Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.08.2020. u 13:28

S vremenom smo siromašili, a na gospodarskim i drugim ljestvicama pretekle su nas i zemlje koje su nam dugo bile pojam siromaštva, kao što su Bugarska i Rumunjska

Za sutrašnji broj napisao sam kratak osvrt na podatak iz istraživanja bruxelleskog Instituta Bruegel – Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja u Europi po neimaštini te 25 posto Hrvata koji bi ostali bez posla ne bi moglo preživjeti dva mjeseca.

Taj neveseli postotak zaslužuje veću pozornost. Mediji su istraživanje dočekali s katastrofičnim naslovima – “Na pragu bijede: 400.000 građana bez ikakvih rezervi za život! Što nam donosi jesen?”, “Hrvati pred ponorom siromaštva” itd. Takvih naslova u samostalnoj Hrvatskoj nikad nismo imali, pa ni u vrijeme rata kad je Hrvatska mnogo trošila na obranu zemlje i hranila stotine tisuća izbjeglica. Mogli bismo ići još dalje u povijest – ni u komunizmu nismo nikad bili “na pragu bijede” i “pred ponorom siromaštva”.

Ako devedesete godine “otpišemo” kao vrijeme rata i oporavka od agresije, možemo reći da su zemlju u ovakvo stanje dovele vlasti poslije Tuđmanove smrti. Što su to radili Račan, Sanader, Milanović i Plenković te su od ove lijepe i potencijalno bogate zemlje učinili sirotana?

Po mome mišljenju najveća je nevolja Hrvatske što je pretvorena u koloniju moćnih zemalja Europske unije. Do 2000. godine nijedna banka ili velika državna tvrtka nisu bile u većinskom stranom vlasništvu premda je rasprodaja Hrvatske počela u vrijeme premijera Mateše i nastavila se još dvadeset godina. Izgubili smo financijsku i gospodarsku samostalnost.

Gospodarstvo kreditiraju banke koje su prešle u strano vlasništvo i koje daju zajmove pod uvjetima višestruko nepovoljnijim nego u svojim matičnim zemljama. Proizvodnje diktira uvozni lobi, strancima je prepuštena i sva trgovina, a Hrvatska se nije poput Mađarske, Poljske , Češke... izborila za to da strani trgovački lanci na policama imaju većinu domaće robe. Prodane su i velike državne tvrtke – Pliva, Ina, telekomunikacije... Od tri najveće nacionalne televizije hrvatska je samo jedna... Nedavno smo čitali kako su stranci našli načina da se dokopaju izvora voda premda još postoji zabrana da vode prijeđu u strane ruke.

Tako se iz Hrvatske iznose milijardski profiti umjesto da ostanu hrvatski i da služe reinvestiranju. Svojedobno sam iznio ovu konstrukciju – Hrvatsku kao samostalnu državu nitko nije želio, no kad je već stvorena, kao da joj je netko moćan u Europi poručio – bit ćeš država, ali nećeš biti hrvatska. Ta se poruka i obistinila. S vremenom smo siromašili, a na gospodarskim i drugim ljestvicama pretekle su nas i zemlje koje su nam dugo bile pojam siromaštva, kao što su Bugarska i Rumunjska. Možda je bit ovisnosti Hrvatske o svojim gazdama u Europi svojedobno najbolje izrazio saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac rekavši kako Hrvatska od članstva u EU nema nikakve koristi te kako je Plenković bruxelleski projekt i kako se “odrekao svog vlastitog identiteta u korist pravde jačega, on je Hrvatsku zaklinjanjem u EU i mainstream stavio u podređeni položaj, a onog časa kad je to učinio došlo je do izražaja to da su mu važnije upute iz Bruxellesa i položaj tamo nego stvarni interesi hrvatskoga naroda”.

No upute iz Bruxellesa jednako su bile važne i drugim premijerima u posljednjih dvadeset godina. U ta dva desetljeća Hrvatska je kao kolonija siromašila te se po neimaštini po spomenutom istraživanju našla na prvom mjestu. To ne treba čuditi – stotine tisuća radnika ima bijedne plaće, minimalac je sramotno mali, ima ljudi koji rade, a ne primaju plaću, teško je uopće zamisliti kako stotine tisuća umirovljenika mogu preživjeti od mizerne mirovine, a ponižavajuće je i žalosno da u školama ima djece koja gladuju... Istraživanje kaže da četvrtina Hrvata ne bi dva mjeseca mogla preživjeti kad bi izgubili posao, ali teško preživi i kad ga ima.

A prežive uvelike se zadužujući i ne znajući hoće li dug ikada moći vratiti. Jedan mi ekonomist reče – kad bi novac koji strani profiteri iznose iz Hrvatske ostajao u zemlji i poslužio za nova ulaganja i širenje proizvodnje, Hrvatska bi bila druga zemlja.

 Ali ovako ostaje žrtva podaništva Bruxellesu koji simbolizira europsko porobljavanje Hrvatske zbog kojeg smo najsiromašniji u EU, što pokazuje istraživanje Instituta baš iz Bruxellesa. Koji je to mazohizam – u našu bijedu upire prstom njezin tvorac kojeg obožavamo.

Ključne riječi

Komentara 22

TA
Talleyard
15:50 14.08.2020.

Najveći problem i mlinski kamen koji nas zaustavlja je činjenica što nismo proveli lustraciju, koju su provele sve zemlje, kao Rumunjska koja je likvidirala svog diktatora, a naša komunjarska bagra još uvijek veliča našeg diktatora, najvećeg zločinaca Europe nakon rata.

ST
stefj
18:10 14.08.2020.

Tja, Hrvatska već godinama gospodarski smjer određuje dogovorom politike i sindikata državnih i javnih službi. I godinama se to pokazuje kao izrazito loše, čak i pogubno za državu i društvo, no od tog smjera se ne odustaje... Od zemlje s preko 4.5 mil stanovnika koja je bila među boljim tranzicijskim zemljama pali smo nd dno EU-a i broj stanovnika je dobrano ispod 4 mil... Reforme koje se provode osiguravaju posao za paradržavne tvrtke, uvode državu u sve segmente poslovanja i života, birokracija buja. Samim time cvate i korupcija, nerad, nekompetentnost. Pa sam Ribić je preponosan, uspio je potpuno odvojiti plaću od rada, zasluga, znanja, rezultata... Reforme koje je provela Irska ili Novi Zeland proglašavaju se u startu nemogućima, umjesto toga radi se na Grčkim načelima gdje plaće u javnom sektoru daleko nadmašuju one u privatnom, gdje je za nagradu dovoljno doći na vrijeme na posao... I da, vjerojatno je trebalo napraviti lustraciju, ako danas pogledate politiku, medije, kulturu, općenito javni prostor, i dalje prevladavaju likovi i ideje iz prošlog sustava, čak i 30 godina poslije...

Avatar Observer
Observer
17:59 14.08.2020.

Nisu nama stranci oteli,ni ukrali Plivu,INU, banke, medije itd , sami smo im, ne prodali, nego predali stranim vlasnicima. Ako sam ne znas upravljati vlastitom imovinom, naravno da ces osiromasiti. U slobodnom trzistu, ili kapitalizmu , Titini i Kardeljevi akspiramenti kao drustveno vlasnistvo i 'radnicko samoupravljanje ne funkcioniraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije