Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.02.2020. u 23:49

Neonacisti su provirili iz rupa jer je promijenjen društveni kontekst, više ne osjećaju da su sami

Tri teroristička napada neonacista u samo devet mjeseci u Njemačkoj nisu slučajnost premda su ih počinili pojedinci, usamljeni vukovi, a ne neke organizacije. Napad na dva kafića turskih imigranata u Hanauu (11 mrtvih), na sinagogu u Halleu punu Židova u molitvi (srećom samo ranjeni) i ubojstvo Waltera Lübckea, prefekta Kassela, u manje od godinu dana zabrinjavajuće je.

To više jer ih generira isti ideološki delirij, odnosno mržnja prema strancu, prijezir prema nebijelcu, antisemitizam, lažni mit o smrti jednog naroda zbog useljavanja različitih, navodna prijetnja identitetu, u ovom slučaju njemačkog naroda.

"Rasizam i mržnja otrov su koji postoji u našem društvu", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon pokolja u Hanauu.
Nešto je trulo u Njemačkoj ako rasizam izlazi iz otpadnih jama i širi se više i ne tako skriveno. Širi se i po društvenim mrežama. U takvom ozračju ni usamljeni vukovi više se ne osjećaju samima. Ima i onih koji se udružuju u skupine. Prije nekoliko dana njemačka policija u šest pokrajina uhitila je 12 ljudi u dobi od 20 do 60 godina koji su se organizirali u skupinu “Gruppa S” s namjerom organiziranja terorističkih napada na džamije, prihvatne centre za migrante, političare i izbjeglice. Posjedovali su oružje, a namjera im je bila izazvati građanski rat i prevrat.

"Podcijenili smo opasnost od ekstremne desnice", kazao je sada bivši kancelar Gerhard Schröder. U Njemačkoj, prema podacima savezne policije, trenutačno postoje 53 ekstremista krajnje desnice koje se smatra “opasnima za državu”, ali ukupno ima više od 25.000 ekstremista “spremnih na nasilje”. Šef savezne policije Holger Münch kritizirao je ministre unutarnjih poslova pokrajina da nisu dobro ocijenili prijetnju ekstremista, i to zbog štednje.

No pitanje je i zašto su sada neonacisti provirili iz svojih rupa? Zato što je promijenjen društveni kontekst i ne osjećaju se više usamljenima, marginaliziranima. Takvo ozračje postoji čak i u parlamentu u koji je ušao desničarski AfD čiji članovi govore da je “nacizam bio ptičji drek na tisućljetnu povijest Njemačke”. Čelnik te stranke u Tiringiji Björn Höcke upotrebljava, istina malo izmijenjene, izreke Josepha Goebbelsa. •

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
11:25 23.02.2020.

Akcija - reakcija!

BO
Boorej
07:32 23.02.2020.

Prime milju i po ljudi. Većinom muškaraca između 20te i 40te, muslimana kojima ne pada na pamet prihvatiti pravila domaćina već bi radije nametali svoja. Dogodi ti se Božić u Kolnu. Kvartovi u kojima njemački jezik više ne možeš čuti su stara stvar. I sad se ko fol čudite porastu ekstremista. Genijalno.

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
09:50 23.02.2020.

Sve su to posljedice vašeg merkelovskog djelovanja. I još imate obraza tražiti krivce u bilo kome drugom osim u sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije