Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL

Uz "Bella Ciao" i antifašističke slogane otvorena EPK u Rijeci

Svečani program otvorenja Europske prijestolnice kulture
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/18
01.02.2020.
u 21:00

Ni kiša koja je na trenutke izazivala tehničke probleme nije obeshrabrila organizatore da do kraja izvedu Operu industriale, prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM u orkestraciji maestra Frana Đurovića

Tisuće građana okupile su se u riječkoj luci kako bi sudjelovale u ambicioznom otvaranju Europske prijestolnice kulture u Rijeci, gdje su u režiji Dalibora Matanića nastupile doslovno stotine umjetnika kojima su se vrištanjem, zvonjenjem zvonima i drugim oblicima sudjelovanja pridružili i građani.

Ni kiša koja je na trenutke izazivala tehničke probleme nije obeshrabrila organizatore da do kraja izvedu Operu industriale, prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM u orkestraciji maestra Frana Đurovića.

Meštar parade Zoran Prodanović Prlja između glazbenih je brojeva čitao ulomke iz turbilentne povijesti Rijeke, a među izvedbama posebno se istaknulo šahtofonsko ludilo DB Indoša i Tanje Vrvilo, te zborska izvedba poznate "Bella Ciao".

Protestna pjesma obespravljenog radništva popraćena je antifašističkim sloganima na panelima koji su okruživali vodu ispunjenu brodicama na kojima su se događali mini-tulumi Rječana i njihovih gostiju.

Spektakularnim vatrometom završila je centralna proslava, nakon koje su se građani brzo razišli, netko kućama, a drugi prema klubovima koji će raditi do kasno u noć.


Spektakl u riječkoj luci:

 

 

Prije velike kulminacije otvaranja programa EPK u Rijeci održana je i protokolarna svečanost u HNK Ivana pl. Zajca. Pred biranim uzvanicima među kojima su bili i predstavnici ministarstava kulture iz 11 zemalja jugoistočne Europe, riječki vokalni sastav Putokazi izveo je himnu, nakon čega su nastupili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, mezzosopranistica Diana Haller i Riječki simfonijski orkestar i niz drugih glazbenika koji su neizostavan dio kulturnog identiteta Rijeke.

Posebno zanimljiva bila je obrada finala opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivan pl. Zajca, u kojem je zbor predvođen solistima Kristinom Kolar, Domagojem Dorotićem i Robertom Kolarom umjesto “u boj, u boj!” zapjevao “za mir, za mir!”, naznačujući atmosferu u kojoj će se održavati programi EPK.

- Rijeka kao EPK2020 poklapa se s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU. Ovo je po prvi put da se te dvije važne uloge preklapaju - istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u HNK, podsjetivši da se teren za EPK u Rijeci počeo pripremati još 2009. Godine.

- Posebno mi je drago vidjeti da program također zadire u regiju Zapadnog Balkana, dotiče pitanja čija su rješenja od zajedničke važnosti te čini vidljivim kulturno bogatstvo te Regije i njezine talente. Nemojmo zaboraviti da nas kultura, identitet i vrijednosti ujedinjuju. Smještena na raskrižju kultura, Rijeka svojim nasljeđem jasno pokazuje utjecaj različitih kultura, povijesnih razdoblja, religija i etničkih zajednica. U vrijeme kada se Europska unija suočava s novim i izazovnim pitanjima, moramo preispitati svoju ulogu i načine interakcije s građanima te stvoriti zajedničku viziju budućnosti - rekla je pak europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Već sredinom popodneva građani su se počeli okupljati u riječkoj luci, spremni da svojim aktivnim sudjelovanjem uveličaju praizvedbu Opere industriale u režiji Dalibora Matanića.

- Ovo što ćemo večeras doživjeti briše granice između pozornice i grada, izbođača i publike, izvedbe i TV prijenosa. Beskrajno smo ponosni na sve što smo pripremili - rekao nam je zaneseni Matanić, pa požurio pobrinuti se da večer završi onako kako je mimo protokola već počela na ulicama grada - ambiciozno, raskošno i rockerski kaotično, kako i priliči Rijeci.

VIDEO Na Korzu postavljena izložba o državama u kojima se nalazila Rijeka u posljednjih 116 godina

Komentara 221

WI
Witman
18:47 01.02.2020.

Za mir, za mir a na vrh nebodera simbol totalitarizama pod kojin su ljudi ubijani, proganjani i zatvarani. Fuj licemjeri.

NA
Naj
19:11 01.02.2020.

Ovaj grad nije prijestolnica kulture ovo je balkanska krčma. Dno dna

KA
karlodrago
19:07 01.02.2020.

Kod otvaranja EPK 2020 u Rijeci mijenja se tekst opere ,a od dvoje voditelja se vidi da jedna žena a drugi voditelj je žena sa muškim glasom ili muškarac u ženskoj odori a od šest balerina u haljinama ima dvaa muškarca.Tu EPK Riječku kulturu ne razumijem .???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije