Naslovnica Premium Kolumne

Najbolji Trumpov trik je uvjeriti vas da je sve što radi normalno

Mattis tvrdi da Amerika ima predsjednika koji ne vjeruje u NATO, ne tretira američke saveznike s poštovanjem koje zaslužuju i previše popušta Rusiji i Kini
23. prosinca 2018. u 15:12 15 komentara 839 prikaza
Mattis i Trump
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL

U skladu s onom Baudelaireovom da je najbolji đavlov trik uvjeriti vas u to da ne postoji, najbolji je Trumpov trik uvjeriti vas u to da je sve to što on radi kao američki predsjednik normalno. Cijeli svijet zna da nije, samo je pitanje tko se koliko pretvara zbog vlastite ili koristi za ideje koje zastupa.

Jim Mattis i Donald Trump Hoće li se što promijeniti? Mattis kočio prodaju F-16 Hrvatskoj, a sad je otišao

U pozamašnoj kolekciji politika i poteza koji su duboko nenormalni i nedostojni jednog američkog predsjednika, ostavka Trumpova ministra obrane Jima Mattisa jedna je od opasnijih nenormalnosti. Ne toliko sama ostavka, jer normalno je da ministri dolaze i odlaze, koliko objašnjenje u pismu kojim je Mattis objavio ostavku.

Proslavljeni i među svim američkim saveznicima vrlo cijenjeni američki general, koji je postao ministar, zapravo tvrdi da Amerika ima predsjednika koji ne vjeruje u NATO, ne tretira američke saveznike s poštovanjem koje zaslužuju, i previše popušta Rusiji i Kini kao strateškim suparnicima SAD-a koji žele preoblikovati svjetski poredak prema svom autoritarnom modelu.

Prosvjed studenata u Tirani, Albanija Nacionalna sigurnost Albanija protjerala iranske diplomate, Iran: To je pritisak Izraela i SAD-a

Ostavka zbog takvog razloga nije normalna ostavka. Američki saveznici u Europi i diljem svijeta nisu bez razloga šokirani i zabrinuti. Mattis je, uz bivšeg šefa diplomacije Rexa Tillersona, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost H. R. McMastera i bivšeg ministra domovinske sigurnosti i kasnije šefa kabineta predsjednika Trumpa Johna Kellyja, bio percipiran kao jedna od rijetkih razumnih, “odraslih” osoba u Trumpovu najbližem krugu suradnika koji kontroliraju i umanjuju puno veću štetu koju bi izazvali Trumpovi nerazumni instinkti.

Svi ti “odrasli” sada su bivši, a Trump postaje sve nepredvidljiviji. U Hrvatskoj, kao što je to s pravom naglasio ministar Damir Krstičević u prvom komentaru Mattisove ostavke, Jim Mattis treba ostati upamćen kao pravi saveznik.

Trump i Bin Salman pod pritiskom senata Trump će izručiti Gulena da bi zaštitio Bin Salmana?

Njegova izjava o "Oluji" kao vrhunskoj vojnoj operaciji i primjeru dobre pripreme i izvedbe u svjetskim okvirima jednostavno je zlata vrijedna. Mattis je znao naći prave riječi podrške svakom američkom savezniku, pa i Hrvatskoj, što je u eri američkog predsjednika, koji je pogubljen i kontradiktoran oko vjere u vrijednost takvih savezništava, bilo iznimno važno.

>> Pogledajte video "okršaja" Plenkovića i Marasa u Saboru

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!