Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2019. u 08:41

Ovaj neuspjeh jako će zakomplicirati i poziciju Kolinde Grabar-Kitarović koja, nastavi li se trend pada potpore HDZ-u, baš i neće profitirati kao isključivo kandidatkinja HDZ-a na idućim predsjedničkim izborima

Da, izbori su uvijek najtočnija anketa. Trend ubrzanog pada rejtinga vladajućeg HDZ-a potvrđen je na za njega vrlo bolan način, dakle i na euroizborima, a u roku od godine i nešto slijede nove muke, još dvoji važniji izbori, predsjednički i oni najvažniji – parlamentarni. Na papiru je možda strategija potiskivanja i obračuna sa stranačkom desnicom i cementiranja “centra” pila vodu, no u stvarnosti Andreju Plenkoviću, lideru vladajuće stranke, riskiranje sa sastavljanjem “baby boom” liste s mladim “no name” igračima ne da se nije isplatilo, nego je HDZ doživio opipljiv poraz.

Kola su krenula nizbrdo i ne izvuku li plenkovićevci pouke, idući rezultati mogu biti samo lošiji. Apsurdno, no taj oštri raskid sa suverenističko-nacionalnom stranačkom frakcijom u HDZ-u bio je prava transfuzija koja je obnovila desnu političku opciju, ali onu izvan HDZ-a. Plenković je, naime, uspio eliminirati svoje konzervativce, no pokazalo se da se time jednako “uspješno” riješio i dobrog dijela tog biračkog tijela. Koje se sada prelilo na nekoliko desnih političkih opcija, i to u tako velikom valu da kada se zbroje glasovi svih desnih političkih opcija izvan HDZ-a, Suverenista, Neovisnih za Hrvatsku, Marijane Petir, a tu valja dodati i one Mosta, jasno je da je HDZ za protivnika dobio gotovo jednako jak, a konkurentski desni blok koji je na euroizborima zagrabio oko 23 posto glasova.

Pogledajte našu izbornu emisiju:

 

Taj novi desni blok još je potencijalan, sada još razjedinjen, no lideri desnice imaju godinu i pol vremena za prevladavanje svojih taština. Neuspjeli eksperiment aktualnog vrha HDZ-a dokaz je, pak, da stranka ipak ne može letjeti bez desnog krila.

Ovaj neuspjeh jako će, nadalje, zakomplicirati i poziciju Kolinde Grabar-Kitarović koja, nastavi li se trend pada potpore HDZ-u, baš i neće profitirati kao isključivo kandidatkinja HDZ-a na idućim predsjedničkim izborima. Ovakav loš rezultat HDZ-a pokazuje i to da je dio njegovih birača prvi put u tako velikom omjeru namjerno ili iz bunta poželio održati lekciju aktualnom vodstvu. Moglo bi se reći da je Plenkovićev HDZ ovdje stradao od “prijateljske vatre”. Rezultat nije baš reklama ni za Plenkovića ni za njegovu poziciju u vrhovima bruxelleske politike i EPP-a. Što se SDP-a tiče, on je vidno živnuo, što jest dobra vijest za mainstream politiku u Hrvatskoj, premda ljevica treba biti zabrinuta svojim ukupno vrlo lošim izbornim rezultatom.

Ključne riječi

Komentara 46

AN
Antiflašist
08:56 27.05.2019.

Onog trena kad su se popišali na 500.000 potpisa za referendum o promjeni izbornog zakona, zavrsili su pricu, nakon toga jos istambulska pa Marakeš, HDZ je ljevije od SDP-a.

Avatar navijač
navijač
08:58 27.05.2019.

Desnica se formira polako ali sigurno i jučer smo vidjeli koliko postotaka su osvoili.

SP
Spezispezi
08:54 27.05.2019.

Poraz HDZ-a je još veći nego što se sada pokazalo: HDZ je zasigurno podigao na noge sve čime raspolaže i dobili su maksimum glasova uopće mogućih. Mala izlaznost od 30% im paše, dok na parlamentarnim izborima izlaznost se diže iznad 50% i HDZ nema više rezerve nadoknaditi manjak. Nadalje HDZ je dobio mnogo glasova u BiH, a za parlamentarne izbore drugačija su pravila, toga više neće biti. Brojka od 22.7% glasova prevedeno na parlamentarnu scenu daje ne više od 15% glasova. SDP nije ništa bolje prošao, samo je nakaradnom metodom dobio 4 zastupnika, a 18% glasova je više nego jadan rezultat, a teško da mogu još rasti kod izlaznosti preko 50%. Dobitnici će biti novi igrači i alternativne stranke iz sjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije