Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2020. u 11:00

Suživot u zajednici temeljen je na poštovanju pravila, a ne na nečijim hirovima koje se želi prikazati kao neotuđiva prava

Sljedbenici teorija zavjere, protivnici cijepljenja, negatori COVID-19, ali i neofašisti pokreta Nova sila (Forza Nuova) sazvali su za subotu 5. rujna prosvjed u Rimu protiv, kako su je nazvali, “zdravstvene diktature”. Nakon Berlina, Londona, Züricha, sada se i u Rimu, ali i u Zagrebu, priprema prosvjed protiv mjera zdravstvene zaštitite, protiv nošenja zaštitnih maski, zatvaranja prostora zbog virusa koji, prema njihovu mišljenju, ne nanosi ljudima zlo. U Rimu su organizatori neofašisti koji kliču kako žele slobodnu Italiju, a ne ovu pod zdravstvenom diktaturom, jer “mi smo narod”, protiv smo “sustava i stranaka koje su saveznici ove tiranije”.

Jedan od očitih negatora postojanja virusa na ulasku u svoj pub izvjesio je natpis: “Naša sloboda ne završava tamo gdje počinju tvoji strahovi. Ako si prestrašen, ostani doma!” Dakle, svi koji nose zaštitne maske su kukavice, a mi smo hrabri zagovornici sloboda. No ta ideja o superherojskoj slobodi nje baš liberalna. Jer pretpostavlja primjene mjera koje se “meni sviđaju”, a ako se one ne sviđaju tebi, onda ostani doma. Zanimljivo .je i da su mnogi od tih superheroja sloboda i obožavatelji ruskog predsjednika Putina, koji svoje političke protivnike časti čajem.

No vratimo se protivnicima cijepljenja (no-vax), koji su glavni organizatori subotnjeg prosvjeda u Zagrebu. Cjepivima su se protivili i prije, a s koronavirusom i skorim cjepivom protiv COVID-19 postali su još glasniji. Stoga spomenimo kako su cjepivima zaustavljene mnoge bolesti. U Londonu je (primjer iznosi ourworldindata.org) u 18. stoljeću od boginja umirala jedna na 13 osoba. Koncem toga stoljeća Edward Jenner otkrio je cjepivo protiv boginja i broj umrlih se smanjivao te je Velika Britanija 1934. proglasila da više nema boginja. Nakon što je 1955. Jonas Salk razvio cjepivo protiv dječje paralize, počeo se smanjivati broj oboljelih u SAD-u, a 1979. proglašena je polio-free država. Slično je bilo i s ospicama itd., a upravo zbog cjepiva se, uz ostalo, produljio i prosječan životni vijek.

Suživot u zajednici temeljen je na poštovanju pravila, a ne na nečijim hirovima koje se želi prikazati kao neotuđiva prava.

Ključne riječi

Komentara 13

GE
Gensoman1000
11:30 07.09.2020.

Imaju apsolutno pravo. Vece su vam sanse osvojiti super sedmicu nego umrijeti od korona ako imate ispod 70 godina i zdravi ste. Po vasoj logici bi trebali zabraniti cigarete, alkohol, masnu hranu, aute itd... jer vas sve to moze ubiti.. Zakljucajte se doma ako se bojite.

DR
drMS
11:22 07.09.2020.

Kada vidim da su sve zemlje svijeta jos 2017 i 2018 godine nabavljale testove za Covid19, onda smo svi kukavice, a i priglupi.

CR
Crkni
16:15 08.09.2020.

evo odgovor: da, jesu. Svi ćemo ionako umrit, ka da te briga s tin duvanom u ruci 24/7, prijo moj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije