Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.03.2021. u 08:34

Papin potez nadilazi sve dosadašnje poteze koje je vukla politika jer snagom svog autoriteta apelira na savjest svijeta

Zasigurno bi malo ljudi znalo odgovoriti što povezuje žumberačke grkokatolike i upravo završeni pohod pape Franje Iraku? Odgovor je kratak – praotac vjere Abraham.

Naime, grkokatolici su u Samoboru još prije 15 godina sagradili Duhovni centar praoca Abrahama, čime je Hrvatska dobila jedinu crkvu posvećenu Abrahamu, dok je papa Franjo bio prvi poglavar Katoličke crkve koji je hodočastio u kolijevku monoteističkih religija (judaizma, kršćanstva i islama).

S time što je to njegovo putovanje imalo i dodatnu težinu zbog pandemijskih uvjeta, koji su i Vatikan, cijelu Crkvu i cijeli svijet okovali u dosad neviđene okove. No, papa Franjo kao da je tim putovanjem u Irak iskoračio iz svih sputanosti i svijetu poslao novu poruku nade.

Franjo je prvi papa koji je stigao u Irak
Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Naime, papa je u svome govoru na međureligijskom susretu u Abrahamovu Uru Kaldejskom, jasno poručio da se neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje ne rađaju iz pobožnog srca, nego da je to izdaja vjere te da vjernici ne mogu šutjeti kada terorizam zloupotrebljava vjeru.

Rekao je to na tlu koje je poharao fanatizam ISIL-a i ostalih međusobnih obračuna, kojega je Franjo nazvao „tamnim oblakom terorizma, nasilja i rata“, koji su se nadvili nad Irakom i zbog čega su stradale sve etničke i vjerske skupine.

„Ne dopustimo da svjetlost neba zasjene oblaci mržnje“, poručio je odande, ali istodobno i poslao „zraku svjetlosti“ u primjeru mladih muslimanskih volontera iz Mosula koji su pomogli obnoviti crkve i samostane koje su srušili ISIL-ovci te primjere gdje kršćani i muslimani danas zajedno obnavljaju džamije i crkve.

Papin pohod ima i političku dimenziju, jer je sudbinu Iraka osvijetlio pred očima današnjega svijeta i njegove savjesti, koja je omogućila i dopustila takvu strahotu razaranja. Papa se, zapravo, u ime toga svijeta došao ispričati Iraku. Njegov potez nadilazi sve dosadašnje poteze koje je vukla politika, jer upravo iz pozicije vjerskog lidera on snagom autoriteta može apelirati na savjest svijeta.

A kolijevka monoteističkih religija najbolje je mjesto s kojega je mogao govoriti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Terra
Terra
09:17 09.03.2021.

Zašto se ispričao? Kaj bi trebali biti svjetski policajci? Pa tamo se glođu već stoljećima....suniti, šijiti itd

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:02 09.03.2021.

Najneutjecajniji papa u zadnjih 100 g. S pravom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije