Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li se što promijeniti?

Mattis kočio prodaju F-16 Hrvatskoj, a sad je otišao

Jim Mattis i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
21.12.2018.
u 19:37

Još nije jasno hoće li i kako Mattisova ostavka utjecati na izraelsku prodaju američkih borbenih aviona Hrvatskoj

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio je ostavku zbog neslaganja s načinom na koji se predsjednik Donald Trump odnosi prema najbližim američkim saveznicima iz NATO-a i šire. Povod za Mattisovu dramatičnu odluku bila je Trumpova odluka o povlačenju oko 2000 američkih vojnika iz Sirije i najava navodnog plana o povlačenju njih 7000 iz Afganistana. 

Prve reakcije najvažnijih europskih saveznika pokazuju da su ostali šokirani, a hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, upitan da za Večernji list komentira Mattisovu ostavku, nije se osvrtao na moguće posljedice na posao nabave borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, posao koji se ne može finalizirati bez suglasnosti iz SAD-a, nego je naglasio Mattisovu osvjedočenu privrženost Hrvatskoj.

'Prijatelj Hrvatske'

- Gospodin Mattis dokazani je prijatelj Hrvatske i bilo je pravo zadovoljstvo surađivati s njim. Posebno nas se dojmila izjava koju je Mattis rekao prilikom našeg susreta u Pentagonu: "Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije"; kao i pohvale za operaciju Oluja: "Operacija Oluja bila je vrhunska vojna operacija koja se proučava u američkim vojnim školama kao primjer dobro pripremljene i izvršene vojne operacije." Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Hrvatske i sigurni smo da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i s njegovim nasljednikom - rekao je ministar Krstičević.

Jim Mattis i Donald Trump
1/6

Podsjetimo, prema pisanju izraelskog novinara Baraka Ravida u članku objavljenom početkom prosinca, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da "ministar obrane Mattis blokira" davanje suglasnosti Izraelu za prodaju F-16 Barak Hrvatskoj. Nije odmah bilo jasno hoće li i kako Mattisova odluka o ostavci, koja stupa na snagu 28. veljače, utjecati na ovaj posao. 

U pismu ostavke, Jim Mattis ničim ne hvali niti izravno kritizira predsjednika Trumpa, ali znakovita je argumentacija koju koristi kao objašnjenje odlaska. Jer, iz nje proizlazi da američki predsjednik ne drži dovoljno do svojih saveznika, a istovremeno nije dovoljno oprezan prema opasnosti koja prijeti od Rusije i Kine, strateških suparnika SAD-a koji "žele oblikovati svijet prema svom autoritarnom modelu".

- Moji stavovi o tretiranju saveznika s poštovanjem i o tome da treba imati jasan pogled na zlonamjerne aktere i strateške suparnike vrlo su čvrsti i utemeljeni na spoznajama tijekom više od četiri desetljeća udubljenosti u ta pitanja. Moramo učiniti sve što je moguće u promicanju međunarodnog poretka koji je najbolje provodljiv za našu sigurnost, prosperitet i vrijednosti, a u tom nastojanju ojačani smo solidarnošću naših saveza. Zbog činjenice da imate pravo na ministra obrane čiji su stavovi bolje usklađeni s vašima po ovom i drugim pitanjima, vjerujem da je ispravno da odstupim s dužnosti - napisao je Mattis.

Mattis je već treći iskusni general koji odlazi iz Trumpove administracije zbog neslaganja s predsjednikom, koji je u kampanji tvrdio da zna više o ratovanju od najpametnijih američkih generala, a dosad je u mandatu često kritizirao NATO saveznike. Mnogi vjeruju da bi, da nije bilo Mattisa, Trump bio još brutalniji u kritiziranju saveznika. 

Pogledajte video MiG-ova i F-16-ica u letu iznad Knina:

"General ide u mirovinu"

Predsjednik Trump na Twitteru je napisao da Mattis "ide u mirovinu", kao da nije riječ o ostavci zbog dubokih neslaganja. 

General Jim Mattis will be retiring, with distinction, at the end of February, after having served my Administration as Secretary of Defense for the past two years. During Jim’s tenure, tremendous progress has been made, especially with respect to the purchase of new fighting....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 20. prosinca 2018.

- General Mattis bio mi je od velike pomoći u pridobivanju saveznika i drugih zemalja na to da plate svoj dio vojnih obveza. Novi ministar obrane bit će uskoro imenovan. Zahvaljujem Jimu na njegovoj službi - napisao je Trump u četvrtak navečer po američkom vremenu. Kad je svanulo i kad se probudio, očito ga je mučila sugestija iz Mattisova pisma da kao predsjednik nije dovoljno čvrst prema Rusiji i Kini, pa je Trump na Twitteru napisao da "nikad nijedan američki predsjednik nije bio čvršći (ali fer) prema Kini i Rusiji".

>> Pogledajte što Tomislav Krasnec kaže o jednoj od afera Donalda Trumpa

Ključne riječi

Komentara 115

ME
Mesko
18:19 21.12.2018.

Mulac, zamjerio se Izraelu. Nakon toga može biti samo Azrijel Gargamelu.

MP
miroslav.petkovic.7564
08:45 21.12.2018.

To radi nas podnio ostavku..Ha ha prica za malu djecu.Jeli ovo bjesni pas! Prebacuju sjednog na drugog a u stvari rade u talu. U stvari mi smo njihova lopta .Di su nasi domaci Amerikanci sto su veci ameri od svihh amera sta oni kazu na ovo i prijateljstvo nase....Dobise Ameri Ruse.za susjede u Venecueli. Nisu trebali cackat mecku.

SE
serđo12
08:07 21.12.2018.

Nije dobro,jer ako Melanija bude ministrica obrane ode nam Savudrija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije