Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Mattarella i Pahor ispisali hrvatsku povijest, iako bez Hrvata

Povrat tršćanskog Narodnog doma slovenskoj manjini rezultat je diplomatske trgovine Ljubljane i Rima.
14. srpnja 2020. u 13:57 8 komentara 2916 prikaza
Foto: PAOLO GIANDOTTI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpisujući memorandum kojim se tršćanski Narodni dom, simbol slovenskog i hrvatskog stradalništva pod fašističkom čizmom, vraća u ruke slovenske manjine u Trstu, i to točno na stotu obljetnicu njegova spaljivanja, predsjednici Slovenije i Italije Borut Pahor i Sergio Mattarella ispisivali su povijest.

Riječ je o prijelomnom događaju u odnosima između triju sjevernojadranskih susjeda, Italije, Slovenije i Hrvatske, iako predstavnika Hrvatske jučer nije bilo u Trstu. Jučerašnji povrat Narodnog doma rezultat je višedesetljetnih diplomatskih nastojanja. Taj povrat bio je predviđen još Londonskim memorandumom iz 1954. godine, iako je tek povijesni koncert prijateljstva održan prije deset godina, na 90. obljetnicu spaljivanja Narodnog doma na tršćanskom Trgu ujedinjenja, a u nazočnosti tadašnjih predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske, Giorgia Napolitana, Danila Türka i Ive Josipovića, doveo do stvaranja nove klime između triju naroda, što je otvorilo put povratu Narodnog doma.

SUSRET U BAZOVICI Danas je održan povijesni susret talijanskog i slovenskog čelnika: Ovo je uzajamno priznanje patnji

Međutim, ključni događaj koji je neposredno doveo do povrata Narodnog doma dogodio se 2017. godine. Italija se te godine kandidirala za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), koja se zbog Brexita selila iz Londona. I tadašnji slovenski šef diplomacije Karl Erjavec postigao je s talijanskim kolegom Angelinom Alfanom dogovor kojim se obvezao podržati talijansku kandidaturu za EMA-u u zamjenu za povrat Narodnog doma najkasnije do srpnja 2020. godine.

Drugim riječima, povrat Narodnog doma rezultat je diplomatske trgovine Ljubljane i Rima, a u toj transakciji više nije bilo mjesta za Hrvate, iako je Narodni dom neodvojivi dio hrvatske povijesti i povijesti Hrvata u Trstu, baš kao što je i spomenik bazovičkim žrtvama, kojima se jučer poklonio Mattarella, dio hrvatske povijesti. Narodni dom sagrađen je kao rezultat slovensko-hrvatske suradnje u Trstu i simbolizira prisutnost Slovenaca i Hrvata i njihovu kulturnu, gospodarsku i političku snagu u tom gradu.

Huawei Watch GT 2e Pametni trening Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman

Zbog toga povrat Narodnog doma, baš kao i Mattarellini i Pahorovi vijenci na spomen obilježja bazovičkim žrtvama i žrtvama fojbi i egzodusa, svakako predstavljaju prijelomnicu u mukotrpnom procesu pomirenja Talijana, Slovenaca i Hrvata, iako predstavnika Hrvatske, na žalost, jučer nije bilo u Trstu i Bazovici.

 

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  gledala sam ih na talijanskom RAI-u...bilo je dojmljivo kako su se Mattarella i Pahor čvrsto držali za ruke dok su se klanjali žrtvama... simbolična gesta

 • Kimo:

  Da smo realni je ovaj dom je slovenski ali uvijek su hrvati I srbi imeli svoje mijesto. U italiji jos danes imas CCA 180.000 slovencev. Godine 1900 trst ima 210.000 ljudi od toga 70.000 bili su slovenci.a periferija jos danas ... prikaži još!s slovenska. Parcelk I gradnjo Narodnega doma I sve su financirali slovenci. Slovenska tvrtka gradila je dom maks fabiani je bil arhitekt. Tako da normalno je da se vrati. E stata sempre casa nostra😊

 • Eho eho:

  Bravissimo Slovenci, Slaveni...