Naslovnica Premium Kolumne

Michel Houellebecq – suočavanje s autoritetom

Majstor provokacije ovog je puta morao javno priznati stid jer nije predvodio pobunu u zrakoplovu u koji su u četvrtak na pariškom aerodromu putnici već ušli, ali avion nikako nije mogao poletjeti.
10. lipnja 2019. u 07:55 0 komentara 246 prikaza
The French author Michel Houellebecq presents his novel 'Submission' in Cologne, Germany, 19 January 2015. Photo: Oliver Berg/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL

Teško je reći kako se sada osjećam. Ipak, najviše mi je žao što nisam s vama večeras. Istovremeno, negdje u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je sam nisam poveo.

Turska Kvalifikacije za EP Turska srušila svjetskog prvaka, Njemačka pobijedila Bjelorusija

Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvaća pomalo suviše lako da bude u poziciji promatrača”. Tako je čuveni francuski književnik Michel Houellebecq organizatorima beogradskog festivala Krokodil objasnio svoj nedolazak na festival nakon problema s avionskim letom Air Serbie. Majstor provokacije ovog je puta morao javno priznati stid jer nije predvodio pobunu u zrakoplovu u koji su u četvrtak na pariškom aerodromu putnici već ušli, ali avion nikako nije mogao poletjeti.

“Uistinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja prije nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtijevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osjećao”, piše Houellebecq razočaranim i zatečenim organizatorima Krokodila na kojem je trebao biti glavna zvijezda, jer u posljednje vrijeme izuzetno rijeko putuje. 

Žuti prsluci brojke smanjene Manji sukobi tijekom 30. tjedna prosvjeda francuskih "žutih prsluka"

Navodno nije bio na nekom većem putu otkada je prošle godine posjetio Gruziju. Houellebecq je, ne baš tako rijetku scenu iz zrakoplovnog prometa u kojem putnici satima sjede u avionu bespomoćno očekujući uzlet bez točnih informacija od kapetana aviona, doživio kao scenu iz romana. Romana koji još nije napisao. Pa tako opisuje da se prva pobunila jedna žena, crne kose, s 30-ak godina, lijepa. Pisac nije znao da li je Srpkinja ili Francuskinja. Pomalo ljubomorno prepričava njen govor osoblju u kojem crnka govori da putnici već dva sata slušaju svašta, a dobro vide da postoji problem s avionom, te da više ne vjeruje kompaniji i želi izaći iz aviona. Odmah.

“Ona je bila ta koja je imala hrabrost da to veli. Ne ja”, napisao je Houellebecq beogradskim prijateljima dodavši i rečenicu da ga je ovo kratko suočavanje s autoritetom podsjetilo na dugu epizodu francuskih žutih prsluka.

Notre Dame projekt zapinje Nastavlja se polemika o metodi obnove Notre-Damea

A iako su ljudi iz Krokodila očekivali da slavni pisac u Beograd doputuje drugim letom u petak te da se ipak pojavi na svojoj literarnoj večeri na kojoj je trebao govoriti i o novom romanu “Serotonin”, Houellebecq se s novom suprugom nije pojavio u Beogradu. To je festivalu, naravno, donijelo i financijsku i moralnu štetu o kojoj se sada nadugačko polemizira u Beogradu jer je publika za Krokodil kupovala i ulaznice, a glavni magnet privlačnosti bio je baš francuski autor koji je proteklih tjedana dobio niz međunarodnih priznanja pa čak i neka odlikovanja i to diljem Europe.

Ali Houellebecq se pokazao jako uviđavan i empatičan. Pa je krokodilovcima poručio da se nada da će im srpska zrakoplovna kompanija barem nadoknaditi novac za njegove karte. “To je najmanje što mogu učiniti”, poručio je Houellebecq iz sigurnosti svojeg francuskog doma. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.