Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.12.2018. u 15:12

Mattis tvrdi da Amerika ima predsjednika koji ne vjeruje u NATO, ne tretira američke saveznike s poštovanjem koje zaslužuju i previše popušta Rusiji i Kini

U skladu s onom Baudelaireovom da je najbolji đavlov trik uvjeriti vas u to da ne postoji, najbolji je Trumpov trik uvjeriti vas u to da je sve to što on radi kao američki predsjednik normalno. Cijeli svijet zna da nije, samo je pitanje tko se koliko pretvara zbog vlastite ili koristi za ideje koje zastupa.

U pozamašnoj kolekciji politika i poteza koji su duboko nenormalni i nedostojni jednog američkog predsjednika, ostavka Trumpova ministra obrane Jima Mattisa jedna je od opasnijih nenormalnosti. Ne toliko sama ostavka, jer normalno je da ministri dolaze i odlaze, koliko objašnjenje u pismu kojim je Mattis objavio ostavku.

Proslavljeni i među svim američkim saveznicima vrlo cijenjeni američki general, koji je postao ministar, zapravo tvrdi da Amerika ima predsjednika koji ne vjeruje u NATO, ne tretira američke saveznike s poštovanjem koje zaslužuju, i previše popušta Rusiji i Kini kao strateškim suparnicima SAD-a koji žele preoblikovati svjetski poredak prema svom autoritarnom modelu.

Ostavka zbog takvog razloga nije normalna ostavka. Američki saveznici u Europi i diljem svijeta nisu bez razloga šokirani i zabrinuti. Mattis je, uz bivšeg šefa diplomacije Rexa Tillersona, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost H. R. McMastera i bivšeg ministra domovinske sigurnosti i kasnije šefa kabineta predsjednika Trumpa Johna Kellyja, bio percipiran kao jedna od rijetkih razumnih, “odraslih” osoba u Trumpovu najbližem krugu suradnika koji kontroliraju i umanjuju puno veću štetu koju bi izazvali Trumpovi nerazumni instinkti.

Svi ti “odrasli” sada su bivši, a Trump postaje sve nepredvidljiviji. U Hrvatskoj, kao što je to s pravom naglasio ministar Damir Krstičević u prvom komentaru Mattisove ostavke, Jim Mattis treba ostati upamćen kao pravi saveznik.

Njegova izjava o "Oluji" kao vrhunskoj vojnoj operaciji i primjeru dobre pripreme i izvedbe u svjetskim okvirima jednostavno je zlata vrijedna. Mattis je znao naći prave riječi podrške svakom američkom savezniku, pa i Hrvatskoj, što je u eri američkog predsjednika, koji je pogubljen i kontradiktoran oko vjere u vrijednost takvih savezništava, bilo iznimno važno.

>> Pogledajte video "okršaja" Plenkovića i Marasa u Saboru

Ključne riječi

Komentara 15

LU
Lujo123
17:31 23.12.2018.

krtasnec - odhebi s budalaštinama!

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:33 24.12.2018.

Klaun Krasnec ponovno jaše :D ... kakav kvalitetni klaun

SI
sidzim
01:03 24.12.2018.

Sjedi, 1!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije