Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imamo generala!

Petnaestak dana prije meča karijere Štimac je odbacio cigarete!

igor štimac (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
24.03.2013.
u 10:01

Kapa do poda, šefe! Igor Štimac izbacio je za Hrvatsku najtežeg, najljućeg suparnika...

Hrvatskog izbornika Igora Štimca silno cijene brojni njegovi kolege, bivši igrači, izbornici, ali i treneri kolege. Cijenili su ga kao i igrača što najbolje potvrđuje da su ga bivši hrvatski izbornici i treneri poput Miroslava Ćire Blaževića, Otta Barića i Pere Nadoveze, koji ga je trenirao u Hajduku, uvrstili u, po svom izboru, najbolji Dream Team Hrvatske svih vremena.

Uz sadašnjeg izbornika, među najboljih 11, još su se našla dvojica njegovih suigrača iz Vatrenih koji su 1998. u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu osvojili treće mjesto. To su sadašnji predsjednik HNS-a Šuker i trener u Hajduku Robert Jarni.

I Kuže poslao poruku

Prije nekoliko dana iz bolesničke postelje to je poručio i jedan od najboljih plavih trenera Josip Kuže koji je rekao da Hrvatska pod vodstvom Igora Štimca ima prepoznatljiv stil igre i da joj je on uspio udahnuti tu samouvjerenost, drskost i liderstvo, sve osobine koje je pokazivao i kao igrač.

- Sviđa mi se kako Štimac vodi reprezentaciju. Praktično je istu Bilićevu momčad podigao na malo veću razinu, dodao joj dozu agresivnosti i pojačao disciplinu - opisao je izbornika dva dana uoči njegove utakmice života hrvatski trener u Austriji Nenada Bjelica.

Nema sumnje, ističu i ostali nogometni stručnjaci, Hrvatska je u liku Štimca dobila izbornika kakvog nije imala još od vremena Miroslava Ćire Blaževića! S time se slaže i trener svih trenera koji sa svog učenika imao samo riječi hvale.

- On je moj najbolji učenik, uvijek me je slušao u svemu. Nikada naš odnos nije bio sporan, pa ovo na Zagrebellu vam je najbolji dokaz - poručio je Ćiro poslije posljednjeg treninga reprezentacije u Zagrebovu kampu.

>> Štimac: Znam da su igrači legli u 4, a ostalo će mi maseri prijaviti

Otvorio kockaste narodu

Igor Štimac je na posljednjem treningu reprezentacije napravio hvale vrijednu gestu. Ne samo da je trening otvorio za gledatelje, nego je organizirao i druženje reprezentativaca s navijačima. U Veslačku ulicu na Zagrebov kamp došlo je više od pet tisuća ljudi koji su htjeli biti, ako nisu mogli biti u Maksimiru na utakmici desetljeća, dio nogometne povijesti. Prije nego će igrači iz svlačionice istrčati na teren Štimac je Ćiru pronašao u Zagrebovu kafiću ogrnuta bijelim šalem, njegovim pobjedničkim simbolom iz legendarne 1982. kad je bio prvak s Dinamom, zagrlio ga i kroz gomilu navijača doveo do ulaza u svlačionicu. Gledatelji su se digli na noge, pozdravili “oca i sina” ovacijama i velikim pljeskom, a Štimčevi “jurišnici” prije nego su istrčali na teren rukovali su se sa Ćirom, da bi ga Štimac prije početka treninga još jednom, na opće oduševljenje više od pet tisuća navijača, pozvao “ćaću”.

- Sine, Igor me ne kopira, nego me nadmašuje u svemu - Ćiro nije štedio komplimente na račun svoga Štimca.

Ima u Ćirnim riječima dosta istine, jer bez obzira na ishod utakmice u Maksimiru, Štimac se kao izbornik pokazao u jednom sasvim novom svjetlu. Ovim, ali i nizom drugih poteza uoči utakmice u Maksimiru, pokazao je da zna podići tenzije i od reprezentativne utakmice napraviti pravi spektakl koji će u ove sumorne dane iz letargije trgnuti cijelu naciju. Ni jednom, ama baš ni jednom svojom gestom, potezom ili riječju, Štimac nije prešao nedozvoljenu granicu i nije palio ionako uzavrele strasti, nego je poput najboljeg psihologa gradirao do koje granice može ići.

Generali gledali s najbližima

- Imamo na umu što predstavlja biti Hrvat. Navijajte s ljubavlju prema nama, a ne s mržnjom prema drugima - poručivao je navijačima Štimac, a o taktici je rekao: “Bolji smo. Stoga nemamo šta mudrovati. Napast ćemo od prve sekunde i lomiti ih dok ne postignemo golove potrebne za pobjedu.

Još se jednom vraćamo na Ćiru koji je nakon izvlačenja kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo u Brazilu bio u neku ruku prorok kazavši da “utakmicu protiv Srbije jedino može voditi Igor Štimac!”

Kroz dosadašnje kvalifikacijske utakmice, a posebice ovu sa Srbijom, Igor Štimac je pokazao da zna vladati situacijom, da nikada nije bio mirniji, samopouzdaniji i samouvjereniji. Jednostavno je drugačiji nego što smo ga prijašnjih godina u vrijeme igračkih dana i poslije završetka karijere.

Štimac je svih ovih godina dosta radio na sebi i svome imidžu kako bi promijenio ružnu sliku o sebi koja ga je prijašnjih godina često pratila u javnosti. Možemo reći da je uspio u tome. Imao je gafova u prošlosti, ali današnji Igor kao izbornik je drugačiji kao da je znao da u ovoj situaciji razum i pamet moraju biti iznad srca.

Kada su u studenome 2012. godine oslobođeni hrvatski generali Gotovina i Markač zaletio se pričom o početnom udarcu koji će oni izvesti na ovoj utakmici, ali kada je ta njegova ishitrena i od srca na facebooku napisana izjava naišla na veliko protivljenje u suprotnom taboru i nogometnom svijetu, Štimac je poput pravog diplomata stao na loptu. Rukometni izbornik je prije finala otkrio da je njemu i igračima poruku poslao general Gotovina, a od Štimca, koji je blizak generalu, na dan utakmice, kao i od Gotovininih najbližih prijatelja, nismo mogli saznati jesu li Vatreni dobili takvu poruku. Oslobođeni generali navodno su gledali u svojim rodnim krajevima, među najbližima.

Dajte mu generalski čin

Ovih dana puno je detalja ispričano oko izbornika Štimca i njegove pripreme utakmice poslije koje bi, kako reče Ivica Osim, trebao dobiti generalski čin jer je još jednom pokazao da je odlično pripremio svoje trupe u najvažnijoj bitci za Brazil.

Petnaestak dana prije ove utakmice kažu nam njegovi najbliži prijatelji, Štimac je bacio cigarete. To samo mogu pravi karakteri koji se ne plaše ni najvećeg izazova, a izazov njegove izborničke karijere bila je baš ova utakmica koje su se svi osim Štimca pribojavali. Smirenost koja je iz njega isijavala cijelo vrijeme, dijelom može zahvaliti svojim redovnim hodočašćima u Međugorje. Od krunice iz knjige o Gospi međugorskoj, koja je na njegovom radnom stolu u hotelskoj sobi, nikada se ne odvaja. Na početku utakmice čvrsto ju je stisnuo i pomolio se za trijumf.

Štimac je pokazao da nije prolaznik na hrvatskoj izborničkoj klupi i kako reče Ćiro - on je njegov najbolji učenik. A u pričama uvijek učenici nadmaše učitelje. Živi bili pa vidjeli.

>> Sve o utakmici Hrvatska-Srbija možete pročitati ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije