Naslovnica Premium Kolumne

Otkup dionica Ine neće ići brzo – čeka se netko s boljom idejom

Svaki mogući novi
prijedlog mora ispuniti
preduvjet – ne
povećati javni dug
11. siječnja 2017. u 08:15 0 komentara 806 prikaza
HEP
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Prije neki dan imali smo procjenu da bi se IPO HEP-a i otkup dionica Ine mogao obaviti u dvije godine, investicijska javnost tada je rekla da to može i brže, a oni koji su znali da politika neće mirovati već su tada predvidjeli da će trebati barem četiri godine. I bili su u pravu. Štoviše, iako je na početku izgledalo da postoji suglasnost Vlade da se obavi proces kroz HEP i Inu, izgleda da je dogovor bio prividan i da Most kao i neki članovi HDZ-a neće olako podržati taj proces.

To znači da bi sada svi protivnici ideje trebali izaći s novim prijedlozima – ali koji će ispuniti preduvjet da otkup dionica ne poveća javni dug i da transakcija bude transparentna – odnosno da država prodaje i kupuje te da bilanca državne imovine bude ista. Ne treba zanemariti da bi i IPO HEP-a omogućio njegov bolji položaj i dodatno bi s novim kapitalom ojačao. Nakon što smo u utorak vidjeli transakciju kojom je domaći HT kupio crnogorski telekom, ojačani HEP vrlo bi vjerojatno lakše ostvario kupnju, primjerice, crnogorske elektroprivrede, o čemu se već govorilo. Svježi kapital, pa čak i bez davanja upravljačkih prava strateškom partneru, može svakoj kompaniji otvoriti lakši put osvajanja novih tržišta.

Davor Bernardić 'NEOZBILJNI SU' Bernardić: Danas je očito da Plenković nema podršku Mosta u planu za Inu Darko Horvat GREŠKA IZ 2003. Bivši HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta: Za vraćanje Ine nije potrebna privatizacija HEP-a!

Jedan od prijašnjih prijedloga za otkup dionica Ine bilo je formiranje konzorcija, moguće je da će se taj prijedlog i vratiti, no onda se tek postavlja pitanje transparentnosti – kako bi se tvrtke u konzorcij birale te bi li taj konzorcij naslijedio MOL-ov ugovor o upravljanju, koji je prema arbitraži dobar. Stoga, opet stoji da je jedini način da se uništi MOL-ov ugovor taj da država kupi taj udjel. I tako se može govoriti o transparentnosti pri čemu se sigurno ne bi doveli u pitanje državni interesi. Priče o prodaji državne imovine također su zamagljivanje javnosti jer zna se koliko dugo država neuspješno prodaje svoj portfelj, pretežito ne toliko vrijedan, a onaj koji i je vrijedan ima niz imovinskopravnih prepreka koje proces produljuju. No treba pričekati i vidjeti koji će to prije svega financijski stručnjak iznijeti bolji prijedlog.

>> Dala rješenje za otkup dionica MOL-a dok su se drugi ministri 'skrili'

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.