Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2019. u 08:28

Odlasci europarlamentaraca iz Europarlamenta poslije izbora u svibnju koštat će oko 20,7 milijuna eura.

Europarlamentarci koji ne budu ponovno izabrani na izborima 26. svibnja moći će dobiti “otpremninu”, odnosno plaću dok ne nađu neki novi posao, najviše do 24 mjeseca. Plaća europarlamentarca iznosi mjesečno bruto 8757 eura, u što nije uračunata dnevnica od 320 eura za troškove boravka u Bruxellesu, Strasbourgu ili Luxembourgu. Dobit će otpremninu, a da u fond za otpremninu, kao što to čine zaposlenici u tvrtkama, nisu uplatili ni eura. Odlasci europarlamentaraca iz Europarlamenta poslije izbora u svibnju koštat će oko 20,7 milijuna eura. I 27 povjerenika Europske komisije dobivat će plaće i nakon završenog mandata. Predsjednik EK Jean-Claude Juncker koji mjesečno bruto dobiva 27.000 eura na koncu mandata moći će podignuti dodatnih 324.000 eura. Prema pisanju njemačkog lista Frankfurter Allgemeine, europski povjerenici raspravljaju o mogućim dodatnim beneficijama.

Primjerice, voljeli bi imati i dvije godine nakon mandata na raspolaganju ured, automobil s vozačem, suradnika… Povjerenik za proračun Gunther Oettinger to je opovrgnuo, ali talijanski list Corriere della Sera potvrđuje da je u posjedu dokumenta na osnovi kojeg se vidi kako unutar EK postoji namjera uvođenja novih beneficija. Na to je Oettinger odgovorio da ipak nije donesena službena odluka.

Suverenisti će na te brojke zasigurno uskliknuti kako eurobirokrati koštaju previše. No treba ih odmah podsjetiti da će i oni uzeti novac. Nigel Farage, glavni zagovornik Brexita, primjerice, ne samo što nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije bio korektan i izašao iz Europarlamenta nego je iz europarlamentarne blagajne uzeo dodatnih 2,5 milijuna eura za pokriće troškova i putovanja.

Euroskeptici iz parlamentarne skupine ENF (Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, njemački AfD, talijanska Liga itd.) potrošili su 2016. i 2017. više od pola milijuna eura za ručkove od 400 eura po osobi, zatim za 110 božićnih darova od po sto eura, za 228 boca pjenušca… Euroskeptici očito žele rušiti EU iznutra, uzimanjem novca iz europarlamentarne blagajne. Prema prognozama, u sljedećem Europarlamentu bit će više euroskeptika nego u dosadašnjem. Dodatni udarac euroblagajnama.

Komentara 2

KO
komar64
15:11 25.03.2019.

Gladne treba nahraniti...

TO
toljaga22
12:40 25.03.2019.

sve ćemo mi to da platimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije