kojima je Lutrija zatvorila vrata.

Tako će, kažu, biti i kad do kraja godine Lutrija ugasi automat-klubove na zagrebačkom Črnomercu, u Ludbregu, Krapini i Županji. Konkurencija je već spremna ući u te prostore.

Naši sugovornici zamjeraju da je HL zapostavio taj segment poslovanja pa ne preuređuje prostore, nema dovoljno reklama... No i troškovi uređenja klubova i kasina bili su prilično visoki, s astronomskim cijenama opreme, primjerice 6500 kuna za bežični mikrofon, 11.000 kuna za televizor ili 800 kuna za stalak za kišobran.

Spremna konkurencija

Od kasina su preživjeli samo oni u Zagrebu i Rijeci. Sadašnja uprava otvorila je prošle godine novi kasino u Puli, koji je nakon svega nekoliko mjeseci zatvoren i pretvoren u automat-klub.

U sadašnjoj upravi HL-a koju vode SDP-ovci Danijel Ferić, Dražen Kovač i Oleg Valjalo kažu da je segment kasina i automat-klubova (CIAK) već dugi niz godina izrazito nerentabilan. Kažu i da su pri preuzimanju Lutrije koncem 2012. godine napravili temeljitu analizu zatečenog stanja i pozvali institucije da izvrše nadzor nad poslovanjem u prethodnim razdobljima te su na temelju tih nalaza izrađeni strategija razvoja i plan restrukturiranja Hrvatske lutrije za razdoblje od 2013. do 2015.

– Ovaj plan predviđa, između ostalog, i racionalizaciju poslovanja u neprofitabilnim segmentima društva, što se u prvom redu odnosi na segment CIAK koji kontinuirano bilježi gubitke – navode u HL-u. SDP-ova uprava krivnju za loše poslovanje segmenta kasina i automat-klubova prebacuje na prethodno, HDZ-ovo vodstvo te tvrtke.

– Kad se volumen gubitaka u CIAK segmentu, koji se ostvarivao svih ovih godina, stavi u svjetlo činjenice da je za vrijeme vladavine HDZ-a, dok je predsjednica uprave bila Vesna Bakran, Hrvatska lutrija funkcionirala kao HDZ-ov "bankomat" za izvlačenje novca, možemo samo nagađati zašto se prije nije provelo restrukturiranje tog segmenta poslovanja i u čijem interesu – kažu u sadašnjoj upravi HL-a.

Bivšu predsjednicu uprave optužuju i da je smanjivanjem stopa amortizacije uljepšavala poslovne rezultate kako se ne bi iskazivao gubitak u poslovanju, da je Lutrija tada bila podinvestirana, ali je Vesna Bakran svejedno višekratno bila nagrađivana bonusima od 1,116.900 kuna, a i otpremninom od 258.152 kune.

No tvrde da će se oni sukladno strateškom planu razvoja za segment CIAK-a fokusirati isključivo na lokacije koje pokazuju potencijal za profitabilno poslovanje te će ugasiti sve one koje su nerentabilne.

Strategija je također razvojno usmjerena jer predviđa i pokretanje online kasina kao proizvoda koji još ne postoji na tržištu Republike Hrvatske. Ovaj će proizvod u portfelj Hrvatske lutrije biti uvršten u prvom kvartalu sljedeće godine – najavljuju u upravi HL-a. Dodaju da zbog nastavka generiranja velikih gubitaka u segmentu CIAK-a nisu produljili ugovor s odgovornim menadžerima. Taj je gubitak, tvrde, pokriven kroz znatno poboljšanje rezultata lutrijskih igara i klađenja pa ove godine očekuju bruto dobit od 25 milijuna kuna.

Vesna Bakran pak odgovara na optužbe riječima da činjenica da netko pokušava prebaciti odgovornost za poslovanje u 2014. godini na osobu koja tu dužnost ne obavlja više od dvije godine dovoljno govori sama za sebe i ne zaslužuje komentar.

No objašnjava da je segment poslovanja automata i kasina opterećen vrlo visokim troškovima tehničke zaštite i sigurnosti, visokim cijenama automata i ruleta, a istodobno zahtijeva održavanje ponude kako bi priređivač bio konkurentan na tržištu, koje je u Hrvatskoj vrlo liberalizirano. Navodi i da primjenom Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda, koji se poklopio s početkom recesije u 2009., segment CIAK u cijeloj zemlji bilježi znatan pad.

– U sklopu mjera optimizacije zatvarane su lokacije s najlošijim rezultatima, smanjivane su cijene najma poslovnih prostora i aparata, kao i veličina prostora u kojima se igra odvijala – tvrdi Bakran.

Otpremnina 140.000 kuna

Na optužbe za uljepšavanje rezultata poslovanja, Bakran odgovara da je na temelju prijedloga sektora financija i računovodstva, sukladno preporukama komercijalne revizije, donesena odluka o izmjeni računovodstvene politike, odnosno primjeni smanjenih stopa amortizacije zbog znatnog smanjenja poslovne aktivnosti u uvjetima izrazite krize, i to dok se aktivnost poslovanja ne vrati na povoljnu razinu.

– Odluka je u primjeni od 2010. godine. Slobodna sam zaključiti da je ispravno odlučeno budući da je iz javno dostupnih podataka za 2013. razvidno da su iste stope amortizacije u Hrvatskoj lutriji i dalje u primjeni – kaže Bakran.

Za bonuse kaže da je u tri navrata od 2004. do 2008., sukladno ugovoru o radu, a uz suglasnost Nadzornog odbora i Skupštine primila iznose od oko 150 tisuća kuna neto, ukupno oko 450.000 kuna neto, te napominje da je HL u tom razdoblju ostvarivao rekordne iznose dobiti – od 56 do 62 milijuna kuna prije oporezivanja. Otpremninu, 140.000 kuna neto, dobila je, kaže, sukladno kolektivnom ugovoru.

Komentara 17

Avatar think pink
think pink
19:17 10.11.2014.

zaista fascinantna nesposobnost - imaju državni monopol i ni to im nije dovoljno da budu u plusu? pa to bi i moja baba znala voditi... ili netko uzima lovicu sa strane...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:57 10.11.2014.

Ako na par stotina kuna dnevnog prometa u automat klubu imate zapošljenih jedno dvadesetak mladih niš koristi skojevaca moraš riknut oćeš nećeš, em što neznaju nego su još i bahati, nešto ko sestre i doktori na rebru, bezobrazno, bahato ihato i tumplavo osoblje....

JU
juma
19:12 10.11.2014.

Ne gube oni na igrama na sreću nego novac odlazi negdje drugdje, a onda se to prikazuje kao gubitak ostvaren u poslovanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije