Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.02.2020. u 10:07

Nadamo se kako Rijeka može ponuditi nešto više od paleojugoslavenskog treša

Ovih dana imali smo priliku odgledati otvorenje u kojemu je Rijeka postala “luka različitosti” i “europska prijestolnica kulture”. Ali je netko tamo nepažnjom, ili iz neznanja, to EPK preveo kao “europska prijestolnica komunizma”. Umiješale su se neke sile mraka, pa su čak i prije samog otvaranja počele provokacije. Tako je još u siječnju netko popasao umjetničko djelo Ivana Kožarića, skulpturu “Stog sijena”. Eh, ta primijenjena umjetnost – čim je vani i nije ograđeno stoka sitnog zuba odmah pomisli kako je to hrana za publiku.

Sljedeća provokacija je uslijedila kada je javnosti nepoznat konceptualni umjetnik i ulični performer u crveno – boju krvi – premazao jugoslavensku zastavu. Mediji su to odmah napali kao vandalizam. Nije mi jasno kako to da u Rijeci, europskoj prijestolnici kulture, ne razumiju kako cilj umjetnosti i jest provocirati i poticati na razmišljanje? Zamislite samo kada bi netko– neki umjetnik – svakoga dana crvenom bojom (krvi) premazivao jugoslavensku zastavu, i taj svoj performans nazvao: “365 dana podsjećanja na žrtve jednog totalitarnog sustava”?

Zar je moguće da u Rijeci – luci tolerancije, poštovanja i suživota – netko ide ideološki provocirati samo kako bi “pametna desnica” skočila i napravila im besplatnu reklamu? Kako mudro od onih koji nasjedaju. A nitko tu ne gleda drugu stranu, i kako je Rijeka razočarala prave drugove i komuniste – koji su se tu okupili proslaviti 75 godina komunizma – a tamo samo jedna mala jugoslavenska zastava i petokraka, i to ne crvena nego bijela. Dok neki kažu da se radi o petokraki na koju se može nabosti, drugi govore kako još samo treba da netko na jedan od balkona ispod te bijele petokrake postavi i bijeli polumjesec, pa da popadamo od sramote kad netko pomisli da je Rijeka Istanbul. To bi bila očita provokacija, kao kad je ona žena pokušala isprovocirati gradonačelnika Gojka da je udari kišobranom.

Da je Rijeka pravi grad koji poštuje svoju tradiciju nacrtala bi jugoslavensku zastavu preko cijelog Korza, pa da onda vidimo tko će to moći obojiti. Svakom tko zgazi zastavu na čelu nacrtati petokraku, a tko zaobiđe – brkove od jogurta. A ne ovako, da jedna od voditeljica otvaranja bude prisiljena ispod haljine skrivati štafetu. Dok sada umjetnici okruženi sebi sličnima, uvjeravaju nas u vlastitu progresivnost, zauzimaju službene i poluslužbene kulturne institucije, govore o “originalnosti” i “provokaciji”, navodno se boreći protiv kiča i klišeja, a sami promoviraju vlastiti klišej.

Pogledajte samo kako su izveli operu u kojoj Zrinjski umjesto “U boj, u boj” pjeva “Za mir, za mir”. Zamislite samo da tisuće fašista opkole Rijeku, a Nikola sa zidina pjeva “mir, mir, mir, nitko nije kriv, ava, ava, ava, sijeno mi je pojela krava”. Tako nešto izvedu na ulici, a poslije se čude što ljudi ne idu u operu. Ironija svog tog kiča je u tome da je Zrinjskom, kao nekome tko je spreman umrijeti za ideale, više pristajala “Bella ciao”. Ali to je problem kad se anakrone ideje prodaju kao progresivne. Tako i imamo ironičnu situaciju da paleojugoslavenski konzervativizam vlastiti totalitarni poriv skriva iza firme antifašizma, antifašizama izjednačenog s komunizmom – onog koji je “konceptualno osmislio” drug Staljin, a koji je srušen s Berlinskim zidom.

Vic je u tome da je – uz promjenu naziva od KPJ u SKJ i zatim u SDP – tu jedna te ista partija neprekidno na vlasti od 3. svibnja 1945. godine. Rijeka je, tako, i službeno potukla rekord SSSR-a u kojoj je najduže u povijesti ostao na vlasti komunizam. Rusi su, naime, s komunizmom krenuli 1917. i odustali već 1991.

Sve to ne iznenađuje, jer ne tako davno je Denis Kuljiš upozoravao kako se bliži velika obljetnica kada će Rijeka doista srušiti rekord i postati metropola u kojoj je najduže u svijetu vladao komunizam. A sada je kolijevka fašizma koja je odnjegovala najdugovječniji komunizam dobila priliku da s 500 milijuna kuna dobivenih za projekt europske prijestolnice kulture proslavi obljetnicu 75 godina europske prijestolnice komunizma.

Za nadati se je, ipak, kako će Rijeka ponuditi nešto više od paleojugoslavenskog treša, i da će, ako ništa drugo, makar povratiti uložena sredstva i završiti svoje “stolovanje” bar na pozitivnoj nuli. Ne kaže se uzalud da je nada san budnih. 

VIDEO Rijeka - ovogodišnja nositeljica titule EPK

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar MADO
MADO
12:33 08.02.2020.

Rijeka je realno Europska prijestolnica nekulture, grad je potpuno oronuo i doslovno se raspada, brodogradilište je propalo isto kao i mnoge druge tvrtke, grad je pred bankrotom dok u isto vrijeme troše milijune na raspali Titov brod. Gradonačelnik šamara starice i pjeva Bandiera Rossa, u gradu već godinama vlada kolektivna depresija i teški kompleksi manje vrijednosti, nedavno sam čitao da grad nije u stanju garantirati čak ni sigurnost pjevačima iz drugih gradova, nije ni čudo da Riječani iseljavaju i bježe glavom bez obzira, mislim da je netko bio jako pijan kad su dijelili titulu o kulturi.

Avatar ZaobilazimKomunjare
ZaobilazimKomunjare
14:38 08.02.2020.

Citiram i pozdravljam naslov teksta: "Rijeka - europska prijestolnica komunizma" jer slični osobni stavovi će bit obrisani ;)

MA
Marina21
10:45 08.02.2020.

Neka Obersnelu umjetnik Nemanja kada toliko voli krvavu petokraku i Jugoslavensku zastavu tetovira petokraku na njegovo crvenokmersko čelo a Jugaslavensku zastavu na njegov debeli obraz. Te naka ih nosa i spava sa tim znakovima pod kojim je ubijeno najviše ljudii i novijoj povjesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije