Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Hrg

Primijetim li da se događa bilo što nepošteno, isti trenutak napuštam koaliciju s HDZ-om!

branko hrg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
10.02.2014.
u 15:00

Bit je stvari – je li gazda onaj koji je izvršna vlast i koji odgovara parlamentu ili onaj koji postavlja izvršnu vlast

Branko Hrg nasmijao me kada je u intervjuu duhovito rekao da bez problema može podići HSS za sto posto jer je stranka na povijesno najnižim granama i ima samo jednog zastupnika, i to – Hrga, predsjednika stranke. Najavio je jačanje stranke, ali i parlamenta kada HSS bude u prilici obnašati vlast.

:: Trenutačno je najaktualnija priča s Ružom Tomašić koju europučani ne žele na listi HDZ-a za Europarlament jer je euroskeptik. Budući da ste, kao i ona, HDZ-ov koalicijski partner, što mislite, treba li R. Tomašić biti na HDZ-ovoj listi?

Trenutačno je najaktualnija priča to da nam je država na rubu stečaja. Konkretno, vezano za vaše pitanje, ne možete reći da je HSS jednak koalicijski partner kao HSP AS jer mi smo članica europskih pučana.

:: Partneri ste HDZ-u, doduše vi strateški...

Tako je. Inzistirao sam da imamo takvu vrstu partnerstva. Što se tiče gospođe Ruže Tomašić, u medijima je to ispao dosta tvrd stav. Očito još treba razgovarati. Osobno mislim da R. Tomašić može doprinijeti dobrom rezultatu liste, ali nisam sklon tome da zbog toga dolazi do sukoba s matičnom strukturom u Europi jer onda dolazi pod upitnik djelovanje u europskoj politici.

:: Vi ste skloni da se stvar izgladi s europučanima i da se ne ide pošto-poto s Ružom Tomašić, odnosno da ona ne bude na listi ako se ne bude htjela prikloniti toj političkoj grupaciji?

HSP dr. Ante Starčević nije članica nijedne grupacije europskih stranaka pa možda postoji mogućnost da ona promijeni svoj stav i da se prikloni klubu europučana. I sada nije punopravna članica europskih konzervativaca i reformista, nego je pridruženi član njihova kluba.

:: U svakom slučaju, smatrate da, ako uđe s liste HDZ-a u Europarlament, onda mora biti u grupaciji s europučanima?

Da, ona je potrebna listi i može biti na listi, osobno nemam ništa protiv, ali to mora biti u okviru europskih pučana. Tu ne bi trebalo biti problema ako svi malo popuste.

:: Jesu li točne informacije da HSS za Marijanu Petir traži bolje mjesto na HDZ-ovoj listi od onoga Ruže Tomašić?

HSS je strateški partner HDZ-a i jedino što dolazi u obzir jest da prvi kandidat izvan HDZ-ovih redova na toj listi bude kandidat HSS-a, nije važno ime, nego stranka.

:: Vi to crpite iz toga što ste strateški partner, ali Ruža Tomašić na HDZ-ovoj listi bila je osvojila najviše preferencijalnih glasova, a Marijana Petir u zadnje vrijeme nije nikakve izbore dobila. Nije li to nepravedno prema šefici HSP-a dr. Ante Starčević?

Mi smo uvjereni da će Marijana Petir na našoj zajedničkoj listi biti među tri kandidata koji će osvojiti najviše glasova.

:: I više od Ruže?

Ne bih više o gospođi Tomašić.

:: Jeste li za to da nositeljica te liste bude Kolinda Grabar Kitarović?

Već sam rekao da o njoj imam izuzetno visoko mišljenje, HSS apsolutno nema ništa protiv da to bude ona, a hoće li biti nositeljica, stvar je HDZ-a.

:: Stvara li se antagonizam između HSS-a i HSP-a AS, kao strateškog i koalicijskog partnera?

Ne, ne uopće. Poštujem HSP AS. Činjenica je da HSS na lokalnoj razini ima ukupno 12 posto vijećničkih mandata i imamo 12 posto mandata lokalnih dužnosnika. To znači da smo se konsolidirali i stvorili pozitivnu klimu u stranci.

:: Koje točno mjesto na listi HSS traži za svoju kandidatkinju Petir? Naime, u HDZ-u postoji određena struja koja smatra da bi prolazna mjesta na listi trebala pripasti HDZ-ovim europarlamentarcima, a da bi koalicijski partneri trebali u parlament pokušati ući preferencijalnim glasovima?

U tom bi slučaju oni sami trebali ići na izbore ako ćemo se mi boriti isključivo za preferencijalne glasove na zajedničkoj listi. Što će nam onda partneri, onda možemo sami.

:: Ali koje je to mjesto?

O tome još razgovaramo, a treba i promatrati kako je to napravila druga strana.

:: Kukuriku je bio izdašan prema partnerima jer su se opekli na prošlim euroizborima.

Treba učiti na tuđim greškama.

:: Ali HDZ je dobio te izbore bez HSS-a, sada je samo proširio broj partnera.

Da, ali i Kukuriku je proširen. Da ponovim, HSS i HDZ imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu. I mi i oni znamo zašto smo potpisali baš takav sporazum. On podrazumijeva određene stavove i određene principe ispod kojih mi sigurno nećemo ići.

:: Kada će HSS ponuditi nove ljude, uvijek vam je adut iz rukava Marijana Petir koja jest konstanta u HSS-u, ali radi li stranka na lansiranju novih kadrova, odnosno ima li novih snaga u HSS-u?

Ne vrtimo se oko istih ljudi. Marijana jest konstanta, ali ona je mlada osoba. U nju je jako puno uloženo, ni u koga nije uloženo kao u nju sve ove godine. I s pozicijama koje je imala ona je kadar koji bi bilo ludo ne iskoristiti i ne upotrijebiti za dizanje rejtinga stranke. Imamo načelnike, gradonačelnike, zamjenike gradonačelnika, župane i njihove zamjenike.

:: To su sve lokalci, govorim o nacionalno prepoznatim političarima. HSS je nacionalna stranka.

Budite uvjereni da će ti “lokalci’’ vrlo brzo postati nacionalno prepoznatljivi unatoč blokadi u medijima koju imamo.

:: Mediji vas ignoriraju jer ste slabi, u Saboru imate samo jednog zastupnika.

Ali Hrvatsku se ne može gledati kroz Markov trg. Što to oporbena stranka, bez obzira na broj mandata, može napraviti u Saboru!?

:: Jeste li imali problema u HSS-u zbog koalicije s HDZ-om? Naime, uvijek je problem i opasnost za malu stranku, što se HSS-u već i dogodilo, da je velika stranka pojede?

Nitko nas nije jeo. Mi smo bili u koaliciji i s HDZ-om i sa SDP-om. I uvijek nam je netko drugi bio kriv. Nitko nama nije kriv, sami smo si krivi.

:: Nećete više biti trgovačka stranka koja će malo biti s jednima, malo s drugima. Vaša je opcija sada HDZ...

Ne znam koliko smo mi bili trgovačka stranka, ali znam da ja nikad nisam bio politički trgovac. Naša je opcija koalicija centra i desnog centra i smatram da bi ona trebala biti na što široj platformi. Osobno ću se za to založiti.

:: Imate li otpora u stranci?

Ne, pravog otpora ne. Postoji možda strah kod nekih članova HSS-a da ćemo uspjeti.

:: Imate oporbu u svojoj stranci? Matić, župan Kožić i Beljak spominju se kao vaši oponenti?

Jesu, apsolutno. Radimo demokratski, svaka odluka prolazi stranačku proceduru i vodstvo stranke u ove dvije godine nikad nije bilo jače nego danas.

:: Neće oponenti letjeti iz stranke?

Nikada nikoga nisam izbacio iz stranke. U HSS-u sam od 1992. godine, dugo sam bio predsjednik najuspješnije gradske organizacije u Križevcima. Čak je bilo govora da je Bajs izbačen, no nije ni on. Nudilo mu se da bude šef županijske organizacije i kandidat za župana. Ali nije htio.

:: Informacije kažu da je ta oporbena ekipa htjela instalirati Božidara Pankretića u Predsjedništvo HSS-a kao frontmena te nezadovoljne trojke?

Da, Zagrebačka županija među šest je najuspješnijih i stoga po Statutu ima pravo predložiti člana Predsjedništva, o čemu odlučuje Glavni odbor koji broji 83 člana. Glavni odbor dva je puta glasao o prijedlogu županijske organizacije Zagrebačke županije da Božidar Pankretić bude član Predsjedništva. Na prvom glasanju taj je prijedlog podržalo 18 članova Glavnog odbora, a na drugom devet. To je jasna poruka da članstvo HSS-a ne želi Božidara Pankretića u Predsjedništvu stranke.

:: HSS je pregovarao s Hrastom i Hrast je preko HSS-a trebao postati koalicijski partner HDZ-a. No Hrast se odlučio za HDSSB i Novu zoru. Jeste li loše odradili pregovore ili su njihovi zahtjevi bili preveliki?

Puno smo razgovarali s Hrastom i na Predsjedništvu donijeli odluku da nam je ta stranka prihvatljiv partner kao i Stranka umirovljenika. I oni su na Nacionalnom vijeću pripremili prijedlog sporazuma da će ići s nama, ali nakon toga kod njih se nešto zakompliciralo.

:: Zašto je Hrast odustao od koalicije s vama i odabrao Savez za Hrvatsku?

Ne znam pravi razlog. Navodno su bili podijeljeni između nas i HDSSB-a. Jesu li oni htjeli ići izravno s HDZ-om a da nemaju mini grupacijski sporazum s nama – ne znam. U svakom slučaju, i dalje smo otvoreni za razgovore, oni su nam i dalje prihvatljivi.

:: Koliko je Savez za Hrvatsku opasan suparnik vašoj koaliciji? Činjenica je da će se glasovi na desnici rasipati između ta dva bloka.

HDSSB kao regionalna stranka ionako bi izašao na izbore i uzeo svoj dio glasova, a Hrast se očito odlučio za radikalnije desno, a ne za desni centar.

:: Ne postaje li HDZ-ova koalicija preširoka? U smislu okrupnjavanja desnice i skupljanja svih desnih glasova, ona je pozitivna, ali u smislu neke buduće izvršne vlasti, tko će sve to namiriti?

Već sam rekao da zagovaram što širu koaliciju i da nisam za trgovinu. Kad od parlamenta, koji je danas cirkus, napravimo ozbiljnu instituciju, onda više neće biti govora o nekakvim namirenjima.

:: Kako to mislite srediti parlament da više ne bude cirkus?

Bit je stvari – je li gazda onaj tko je izvršna vlast i odgovara parlamentu ili onaj koji upravlja parlamentom i imenuje izvršnu vlast. Ovo nije demagogija, za ovo ću se stvarno boriti.

:: Jačali biste snagu Sabora. O tome je govorio i Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, pa se povukao. Što biste konkretno mijenjali?

Ne treba mijenjati sustav, nego treba drugačije posložiti odnose. Građanima bi to bila dobra poruka. Zamislite da predsjednik Sabora kaže premijeru da ministar ne valja i treba ga mijenjati. Sada za to nema šanse i zato građani nemaju povjerenje u parlament.

:: Ne vjerujem baš da ćete, ako s HDZ-om na idućim ili nekim sljedećim izborima budete formirali Vladu, i dalje biti skloni toj ideji.

Za to ću se maksimalno zalagati.

:: Kada govorimo o Željki Markić, koja je potekla iz Hrasta iako sada formalno više nije članica, je li ona sada završena priča za HDZ-ovu koaliciju kada se Hrast odlučio za drugu desnu opciju?

Gospođa Markić pokazala je da je izuzetno hrabra, energična. Očito ima i dobre živce jer se uspjela održati na nogama kada ju je sustav napao u kampanji za ustavnu definiciju braka. No ona, koliko ja znam, nije Hrast. Ona je vodila građansku inicijativu i ne treba smetnuti s uma da je referendum provođen na način da su se i političke stranke u Hrvatskoj jasno opredijelile za ili protiv. Nju sada ne treba vezati uz Hrast. Mi s gospođom Markić, zasad, nismo imali kontakata.

:: Vaša Marijana Petir velika je suparnica županice Marine Lovrić Merzel. Kako gledate na aferu koja se trenutačno veže uz županicu, ali i uz SDP-ov stil vladanja općenito?

SDP je pun afera. Malo-malo je neka afera, ali to se sve tretira kao da se ništa ne događa. Ako je točno što je kazao načelnik općine Lipovljani koji je argumentirano rekao da njemu nije poznat račun koji je sporan za županicu Merzel, onda se može vjerovati da su se privatne fešte županice financirale na račun županije, i to navodno sa stavke za branitelje!

:: Treba li županica Merzel odstupiti?

Naravno, ako se to sve dokaže. Jednako tako trebaju odstupiti i oni koji su štitili svoje pomoćnike. Uz to što bi ministar Linić trebao odstupiti, još bi neki trebali shvatiti da im u Vladi nije mjesto. Pogledajte učinke potpredsjednika Grčića kojem je, izgleda, najvažnija boja kravate, Jakovinu koji je zatukao hrvatsko selo, Vrdoljaka koji nije doveo nijednu investiciju, Jovanovića koji pokušava mijenjati ideologiju društva kroz sustav obrazovanja, a o Ostojiću i zdravstvu nepotrebno je i govoriti. Svi bi trebali dati ostavku.

:: OK, ali za partnera ste si uzeli HDZ koji ima teret korupcije i koji je kao stranka formalno optužen za korupciju! Zašto mislite da ćete s njima građanima ponuditi poštenu vlast?

Ako primijetim u bilo kojem trenutku da se događa nešto nepošteno, istog časa izaći ću iz koalicije! Da su neki ljudi procesuirani, pa i oslobođeni, i to je točno. Točno je i da su neki još u procesima. Ipak se tu radilo o pojedincima. U Hrvatskoj je možda došlo vrijeme za nešto drugo, a ne za lidere kojima ćemo se klanjati. Lider i vođa bio je samo Franjo Tuđman, svi ostali se nisu baš pokazali i proslavili. Možda je vrijeme da nemamo velike lidere, nego ljude koji su spremni raditi i organizirati timove koji će nešto dobro napraviti.

:: Je li Karamarko lider?

To će pokazati izbori.

:: Što će biti izborni uspjeh, a što neuspjeh za HSS na idućim parlamentarnim izborima?

Stranku sam preuzeo u vremenima kad je HSS na najnižim granama, nikada nismo lošije stajali. Već na prošlim euroizborima bili smo na korak do iznenađenja. Na lokalnim izborima ostvarili smo približno iste rezultate kao i prije četiri godine kada je HSS imao dva ministra, državne tajnike, direktore državnih poduzeća, šest saborskih zastupnika i potpredsjednika Sabora. Na euroizborima imat ćemo europarlamentarku, a na parlamentarnim ćemo imati klub zastupnika. HSS će se vratiti, u najmanju ruku, na ono što je imao prije zadnjih parlamentarnih izbora.

:: Kakav je plan HSS-a za poljoprivredu?

Osnova su nam obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Sve se mora temeljiti na njima, ali ne na onima koji su socijalna kategorija, nego na prosperitetnim OPG-ovima. Zanima nas očuvanje života u ruralnom prostoru i za to postoji golem novac u EU. I u Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu vratit ćemo u centar prosperitetne OPG-ove. Kad se svima sve davalo, uništila se proizvodnja, mi smo stimulirali neproizvodnju. Dok sam na čelu HSS-a, selo i seljak neće se osjećati zaboravljeno i napušteno.

Komentara 19

PO
podravec
15:40 10.02.2014.

Nepšteno je bilo obećati unutarstranačke izbore pa ih onda ne dozvoliti. Gospodine Hrg ipak ste ušli u koaliciju. To što vi pričate je trla baba lan da joj prođe dan.

ĐO
đoništulić
15:56 10.02.2014.

Da dotični hrg ima i zrno poštenja nebi ni ulazio u savez sa hdz-om (da Stjepan Radić vidi što su ti bilmezi napravili od stranke -ponovno bi jadan umro),ovako se sigurno okreće u grobu,Radić ne bi podržavao pljačku hrvatske poput friščića ,pankretića,bajsa i ostalih nepoštenjaka iz hss-a

MA
matildica
15:30 10.02.2014.

sama bit politike pa i svakog političara je nepoštena da je dotični toliko pošten nebi se bavio politikom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije