Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2019. u 11:12

Umirovljenicima dugo ništa nije davalo nade da život opet može biti više od preživljavanja

Što znači mogućnost umirovljenicima da uvećaju skromne mjesečne prihode radom na četiri sata, dobro se vidjelo u subotu na Danima poslova turizma u Zagrebu. U mnoštvu vedrih lica školaraca završnih razreda ugostiteljskih škola i nešto malobrojnijih, ali za turizam najpoželjnijih kandidata u zrelim tridesetim i četrdesetim godinama, jasno se izdvajala “treća dob”.

U najboljoj odjeći, uglavnom iz vremena kad se još živjelo od plaće, nisu se gurali u prvi plan, skromno bi i pomalo bojažljivo pričekali da im se netko od predstavnika turističke tvrtke obrati. Iz aviona se moglo vidjeti da nikad nisu bili na sličnom mjestu; burzi poslova. Dobivene papire, kataloge, formulare, čvrsto bi stiskali, a za svaki osmijeh s druge strane pulta, vratili bi dva. Dugo im ništa nije budilo nade da bi se u novčaniku moglo naći više novca i da život možda opet može biti više od preživljavanja. S mirovinom od dvije tisuće kuna, koju bi zadržali svi koji se zaposle na četiri sata, još dvije, tri ili četiri tisuće mjesečno izgledaju kao pravo malo bogatstvo.

Iako, bilo je u subotu i onih koji kažu da imaju za kruh, nisu ni u kakvoj krizi, ali dobro se osjećaju, imaju i optimizma i volje za rad. Tko ne bi poželio takvog radnika? Međutim i, nažalost, na strani poslodavaca kiselija lica. Šezdesete godine, kažu, nisu najbolje vrijeme da se postane konobar ili kuhar, a nezgodno im je i što se radi o četverosatnom radnom vremenu. Onima koji se zaposle na osam sati mirovina se, naime, zamrzava, pa većina priželjkuje rad na četiri sata.

U tom bi slučaju poslodavac de facto za jedno radno mjesto s osmosatnim radnim vremenom morao zaposliti dva sezonca, a to bi im udvostručilo probleme sa smještajem sezonskih radnika. I druge će branše zasigurno naći svojih, specifičnih mana zapošljavanju umirovljenika. Kao da i sami nemaju mana i kao da desetljećima radnike nisu iscrpljivali sistematično štedeći na njihovim plaćama. Danas kad im gledaju u leđa dok odlaze u Njemačku, Irsku, nemaju puno izbora. Mudri valjda neće propustiti priliku da, uz malo više kombinatorike, u svoje poslovne procese ugrade i poneki kotačić sa sijedom kosom.

Pogledajte kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jocker-3
jocker-3
13:16 27.01.2019.

Ajde sad vi gospodo političari objasnite mladim ljudima kolika će im biti mirovina nakon 40 godina radnog staža kad oni vide kako sad žive umirovljenici....zato i odlaze,prekasno je za sve!!!Ne vrijedi plaća od 10 tisuća kuna(bila bi dostatna za normalan život)ako je prijava na minimalcu prema kojoj se plaćaju doprinosi za mirovinu,i naravno nako 40 godina je mirovina oko 3000kn koja nije dostatna za život!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije