Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Posao države je da stvori ozračje sigurnosti i brzo kazni nasilnike

sila postaje prihvatljiv način kako steći položaj u društvu koje se percipira kao vrlo nepravedno
03. kolovoza 2019. u 08:20 2 komentara 375 prikaza
Ubojstvo na Kajzerici
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ništa, ali ništa ne može opravdati čin nasilja koji se dogodio na zagrebačkoj Kajzerici. Kad se dogodi bilo koje nasilje, a svjedoci smo da je svuda oko nas i Hrvatska tu nije specifična, jako je lako upasti u zamku “sagledavanja” šire slike. Nasilnika treba razumjeti, to je apsolutno potrebno, ali ne kao opravdanje, nego kao upozorenje da se, ako je moguće, pomogne i njemu, ali i žrtvama i posredno osobama koje će se danas-sutra naći u tom odnosu.

Strava na Kajzerici 'Nije to baš bila ljubav na prvi pogled, ali on je uporno dolazio na masaže dok ona nije 'popustila''

Ne bi bilo fer Hrvatsku izdvajati iz događanja u svijetu, svaka se država bori sa sličnim, uz svoje specifičnosti – Amerikanci imaju svoje rešetanje po školama, u Britaniji se u posljednje vrijeme ubijaju noževima, no može se sagledati kako stoje stvari kod nas. U trenutku kad nasilje postane općeprihvaćeno u društvu nalazimo se na točki s koje gotovo da i nema povratka. O nasilju se ne govori od jučer, ono se konstantno analizira, nalaze se uzroci, daju preporuke, a rezultata baš i nema. Može se tu govoriti i o utjecaju medija, nasilnim sadržajima koja djeca konzumiraju i koja ih desenzibiliziraju na bol i okrutnost, o naslijeđu rata, ratnom narativu koji još dominira društvom te o zajednicama u kojima se nekim društvenim skupinama tolerira više nego drugima.

Mogu se spominjati i izjave političara, odnosno njihovo odbijanje osude nasilja i minorizacije prijetnji. Može se govoriti o tome da je šamar najnormalniji oblik komunikacije među adolescentima, ali i o tome da se žrtve, u ovom kontekstu mahom žene, propitkuje o izboru i rezoniranju i javno ih se sramoti i okrivljuje. O krugu nasilja koje nastavljaju djeca odrasla u nasilnom okruženju, o djeci koja sama ne mogu izaći iz nasilnog odnosa u školi i obitelji. O dojmu da je naše društvo toliko nefunkcionalno i nepropusno za uspon prema gore, da je jedino rješenje to učiniti silom.

POKOLJ NA KAJZERICI Ovo je ubojica koji je ubio šestero ljudi: Prijavljivan je zbog remećenja javnog reda i mira

O tome da roditelje nitko nije naučio, pa tako ni oni neće svoju djecu, kako se nositi s emocijama i frustracijom. Država nije uvijek odgovorna za nasilan čin, ona ne može biti dadilja koja će na oku imati sve građane, no njezin je posao da djeluje preventivno, da stvori ozračje sigurnosti i da, prema zakonu, brzo kazni one koji pribjegavaju nasilju, i kao mjeru upozorenja drugima, da žrtvi pruži svu potrebnu potporu, a nasilnika pokuša rehabilitirati. Ali nasilje se treba suzbijati i odozdo, u primarnim obiteljima, u školama... Tek tako će se društvo prožeto nasiljem početi čistiti.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Fr@njo:

    " Amerikanci imaju svoje rešetanje po školama" koja crna novinarska rupetina..

  • mikrogrizzly:

    Ljubomora je jedan od gl. motiva za teška krivična djela - i to u Njemačkoj npr. 25 % i to već desetljećima i desetljećima. I malo se tu može napraviti iz vizure neke pravne države jer nitko nije ovlašten miješati ... prikaži još! se u intimu, obitelj, sadašnje ili ex partnere. Tako da se ne bih složio s prozivanjem države - jer što se tu moglo napraviti? Imate i drugdje po svijetu takve epizode amoka (malajskog ludila), s na žalost, brojnim mrtvim tijelima nakon njih. Jedino što se može kritizirati državne strukture je što nema jačeg rešetanja u potrazi za preostalim automatskim oružjem nakon rata.