Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.08.2017. u 11:20

Svi lažu i svi si lažemo, i vlast koja nije učinila ništa, i Hrvati koji se busaju u patriotska prsa. Proizvodna Hrvatska više i ne postoji, sudbinom zemlje gospodare strani profiteri

Sedamnaestogodišnje blizanke Ivana i Josipa Jurković, juniorske prvakinje svijeta u veslanju (u četvercu na pariće), kažu da im Amerikanci već nude stipendije, ali ostaju ovdje jer žele nastupati za Hrvatsku.

Ta normalna, prirodna odluka, u Hrvatskoj je događaj za medije. I nije tako samo u sportu, danomice čitamo izjave mladih iz različitih struka, u rasponu od – nikad ne bismo otišli iz Hrvatske, do – u Hrvatsku se nećemo nikad vratiti. Puno se rjeđe događa da stranac dođe u Hrvatsku i tu želi ostati.

Ekonomske selidbe, selidbe potaknute klimom i gladi, pustolovne, otkrivačke, osvajačke selidbe više su obilježile povijest čovječanstva nego ostajanje na jednom mjestu. U posljednjim stoljećima selidbama i preseljenjima stvorene su nove države, nove nacije, nove kulture, promijenjeni cijeli kontinenti. Ali kao što se selidbama svijet mijenja, uvijek se iznova obnavljaju patriotizmi, nacionalizmi, kult zavičaja, ljubav za domovinu.

Hrvati su po toj ljubavi “prvaci svijeta”, nigdje se valjda kao u Hrvatskoj toliko ne ističe vezanost za zavičaj i svetost rodne grude. No možda se nigdje u svijetu zavičaj i rodna gruda tako lako ne ostavljaju! Svako veće podneblje u Hrvatskoj ima obilje pjesama o zavičaju, neku vrstu svoga festivala, svoj lokalpatriotizam u kojem se svi i na pozornici i izvan nje kunu u odanost svome kraju, slave ga kao najljepšeg na svijetu.

Pa ipak, iz gotovo svih krajeva Hrvatske odlazi se u inozemstvo, i sve češće je to put bez povratka. Demografi svaki dan očajavaju, oduzimaju i zbrajaju, a rezultat je uvijek poražavajući – zemlja koju njezin narod tako silno voli u dogledno vrijeme, za stoljeće-dva, mogla bi bez naroda ostati. Svaka vlast izražava zabrinutost, nešto obeća, “poduzima mjere”, ali poslije odlaska svake ostaje sve praznija zemlja. Svi lažu i svi si lažemo, i vlast koja nije učinila ništa, i Hrvati koji se busaju u patriotska prsa, i manifestacije i priredbe na kojima se do iznemoglosti opjevavaju mitovi koji više nemaju nikakve veze sa stvarnošću, uzdižu starinski običaji koji su iščezli, slave djedovi i bake koji su odavno nestali, ugođaji, ozračja i pejzaži koje je suvremeni život zbrisao. Iz te laži lako se odlazi, nestalo je patriotskog, obiteljskog, radnog morala koji bi ljude držao na okupu, društvo se rasulo, a na put do novog društva, do društva koje, makar i u inozemnom okružju, činimo sa svojom ovdje ugroženom obitelji i s pristojnom egzistencijom, može nas odvesti prvi autobus za Njemačku. Stječe se dojam da u Hrvatskoj više nitko ni do koga ne drži.

U temeljima ove zajednice nije red nego kaos u kojem je sve relativno. Nekad je zemlja imala apsolutnu vrijednost, kao i stalna, sudbinska vezanost obitelji za imanje. Ali vlasti su se pobrinule da je obezvrijede, da unište poljoprivredu, uostalom, kao i industriju koje više za “proletera” i nema. Jedini je izlaz – inozemstvo. Trenutačno sam u svom imotskom rodnom kraju, koji savršeno ilustrira stanje u Hrvatskoj – sva je industrija nestala a obrađuje se samo 20 do 30 posto plodnoga polja i brdskog zemljišta, koji su Bogom stvoreni za vinovu lozu, žito, povrće, duhan... Proizvodna Hrvatska više gotovo i ne postoji, sudbinu zemlje u svoje su ruke preuzeli strani profiteri, u prvom redu bankari, i međunarodne financijske institucije koje politici opstojnost omogućuju zajmovima.

Narod se u Hrvatskoj ne obnavlja, ne rađa, ne “proizvodi” svoje potomstvo jer uglavnom ne proizvodi ništa drugo. Tako više ovu zemlju ne osjeća kao svoju domovinu, pa stoga iz nje i odlazi. Prema takvu stanju vlast je savršeno ravnodušna, kao što je bila i svaka poslije Tuđmanove smrti. A svakoj toj vlasti Hrvatska je bila teret, pa su se rasteretile tako što su gospodarsku i financijsku suverenost prenijele na inozemne profitere a političku na Europsku uniju. Poslije herojskog vremena devedesetih godina prošlog stoljeća, na red je došlo antiherojsko, slugansko vrijeme, vrijeme detuđmanizacije u kojem su političari svoju slabost i servilnost promicali kao predanost jednom jedinom cilju koji im je bio svetinja – ulasku u Europsku uniju.

U gotovo dva desetljeća toga sluganstva, koje se predstavlja kao lažna briga za državu, ova je zemlja prestajala biti suverena nacija i postajala zapuštena baš kao i njezina polja i njezina industrija. Pa je u takvoj lažnoj zemlji istodobno cvala lažna ljubav za zavičaj i lakoća s kojom se iz Lijepe Naše odlazilo.

Komentara 19

DU
Deleted user
11:36 11.08.2017.

Jedina svrha postojanja hrv. države je da se ˝űber alles uzdržava elitističko-birokratska kasta, čitaj da se trpa i trpa u proračun RH iz kojeg će se oni već znati namiriti za "kvalitetan život", da se izrazim managerskim rječnikom. U tutu namjenu su spremni, kako se veli u Plenkovićevom kraju, i "stinu ociditi" za novac - što je pučki rečeno taj novi namet na nekretnine. Znači, porezna presija ne jenjava, propali obrti, masovno zjape prazni poslovni prostori po velikim gradovima, utekli i kineski trgovci, npr. iz Rijeke, a njima znano dosta šaka riže dnevno - ali fiskalizacija online i porezna presija, e tu smo svjetska špica. Nema veze što blizu 100 građana i građanki dnevno se iseljava iz RH - imaju prvospomenuti plan opstojnosti hrv. države i bez njih, na grbaču preostalih će narinuti i još veće stope i izmisliti još novih poreza.

JA
jago
13:03 11.08.2017.

Toliko sunca i mora, patriotizma i katoličanstva , a ni ovo malo pučanstva ne možemo zbrinuti. Zašto? Prije smo barem znali da svi problemi koji su nas tištili potjeću od komunista-- komunjara, ateista , udbe i pitaj Boga od kogakoga sve ne. Tko su sad oni koji proganjaju , koji rade na tome da nas bude manje u domovini. Svatko od nas mogao bi nabrojiti sijaset onih koji stvaraju probleme u Hrvatskoj. Ti takozvani patrioti planiraju nezaposlenost iz razloga jeftine radne snage, što kao najveći problem doprinosi iseljavanju. Ma kakve šanse ?Što ne znaći da ti svi koji odlaze trbuhom za kruhom ne vole svoju Hrvatsku. Vole oni nju više nego zaslužuje: Jer kako je voljeti kad ona ne voli svoju djecu, kad joj sva djeca nisu jednako draga, kad su neka privilegirana , a neka pate. Žalosno je što opet pate oni čiji su roditelji ginuli za nju, doveli je do slobode, do republike , do neovisne države. Ti očajni ljudi sve više ponavljaju: zašto smo se borili? Kažu im da imaju jednake šanse.? Zar su to jednake šanse kad netko gladuje , a netko ne zna što ima. Kad se nekomu nudi stipendija , a netko je niti u snu ne može dobiti. Kad se nekome sudi do zastare , a nekome po kratkom postupku. Pa nam onda kažu da je to trodioba vlasti. A ono , jedina je istina da je politika jedina i neprikosnovena vlast od koje polazi svo ''dobro '' i zlo jednoga naroda. Hvala, fr.

DU
Deleted user
11:31 11.08.2017.

Otkud ti to da dominiraju strani profiteri? Često dominiraju i domaći koji su uzletjeli na krilima najdraže ti stranke. A i strani su došli samo zato što su domaći poželjeli više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije