Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Problem im nije to što su varali, nego to što su uhvaćeni

To što se nezakonito lobiranje odvijalo uz odobrenje političkih čelnika baca novo svjetlo na spor
23. studenoga 2019. u 08:29 1 komentara 1577 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Razotkrivajući izvještaj slovenske komisije za nadzor obavještajnih službi o “obavještajnim i protuobavještajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Haagu” pokušava utvrditi što je to od strane slovenskih obavještajnih službi napravljeno pogrešno da su slovenska arbitražna agentica i arbitar uhvaćeni u nezakonitom komuniciranju i lobiranju. I pritom otkriva puno više od onoga što bi službena slovenska politika htjela, opet polazeći od pogrešne pretpostavke da nije problem to što je slovenska strana varala, nego što pri tom varanju nije bila uspješna.

Kongres EPPa u Zagrebu KONGRES U ZAGREBU Evo što pišu strani mediji o velikom skupu EPP-a u Zagrebu: 'Plenkovićev šou...'

Iako u Ljubljani već nekoliko godina, od srpnja 2015., kada je otkriveno nezakonito komuniciranje i lobiranje slovenske arbitražne agentice i arbitra, zbog čega je Hrvatska u ljeto iste godine i napustila arbitražni postupak, uporno ponavljaju kako je Hrvatska od početka neiskreno ušla u arbitražni postupak, tražeći povod za njegovo napuštanje, izvještaj KNOVS-a potvrđuje da je slovenska strana od početka flagrantno kršila arbitražni sporazum. To se kršenje događalo na više razina, a nezakonito komuniciranje i lobiranje očito se odvijalo uz znanje i odobrenje političkih čelnika, tadašnjeg premijera i šefa diplomacije, što baca potpuno novo svjetlo na hrvatsko-slovenski arbitražni spor.

Da su toga svjesni i na slovenskoj strani, svjedoče i političke reakcije na objavu zapanjujućeg izvještaja KNOVS-a u Sloveniji.

Većina vodećih slovenskih medija uglavnom suzdržala od objave detalja ovog izvještaja, zadržavajući se na općenitim osudama i upozorenjima da će ovakav izvještaj naškoditi slovenskim interesima. Sama objava izvještaja pripisana je “nedržavotvornom” odnosu slovenske opozicije prema slovenskim nacionalnim interesima. Time se, međutim, opet skreće pozornost od suštine i činjenice da se slovenska politika u pokušaju ostvarenja svog cilja ovog puta poslužila nedopuštenim sredstvima, i to u puno većem opsegu nego što to želi priznati.

VIDEO Žica na granici sa Slovenijom:

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Ivan grozni:

    Žalosno će biti ako sud pročita i jednu riječ iz slovenske tužbe protiv RH . U članku je lijepo opisano tko Slovencima vodi državu . Kriminal im nije problem , problem je ako ih ulove !!