Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Uz "Bella Ciao" i antifašističke slogane otvorena EPK u Rijeci

Ni kiša koja je na trenutke izazivala tehničke probleme nije obeshrabrila organizatore da do kraja izvedu Operu industriale, prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM u orkestraciji maestra Frana Đurovića
01. veljače 2020. u 21:00 223 komentara 18746 prikaza
Svečani program otvorenja Europske prijestolnice kulture
Foto: Josip Regović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/18

Tisuće građana okupile su se u riječkoj luci kako bi sudjelovale u ambicioznom otvaranju Europske prijestolnice kulture u Rijeci, gdje su u režiji Dalibora Matanića nastupile doslovno stotine umjetnika kojima su se vrištanjem, zvonjenjem zvonima i drugim oblicima sudjelovanja pridružili i građani.

Rijeka EPK Očekuju veliki broj posjetitelja Rijeka je od danas Europska prijestolnica kulture. Više od 70 događanja na 30 lokacija

Ni kiša koja je na trenutke izazivala tehničke probleme nije obeshrabrila organizatore da do kraja izvedu Operu industriale, prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM u orkestraciji maestra Frana Đurovića.

Meštar parade Zoran Prodanović Prlja između glazbenih je brojeva čitao ulomke iz turbilentne povijesti Rijeke, a među izvedbama posebno se istaknulo šahtofonsko ludilo DB Indoša i Tanje Vrvilo, te zborska izvedba poznate "Bella Ciao".

Protestna pjesma obespravljenog radništva popraćena je antifašističkim sloganima na panelima koji su okruživali vodu ispunjenu brodicama na kojima su se događali mini-tulumi Rječana i njihovih gostiju.

Spektakularnim vatrometom završila je centralna proslava, nakon koje su se građani brzo razišli, netko kućama, a drugi prema klubovima koji će raditi do kasno u noć.


Spektakl u riječkoj luci:

 

 

Prije velike kulminacije otvaranja programa EPK u Rijeci održana je i protokolarna svečanost u HNK Ivana pl. Zajca. Pred biranim uzvanicima među kojima su bili i predstavnici ministarstava kulture iz 11 zemalja jugoistočne Europe, riječki vokalni sastav Putokazi izveo je himnu, nakon čega su nastupili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, mezzosopranistica Diana Haller i Riječki simfonijski orkestar i niz drugih glazbenika koji su neizostavan dio kulturnog identiteta Rijeke.

Josip Đakić Ogorčenje Hvidra osudila postavljanje zastave bivše SFRJ na plakatima u Rijeci

Posebno zanimljiva bila je obrada finala opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivan pl. Zajca, u kojem je zbor predvođen solistima Kristinom Kolar, Domagojem Dorotićem i Robertom Kolarom umjesto “u boj, u boj!” zapjevao “za mir, za mir!”, naznačujući atmosferu u kojoj će se održavati programi EPK.

- Rijeka kao EPK2020 poklapa se s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU. Ovo je po prvi put da se te dvije važne uloge preklapaju - istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u HNK, podsjetivši da se teren za EPK u Rijeci počeo pripremati još 2009. Godine.

- Posebno mi je drago vidjeti da program također zadire u regiju Zapadnog Balkana, dotiče pitanja čija su rješenja od zajedničke važnosti te čini vidljivim kulturno bogatstvo te Regije i njezine talente. Nemojmo zaboraviti da nas kultura, identitet i vrijednosti ujedinjuju. Smještena na raskrižju kultura, Rijeka svojim nasljeđem jasno pokazuje utjecaj različitih kultura, povijesnih razdoblja, religija i etničkih zajednica. U vrijeme kada se Europska unija suočava s novim i izazovnim pitanjima, moramo preispitati svoju ulogu i načine interakcije s građanima te stvoriti zajedničku viziju budućnosti - rekla je pak europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Bili smo na probi Dalibor Matanić režira najveće otvorenje u povijesti EPK

Već sredinom popodneva građani su se počeli okupljati u riječkoj luci, spremni da svojim aktivnim sudjelovanjem uveličaju praizvedbu Opere industriale u režiji Dalibora Matanića.

- Ovo što ćemo večeras doživjeti briše granice između pozornice i grada, izbođača i publike, izvedbe i TV prijenosa. Beskrajno smo ponosni na sve što smo pripremili - rekao nam je zaneseni Matanić, pa požurio pobrinuti se da večer završi onako kako je mimo protokola već počela na ulicama grada - ambiciozno, raskošno i rockerski kaotično, kako i priliči Rijeci.

VIDEO Na Korzu postavljena izložba o državama u kojima se nalazila Rijeka u posljednjih 116 godina

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Witman:

    Za mir, za mir a na vrh nebodera simbol totalitarizama pod kojin su ljudi ubijani, proganjani i zatvarani. Fuj licemjeri.

  • Naj:

    Ovaj grad nije prijestolnica kulture ovo je balkanska krčma. Dno dna

  • karlodrago:

    Kod otvaranja EPK 2020 u Rijeci mijenja se tekst opere ,a od dvoje voditelja se vidi da jedna žena a drugi voditelj je žena sa muškim glasom ili muškarac u ženskoj odori a od šest balerina u haljinama ima dva ... prikaži još!a muškarca.Tu EPK Riječku kulturu ne razumijem .???