Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Koalicija u Gradskoj skupštini Zagreba pukla je zbog kulture

Osobno mi je iznimno drago da je Bandićeva i HDZ-ova koalicija pukla baš na temi kulture. Da je kultura u ovoj zemlji i ovom gradu ipak toliko važna da se zbog nje vrijedi suprotstaviti političkom partneru koji je puno puta pokazao svoje čudno lice
24. ožujka 2020. u 00:55 1 komentara 687 prikaza
Ilustracija
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Uz sve nesreće i prirodne katastrofe koje su se svalile na hrvatska, a onda i zagrebačka pleća, medijima je promakla jedna dobra vijest i za neovisnu, ali i općenito kulturu u Zagrebu. Istina, potres koji je pogodio Zagreb i njegovu okolicu i oštetio brojne kulturne spomenike, ponovno je izmiješao karte natjeravši da mnogi individualni problemi ustuknu pred onim zajedničkim. Potres će sigurno ostaviti teške posljedice po Zagreb i njegove stanovnike. Dovoljno je reći da je stradala i zagrebačka katedrala, jedan od neupitnih simbola grada Zagreba. No, zagrebački problemi su i nakon potresa ostali isti, zacementirani u nefunkcioniranju javne uprave najvećeg grada u državi. U sjeni borbe protiv virusa, a sada i protiv prirodne katastrofe većih razmjera, ostala je informacija o donedavno nemogućem scenariju koji se odvio na posljednjem zasjedanju Gradske skupštine u Staroj gradskoj vijećnici.

posljedice potresa Srušeni tornjevi zgrade Kolmar, oštećen Sabor i Banski dvori

Naime, ondje je većinom glasova odlučeno da Grad Zagreb mora za deset dana isplatiti svim subjektima u kulturi sva preostala odobrena programska sredstva izborena na Natječaju za javne potrebe u kulturi za 2019. godinu što je trebao isplatiti do kraja prošle godine. Isto tako, Grad Zagreb mora isplatiti javnim ustanovama u kulturi Zagreba i sva sredstva za materijalne troškove u 2019. godini. Nadalje, u roku od dvadeset dana grad Zagreb mora isplatiti svim nezavisnim subjektima sedamdeset posto sredstava odobrenih na Natječaju za javne potrebe u kulturi za 2020. godinu koja su trebala već biti isplaćena, ali nisu zbog kašnjenja s utvrđivanjem rezultata natječaja.

Grad Zagreb u roku od dvadeset dana mora javnim ustanovama u kulturi isplatiti programska sredstava za prvi kvartal za 2020. godinu te materijalne troškove zaključno s ožujkom 2020. godine. Gradska skupština također traži da Grad Zagreb od 1. travnja do 1. listopada preuzme na sebe pokrivanje svih troškova prostora kojima se koriste umjetničke organizacije i ostali subjekti neovisne kulture za obavljanje svoje djelatnosti u kulturi Grada Zagreba kako bi te organizacije i subjekti mogli prebroditi ovu kriznu situaciju uzrokovanu koronavirusom. Gradska skupština također traži da Zagreb od 1. travnja 2020. pa do 1. travnja 2021. godine u cijelosti preuzme pokrivanje troškova najma svih gradskih prostora u kojima se izvode i održavaju programi neovisnih subjekata u kulturi.

na instagramu Nakon potresa oglasio se i Rene Bitorajac: 'Nadam se da više nećemo trpjeti korumpirane političare'

Netko neupućen bi nakon čitanja ovih mjera koje su prošle na spomenutoj sjednici Gradske skupštine održanoj 19. ožujka čestitao zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovu Uredu za kulturu jer su puni razumijevanja i za neovisnu kulturu i za ustanove u kulturi u ovim teškim vremenima kada su zbog borbe protiv virusa zatvorene sve knjižnice i knjižare, svi muzeji i galerije, sva kazališta, koncertne dvorane i klubovi, sva kina... A onda je na sve to “legao” i prilično jak potres. Ali, ovo su mjere koje nije iznjedrila Bandićeva gradska uprava. Dapače. Članovi Bandićeve stranke glasali su protiv ovih mjera (uz dva znakovita suzdržana glasa Ljerke Mintas Hodak i kazalištarca Vojina Perića) koje je predložio Marko Torjanac, jedan od najboljih hrvatskih glumaca, umjetnički voditelj Planet Arta i zastupnik u Gradskoj skupštini, a iza kojih je stala čitava oporba pomognuta i zastupnicima i članovima Hrvatske demokratske zajednice.

Za ove su važne mjere i vrlo konkretne, pa i znakovite mjere glasali svi zastupnici HDZ-a i tako okrenuli leđa svom koalicijskom partneru koji se zbog krize uzrokovane opasnim virusom puno više brinuo za štekate nego za kulturu. Osobno mi je iznimno drago da je Bandićeva i HDZ-ova koalicija pukla baš na temi kulture. Da je kultura u ovoj zemlji i ovom gradu ipak toliko važna da se zbog nje vrijedi suprotstaviti političkom partneru koji je puno puta pokazao svoje čudno lice.

R+ Rađa se nova online platforma – prostor kreativnosti i alternativa samoći samoizolacije

Tako su zastupnici gradske skupštine pokazali zube prevrtljivoj politici koja prezire građane i urbanititet. I tako je jedan glumac uz pomoć drugih pravednički nastrojenih zastupnika pobijedio moćnike i moćnice koji su rasprodali i svoj građanski legitimitet i sjaj svojih diploma i biografija. A time je pokazao i državi i Ministarstvu kulture baš kao i drugim gradovima i općinama kako se to brani pravo kulture na život i na preživljavanje i u najtežim trenucima kada mnogi spašavaju živu glavu. 

VIDEO Snažan potres pogodio Zagreb

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • zovgrdelina:

    jadna je naša kultura,od babe ne možeš napraviti curu.isplivao je sav nerad-nered na površinu koji se taloži godinama i sad imamo što imamo.