Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2018. u 08:17

Umjesto da provede istragu, ministar spina da se radi o šumu u komunikaciji

Negdje od kraja 2016. Uredu pučke pravobraniteljice Lore Vidović počele su pristizati pritužbe na nehumano postupanje hrvatske policije prema migrantima koji se ilegalnim prelaskom granice pokušavaju dokopati prostora EU.

Informacije su to koje će svatko od nas uzeti s određenom rezervom jer je nastojanje policije da obrani državne granice očito u suprotnosti s interesima migranata. No ta vrsta opreza definitivno nestaje kada su u pitanju djeca. Jednostavno, riječ je o onima koji su potpuno nemoćni, onima koji očajnički trebaju našu zaštitu. Zato je upravo nevjerojatna doza hladnoće kojom su hrvatske institucije reagirale na tragediju u kojoj je nedavno život izgubila šestogodišnja Madina Hosseini, koja se usred noći po pruzi vraćala u Srbiju. Na to ju je, po svjedočenju njezine majke, natjerala hrvatska policija. Policija tvrdi da to nije istina, no ostalo je pitanje, zašto se djevojčica vraćala u Srbiju. Je li hrvatska država doista tako bezdušna da joj ne pada na pamet u zimskoj noći zbrinuti majku s četvero djece, izbjeglice iz dalekog Afganistana?

Sličnu hladnoću mogli smo vidjeti i u jučerašnjem istupu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Pravobraniteljici koja je upozorila na slučajeve deportacije djece migranata bez pratnje roditelja ministar je uzvratio da bi policiji trebala dati ime i prezime deportiranog devetogodišnjeg dječaka o kojem je javno govorila. Ministar pritom zanemaruje činjenicu da je riječ tek o jednom od slučajeva koje su službenici iz ureda Lore Vidović otkrili nasumičnim pregledom informacijskog sustava jedne pogranične policijske postaje. Tamo su otkrili da se djecu, kao i odrasle, deportira po skraćenom postupku, bez identifikacije, bez zdravstvenog pregleda i pomoći socijalne skrbi. I umjesto da provede efikasnu istragu u predmetima na koje je upozoren, ministar se latio spina kojim bi, valjda, htio reći da je riječ samo o šumu u komunikaciji među institucijama. Na takvu hladnoću Hrvatska zaista ne bi trebala pristajati, bar kad su u pitanju djeca.

1/8

Komentara 12

JD
john.drum.501
09:03 16.02.2018.

Iva Boban. Koliko ste djece migranata posvojili? Koliko novaca iz svoje plače bi izdvojili za smještaj, zdravstvenu zađtitu, odgojitelje, posebne nastavnike...Ovo nije nikakav tekst niti bilo kakvo suvislo pisanje. Apsolutno ništa, pa niti jednu jedinu stavku niste analizirali. Koliko bi to koštalo nas? Imate gladne djece diljem svijeta, koliko ste im donirali? Sramota tko sve može pisati kolumne.

Avatar dzambo
dzambo
09:14 16.02.2018.

To je ka kod nas u USA...prelaze granicu kak hoce I jos ih ''brane''...pa zasto onda svaka drzava ima granicu I zakon za prelazak granice....nije bitno ko je odakle il ovo il ono AKO JE PRELAZAK bilo koje granice ilegalan...svaki prekrsilac tog zakona u bilo kojoj drzavi da je presao il pokusao prec podlijeze krivicnim zakonima tih drzava koje je presao il pokusao prec.........pa do kada vise ??????....da se ilegalni prelasci tolerisu....I na kraju onda ak bu tak tribal bit onda netrebaju nikako granice I oni koji dolaze lagalno slobodno mogu ka ovi ilegalni....svaka drzava koja nema granicu I svoj zakon za ilegalni prelazak ili jednostavno taj zakon neprimjenjuje nije I neka drzava......

DU
Deleted user
09:26 16.02.2018.

Iva, prodana dušo! Soroš dobro plaća?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije