Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Rusi i Kinezi opet vješto koriste slabost Europe

Sve više članica svojim soloakcijama narušava jedinstvo dovodeći u pitanje sposobnost EU i njegovih institucija
04. ožujka 2021. u 19:23 1 komentara 771 prikaza
Palestinians Receives a Dose of COVID-19 in Gaza.
Foto: ISMAEL MOHAMAD/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako Europska komisija kao ključna operativna institucija Europske unije u ovoj pandemiji pokušava pokazati sposobnost i očuvati eu-ropsko jedinstvo pred zajedničkom opasnošću, sve više članica svojim solo akcijama narušava to jedinstvo dovodeći u pitanje sposobnost EU i njegovih institucija.

100.000 DOZA OD EU ZA TIROL Kancelar Kurz objasnio: 'Savez s Izraelom za cjepivo nije usmjeren protiv EU'

Posljednjih nekoliko dana, naime, nekoliko europskih zemalja krenulo je u zasebne akcije kojima pokušavaju osigurati, kratkoročno i dugoročno, dostatne količine cjepiva za svoje građane, što je jasan znak nepovjerenja u europske institucije i nezadovoljstva zbog kašnjenja isporuka cjepiva od Europske komisije.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen na drugoj strani, odgovarajući na kritike, upozorava kako je zemljama članicama isporučeno više od 50 milijuna doza, iako je dosad iskorišteno manje od dvije trećine tog cjepiva, upozoravajući kako su za provedbu cijepljenja odgovorne zemlje članice. Za Rusiju i Kinu to je situacija kakvu samo mogu poželjeti, osobito na istoku Europe, koji se i u ovom slučaju pokazuje kao meki trbuh Europe.

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije 747 novih slučajeva Božinović o Bandićevu sprovodu: 'To je, po mojemu mišljenju, odgovoran pristup'

Najprije Mađarska, zatim Slovačka, Češka i Austrija, a sutra možda i Hrvatska, izlaz poku-šavaju pronaći u izravnom dogovoru s Moskvom o isporukama ruskog cjepiva, dok Poljska, koja je ipak preponosna da milost traži od Moskve, to isto pokušava dogovoriti s Pekingom, nadajući se kineskom cjepivu.

Drugim riječima, članice EU, koje od Unije nisu dobile dovoljne količine cjepiva, pokušavaju osigurati cjepivo iz Rusije i Kine, koje je, za razliku od cjepiva iz EU, već stiglo u Europu, iako ruska i kineska cjepiva nisu prošla testiranja niti transparentan postupak analize njihove djelotvornosti i sigurnosti, za razliku od zapadnih cjepiva, kojih, međutim, nema dovoljno.

FILE PHOTO: A shipment of doses of Russia's Sputnik V (Gam-COVID-Vac) vaccine is seen after arriving at Ezeiza International Airport, in Buenos Aires NABAVA SPUTNIKA V Hrvatska počela pregovore: Rusija nam spremna isporučiti milijun doza cjepiva

Naravno da članice EU imaju mogućnost preko svojih regulatornih tijela odobriti pojedinačna cjepiva koja nije odobrio EU, ali su u tom slučaju same odgovorne za posljedice. Međutim, jasno je da je u ovom slučaju riječ upravo o tome da se cjepiva koja nisu provjerena i za koje nemamo dovoljno informacija – i kojim u ruskom slučaju nije cijepljeno ni rusko stanovništvo – nametnu Europi kao spasonosno rješenje, kao što je očito i da Rusija i Kina ni u ovom slučaju ne nastupaju samo s humanitarnim motivima i bez strateškog plana daljnjeg potkopavanja EU i njegova ugleda među članicama.

 

Nizozemci su najveći neradnici! Pogledajte u kojim zemljama se radi najmanje

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • zokonja:

    Iskorišteno manje o 2/3 isporučenog cjepiva? Znači da ni europljani nisu baš ludi za cjepljenjem i ne laktare se oko njega kako nam to mediji nastoje prikazati? A politicari se potrgase oko nabavke istoga i jos se cijepe preko reda?