Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jozo Pavković

Kako je hrvatski boksač ušutkao zviždanje bh. himni i postao senzacija

Damir Beljo
20.10.2015.
u 12:00

Budu li Hrvati prednjačili u gradnji europske BiH, imaju izgleda nakon omražene himne “Hej Slaveni” preko “Intermezza” doći do “Ode radosti”. Put od trnja do europskih zvijezda Beljo je već prošao. Treba ga slijediti...

Mostarski boksač Damir Beljo zaogrnut zastavom BiH u Širokom Brijegu protekloga vikenda obranio je titulu europskog prvaka. Njegova pobjeda pala je u drugi plan zbog načina na koji je ušutkao dio publike koja je uoči meča zviždala himni ("Intermezzu") Bosne i Hercegovine. Zbog toga su ga sarajevski (bošnjački) mediji iste noći uzdigli na pijedestal heroja. Za Hrvate je zbog pobjede (p)ostao sportski ponos. Uostalom, on nosi dres na kojemu je i "šahovnica" i plavo-žuta zastava BiH. Trenutačno je najuspješniji profesionalni boksač s prostora bivše Jugoslavije. Legitiman je nasljednik legendarnog Mate Parlova i Marijana Beneša. Naslov europskog prvaka po WBO verziji prije njega na ovim su prostorima osvajali samo hrvatski boksači Željko Mavrović i Stipe Drviš. U svim zemljama svijeta ostvarenje ovako velikog sportskog uspjeha bio bi nacionalni ponos. Međutim, u BiH tri naroda imaju svoje sportaše, svoje reprezentacije. Hrvati i Srbi dominantno nastupaju i navijaju za svoje "matične domovine". Bošnjacima je time ostavljen širok prostor za prisvajanje države. U svakom smislu te riječi. Rijetki su Srbi i Hrvati koji igraju za bh. reprezentaciju. Zato je Beljin nastup, koji je bio zaogrnut bh. zastavom, a još više jer je zaustavio zviždanje himni, postao prvorazredna senzacija. Šutjeli su Beljini sunarodnjaci iako su u toj himni i pod tom zastavom prepoznavali dvadesetogodišnju majorizaciju. Čula se samo glazba jer nametnuta himna (1998.) od visokog predstavnika ionako nema riječi. Država nikako da se zapita zašto joj većina pripadnika dva od tri naroda zviždi. Zašto je ne doživljavaju svojom domovinom?! A uzroka je mnogo. Najviše jer se Sarajevo u BiH ponaša poput Beograda u Jugoslaviji. Bošnjaci žele brojčanom dominacijom drugima, pod krinkom građanskog koncepta, nametnuti svoj koncept unitarne države. I sav novac odvući u glavni grad. Zbog toga su Hrvati nekada zviždali himni "Hej Slaveni", baš kao sada "Intermezzu".

Međutim, strategija Hrvata prema BiH danas ne može biti ista kao prema Jugoslaviji. Srušiti bivšu državu bio je povijesni san većine Hrvata. Strategija prema "Jugoslaviji u malom" (Bosni i Hercegovini) mora biti potpuno suprotna. Sada treba, najviše zbog opstanka Hrvata, izgraditi modernu, europsku, decentraliziranu državu po mjeri sva tri naroda. Nažalost, Srbi i Bošnjaci za to se samo deklarativno zalažu. Oni zapravo grade svoje entitete: Republiku Srpsku i (bošnjačku) Federaciju. Zato država sve dublje tone u podjelu. Jer, ona zapravo samo treba Hrvatima. Za kaos svi žele prebaciti krivnju na drugoga. Najlakše je na najmalobrojnije. Podmeće se Hrvatima kako potiču podjele trećim entitetom. Laž je pretvorena u istinu u koju je povjerovala domaća i međunarodna zajednica. Srpska i bošnjačka medijska propaganda ogadila je Hrvatima njihovu državu i svakim danom sve ih više potiče na njeno rušenje. Nažalost, mnogi nasjedaju i svojim destruktivnim ponašanjem pojačavaju stereotip "rušitelja Bosne". Time najviše štete upravo svom narodu. Još su negdje i heroji jer se stvorilo uvjerenje tko jače ruši, zviždi, veći je Hrvat. Oni koji rade suprotno, eliminiraju se uobičajenom etiketom "komunjara" i "udbaša". Zbog takvih optužbi mnogi postaju oportuni. Povlače se, pričaju i rade ono što se većini sviđa. Osobito političari. Što je jednonacionalna sredina veća, više je "velikih Hrvata". Malo je onih koji brane etnički nacionalne interese tamo gdje su Hrvati manjina ili, pak, u Sarajevu. Još je manje onih koji se usude javno biti drugačiji. Zato je Beljin potez bio hrabar. Poručio je svima: Ovo je i naša zastava, ovo je moja zemlja, nitko na nju nema veće pravo od nas. Uostalom, Hrvati su od svih naroda u najvećem postotku glasovali za njezinu neovisnost. Prvi su je vojno branili kroz HVO i politički kroz HR Herceg Bosnu. Sada je opet Hrvatima pripala uloga predvodnika, ali na putu koji BiH vodi u europsku obitelj. Ako Hrvati budu prednjačili u izgradnji europske BiH, imaju izgleda nakon omražene himne "Hej Slaveni" preko bezidejnog "Intermezza" doći do razdragane "Ode radosti". Put od trnja do europskih zvijezda Beljo je već prošao. Sunarodnjaci ga trebaju slijediti posebno u ringu u kojemu se vodi borba za europsku BiH, državu kojoj (valjda) nitko neće zviždati.

Komentara 37

MA
malitrn
12:55 20.10.2015.

E bravo diferencijal' vidi se da imaš pameti.hercegovačka banka,erotel,leutar,aluminij,sve su to primjeri "europske budučnosti" koja je od bih hrvata a i rh hrvata napravila sluge stranaca.evo sad nam stiže nova islamizacija iz te divne "europske budučnosti".zato beljo baš si bez pameti seljo.

RI
Rizlman
13:31 20.10.2015.

Zašto bi Hrvati trebali podržavati tu umjetnu tvorevinu u kojoj im se sustavno oduzimaju sva ljudska, građanska i nacionalna prava? Malo je muslimanima bilo to što su Hrvate etnički počistili s prostora srednje Bosne i to nakon što su im Hrvati dva puta prije toga i dva puta poslije toga spašavali gole glave, nego sad Hrvate sustavno obespravljuju, ne dozvoljavaju im pravo na jezik, na televiziju itd. Međutim, taj unitarni koncept koji guraju muslimani će u toj maloj jugoslaviji doživjeti istu sudbinu kao i unitarni koncept koji su u onoj većoj jugoslaviji gurali Milošević i njegovi sljedbenici. Naravno da to ovaj boksač ne razumije, vjerovatno je dobio dosta udaraca u glavu u karijeri pa su mu se malo pomiješali pojmovi.

DI
diferencijal
12:24 20.10.2015.

E moj Jozo :D beha, hrvati predvodnici, europska budućnost i slične budalaštine. BiH je umjetna tvorevina i grobnica naroda, treba je raskovati a i sama će se urušiti čim popuste potpornji sa zapada. A Hrvati u njoj su svakako ispušilii pored ostalog i zbog sličnih budalaština poput ove u kolumni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije