Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.03.2021. u 08:26

Nikada u povijesti SAD-a nije bio usvojen tako širok i financijski jak socijalni program (welfare) kao sada. Istina, vrijedit će godinu dana, ali mogao bi postati strukturalan.

Otkako je izabran za američkog predsjednika, Joe Biden još nije održao konferenciju za novinare, za razliku od svih svojih prethodnika. Želi održati obećanje dano u predizbornoj kampanji, da će za njega govoriti fakti, a ne riječi. I talijanski premijer Mario Draghi šuti i radi.

Mijenja li se to način vođenja politike od urlatorskoga, kakvim su se isticali Donald Trump i Matteo Salvini, na šutljivi, staloženiji i prije svega s važnim mjerama za društvo. Bidenovo vođenje politike i njegov odnos prema epidemiji COVID-19 podupire 68 posto Amerikanaca, a i Draghiju je na prvome mjestu suzbijanje zaraze programom ubrzanog cijepljena. Nikada u povijesti SAD-a nije bio usvojen tako širok i financijski jak socijalni program (welfare) kao sada. Istina, vrijedit će godinu dana, ali mogao bi postati strukturalan.

Bidenov socijalni program, u kojem je i privremena pomoć za one koji su zbog pandemije izgubili posao, vrijedi 1900 milijardi dolara i usvojio ga je i Kongres. Iznos je i više nego dvostruk od onoga – 800 milijardi dolara – koji je usvojio Barack Obama 2009. kako bi se Amerika izvukla iz recesije poslije pada vrijednosti dionica na Wall Streetu i bankarske krize. Jako je različit i od onoga Billa Clintona koji je osiguravao pomoć ljudima pod uvjetom da traže novi posao.

Tako široke reforme, među kojima je i davanje obiteljima 300 dolara mjesečno za malu djecu i 270 za one do 17 godina, nisu viđene od vremena predsjednika Lyndona Johnsona koji je šezdesetih usvojio program Great Society (Jako društvo). Napadi republikanaca na demokrate i Bidena da žele uvesti socijalizam ili komunizam kao da više nemaju odjeka u američkoj javnosti.

Njegov jednogodišnji socijalni program završit će u proljeće 2022., šest mjeseci prije tzv. midterma, vremena točno usred dvaju predsjedničkih izbora, i mogao bi utjecati na rezultate jer će ublažiti probleme milijuna siromašnih. SAD kao da se oslobodio straha od socijalnog društva kakvo je u europskim državama, a posebno je zanimljiva Bidenova šutljiva politika.

 

Komentara 2

Avatar kenshi
kenshi
11:41 14.03.2021.

Ovaj članak je napisan za čitatelje koji ništa ne razumiju. Biden je nečija marioneta i nije u stanju fizički i mentalno djelovati više od par minuta. Demokrati, pod krinkom korona virusa, su ukrali izbore i sad si žele stvoriti crni fond od 1900 miljardi dolara kako bi i u buduće mogli podmazivati lokalne političare prije izbora. U među vremenu Amerika tone u ljevičarskom politički korektnom kaosu.

AL
alfagt2015
12:17 14.03.2021.

koliko gluposti napisano,ovo bi možda prošlo 1970 godine kao neki bitan članak u novinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije