Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.01.2020. u 09:16

U Davosu se pokušavaju shvatiti procesi i naći mjere kako najgora predviđanja ne bi postala stvarnost

Tko je nekad bio pozvan na godišnje okupljanje svjetskih političkih i ekonomskih moćnika u Davos, na Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum), mogao se smatrati važnom osobom. Postupno se forum pretvorio u omraženi skup među svima onima koji smatraju da malobrojni ljudi upravljaju svijetom.

Nekada se nabrajalo one koji su došli u Davos, a danas su, čini se, važniji oni koji su ga eskivirali, kao što su to učinili francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau.

Profesor Klaus Schwab 1970. utemeljio je WEF kao platformu za ulaganja. U Davosu su ekonomisti, političari, bankari, industrijalci promišljali o budućim ekonomskim potezima i kretanjima u društvu. U proteklih pola stoljeća skup se izmijenio i prevladao je akademske rasprave američkog ekonomista Miltona Friedmana.

Sada se pokušavaju shvatiti procesi koji su već u tijeku kako bi se našle eventualne preventivne mjere da se ne ostvare najgora predviđanja. Bill Gates je 2004. u Davosu kazao da će svijet 2006. biti zatrpan neželjenom elektroničkom poštom (spam). I to se dogodilo, a možda se moglo spriječiti.

U središtu financijske krize 2009. moral sudionika foruma bio je pod zemljom. Nije se znalo koliko će kriza trajati i kakav će svijet biti poslije.

Na ovogodišnjem jubilarnom forumu sučeljavaju se stavovi američkog predsjednika Donalda Trumpa da nema opasnosti od klimatskih promjena i djevojčice Grete Thunberg koja upozorava da treba slušati znanstvenike i mlade zabrinute za sudbinu Zemlje. Uz Gretu je EU, a predsjednica EK Ursula von der Leyen najavljuje da će 2050. Europa biti prvi klimatski neutralan kontinent.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje u ovogodišnjem radu foruma, i to je dobro. Njegovi bilateralni i drugi susreti svakako pridonose ugledu Hrvatske. I, što je važno, ti Plenkovićevi susreti u Davosu možda su najava pozitivnijeg političkog ozračja na Balkanu. No treba se imati na umu i misao britanskog lorda Digbyja Jonesa, gotovo stalnog sudionika foruma, koju godinama ponavlja BBC, kako “se čini da svi znamo što činimo, ali u stvarnosti nije tako”.

Možda će ovaj Davos ući u anale kao prekretnički za zelenu ekonomiju ako se dokuči što nam je činiti.

Komentara 2

WI
wiamnianina
09:52 23.01.2020.

Ursula von der Leyen moze govoriti o svojoj Islamskoj Republici Njemackoj, a ne i o citavoj Europi.

PA
Pax
19:37 23.01.2020.

Vrijeme je da nas poštedite od ovog lika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije