Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.11.2019. u 08:29

To što se nezakonito lobiranje odvijalo uz odobrenje političkih čelnika baca novo svjetlo na spor

Razotkrivajući izvještaj slovenske komisije za nadzor obavještajnih službi o “obavještajnim i protuobavještajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Haagu” pokušava utvrditi što je to od strane slovenskih obavještajnih službi napravljeno pogrešno da su slovenska arbitražna agentica i arbitar uhvaćeni u nezakonitom komuniciranju i lobiranju. I pritom otkriva puno više od onoga što bi službena slovenska politika htjela, opet polazeći od pogrešne pretpostavke da nije problem to što je slovenska strana varala, nego što pri tom varanju nije bila uspješna.

Iako u Ljubljani već nekoliko godina, od srpnja 2015., kada je otkriveno nezakonito komuniciranje i lobiranje slovenske arbitražne agentice i arbitra, zbog čega je Hrvatska u ljeto iste godine i napustila arbitražni postupak, uporno ponavljaju kako je Hrvatska od početka neiskreno ušla u arbitražni postupak, tražeći povod za njegovo napuštanje, izvještaj KNOVS-a potvrđuje da je slovenska strana od početka flagrantno kršila arbitražni sporazum. To se kršenje događalo na više razina, a nezakonito komuniciranje i lobiranje očito se odvijalo uz znanje i odobrenje političkih čelnika, tadašnjeg premijera i šefa diplomacije, što baca potpuno novo svjetlo na hrvatsko-slovenski arbitražni spor.

Da su toga svjesni i na slovenskoj strani, svjedoče i političke reakcije na objavu zapanjujućeg izvještaja KNOVS-a u Sloveniji.

Većina vodećih slovenskih medija uglavnom suzdržala od objave detalja ovog izvještaja, zadržavajući se na općenitim osudama i upozorenjima da će ovakav izvještaj naškoditi slovenskim interesima. Sama objava izvještaja pripisana je “nedržavotvornom” odnosu slovenske opozicije prema slovenskim nacionalnim interesima. Time se, međutim, opet skreće pozornost od suštine i činjenice da se slovenska politika u pokušaju ostvarenja svog cilja ovog puta poslužila nedopuštenim sredstvima, i to u puno većem opsegu nego što to želi priznati.

VIDEO Žica na granici sa Slovenijom:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
13:46 26.11.2019.

Žalosno će biti ako sud pročita i jednu riječ iz slovenske tužbe protiv RH . U članku je lijepo opisano tko Slovencima vodi državu . Kriminal im nije problem , problem je ako ih ulove !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije