Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Despot

Nije u pitanju samo standard nego naš opstanak

Hrvatska, Trg bana Jelačića
Foto: Marko Prpić/Pixsell
01.02.2016.
u 12:00

Povod za histeriju o uznemirenosti Srba dao je i HDZ koji je još za kampanje koketirao s krajnjom desnicom, lobotomiranom od povijesnih činjenica.

Malobrojnost članstva kao i slaba organiziranost ekstremističke scene u Republici Hrvatskoj, kako s lijevih tako i s desnih ideoloških polazišta, razlozi su minimalnog potencijala ekstremističkih skupina i pojedinaca za ugrožavanje sigurnosne situacije u Republici Hrvatskoj. Pojava ekstremizma zabilježena je i kod pojedinaca koji djeluju unutar navijačkih skupina. Nezaposlenost, osobito mladih, uz nezadovoljstvo zbog osobnih životnih poteškoća, mogu dovesti do rezignacije i razočaranja u pravni poredak Republike Hrvatske, što nosi i rizik pojave ekstremizma. Utjecaj na stanje sigurnosti mogu imati i posljedice ratnih trauma te neriješenih međunacionalnih odnosa koji mogu biti plodno tlo za jačanje ekstremizma. Na području desnog ekstremizma u Republici Hrvatskoj kontinuirano je djelovanje pripadnika hrvatskih ogranaka neonacističkih i drugih sličnih organizacija. Pojedinci ekstremne desne ideološke orijentacije međusobno se povezuju, a nastoje uspostaviti kontakte s istomišljenicima u državama EU. Zbog malobrojnosti neonacističke scene u Republici Hrvatskoj, njihov potencijal ugrožavanja sigurnosne situacije je minimalan. S područja lijevog ekstremizma, domaće anarhističke skupine u kontaktu su s inozemnim anarho-terorističkim pojedincima i skupinama te anarhističkim skupinama u susjedstvu evidentiranima po radikalnom djelovanju. Aktivizam ovih osoba zasad je nenasilan i uglavnom se sastoji od sudjelovanja na anarhističkim skupovima i komunikacije s istomišljenicima. I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja, ali i šire. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u Republici Hrvatskoj te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskim ideološkim polazištima.”

Sve ovo gornje citat je iz javnog izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije koji je objavljen u lipnju prošle godine, u dijelu gdje se govori o ekstremizmima. U jednom drugom dijelu stoji još i ovo: „Regionalne sigurnosne prilike obilježava i nastavak javnog djelovanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija te pojava novih, uz pojave povijesnog revizionizma. Njihovo djelovanje obilježavaju i stavovi protiv NATO-a i EU-a. Zabilježeno je i priključivanje pripadnika četničkih pokreta proruskim postrojbama u ukrajinskom sukobu.“

Nešto više od pola godine od ovog izvješća postavlja se pitanje je li ono realno? Ili se društvo dodatno radikalizira? Jedno je sigurno, ako ne bude pomaka u gospodarstvu, ako ne bude gospodarskog oporavka, ako ljudi ne budu bolje živjeli, ako politika ne bude poštenija, tada će se ekstremizmi svih vrsta pojačavati. To je zakon spojenih posuda! No u Hrvatskoj ipak nema tolike opasnosti od nekog radikalnog desnog ili lijevog ekstremizma, to je sve minorno. Kao što je u ovom izvješću naglašeno, prijetnja je Hrvatskoj i četništvo koje zapravo nikad nije ni prestalo biti prijetnja. Vrh vrhova opasnosti od četništva dogodio se kad su glavne poluge vlasti u Srbiji preuzeli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić koji danas drugima dociraju, pa tako i Hrvatskoj. Formiranje nove vlasti u Hrvatskoj u Srbiji je iskorišteno za novi val napada na Hrvatsku. Ništa od toga nije bilo bez Vučićeva znanja, jer on drži šape nad svim medijima u Srbiji. Pa tako čitamo naslov „U Hrvatskoj ponovo besni ANTISRPSKA HISTERIJA“. I ponavlja se scenarij dobro poznat iz 1987. I tada pa sve do danas srbijanski mediji huškaju tvrdeći kako svi mrze Srbe! Milorad Pupovac hoda po Beogradu i dodatno diže tenzije izjavama o uznemirenosti Srba u Hrvatskoj. I opet potvrđuje tvrdnju Ive Josipovića kako je bio i ostao etnobiznismen koji živi na podgrijavanju sukoba.

Bez daljnjega, povod za ovakvu srbijansku histeriju dali su i naši svojim nepromišljenim izjavama, HDZ koji je još za kampanje koketirao s krajnjom desnicom te pojedinci koji su lobotomirani od stvarnosti i svijeta oko sebe, kao i povijesnih činjenica. No tvrdim i dalje da su to pojedinci, minorne grupe, ali su zbog katastrofalnog stanja u HDZ-u i promašene politike dobili priliku pojačano javnost zatrpavati svojim nebulozama. Ali kako se može zaključiti iz izvješća SOA-e, Hrvatskoj je hitno potreban gospodarski uzlet i uzlet standarda. I hitno su potrebni rezovi, radikalni. Zato će biti i sve većeg otpora prema Vladi i posebice napada na Tihomira Oreškovića. Međutim, uz sve slabosti Vlade, premijeru treba dati šansu. Više nije u pitanju samo standard, nego i naš opstanak. Ovo nije nikakva šala!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije