Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kako je fra Zvjezdan pronašao put do mene

Svaki dan mora biti Tri kralja. Dva hrvatska kralja s Griča i kraljica s Pantovčaka svaki dan moraju se klanjati svakom hrvatskom djetetu
21. prosinca 2017. u 10:14 3 komentara 3110 prikaza
Zvjezdan Linić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Početkom ovog mjeseca navršilo se četiri godine od smrti legendarnog fra Zvjezdana Linića, ali vrlo vjerojatno tu obljetnicu ne bih zamijetio da nije niza neobičnih slučajnosti.

Fra Zvjezdan Linić DARKO PAVIČIĆ Četiri godine od fra Zvjezdanove smrti i 20. godina Tabora

Naime, spadam među one čudake koji (između ostalog) još uvijek koriste audio kazete, a kako su nove kvalitetne preskupe, znam kupiti dobro očuvane rabljene za presnimavanje. Tako sam prije nekoliko tjedana preko Njuškala od prodavača iz Rijeke kupio hrpu rabljenih kazeta te ostao istovremeno ugodno i neugodno iznenađen shvativši da su većina tih kazeta zapravo “masteri” radijskih emisija i duhovne obnove koje je vodio fra Zvjezdan.

Ugodno zato jer je to bio zanimljiv kuriozitet, a neugodno zato što sam znao da te kazete neću presnimiti sve da ih nikad ne preslušam. Smola!

Nekoliko dana nakon toga, upravo negdje oko fra Zvjezdanove obljetnice, lutao sam buvljakom na Hreliću. Privukao me “štand” na kojem se činilo kao da je na šatorsko krilo istresen cijeli jedan tavan na kojem su se akumulirale suvišne drangulije iz dva života prosječnog Hrvata, a mlada Romkinja iz sveg glasa, kako bi bila sigurna da će je čuti i na drugom kraju buvljaka, uzvikivala “sve za jednu kuuunuuu!”. Ne, nije bilo “sve” za jednu kunu, ali ponovno sam kupio hrpu dobro očuvanih kazeta po jednu kunu. Tek kad sam se vratio doma uočio sam da i na mnogima od njih također piše “master”.

Ponovno fra Zvjezdan!!! Nisam istraživao kako se to zbilo da je fra Zvjezdan pronašao put do mene, ali sam se zadovoljio činjenicom da se to jednostavno dogodilo. Što je – tu je, bijega više nije moglo biti, pa tako sad već danima pomalo preslušavam te kazete, svaki put sve oštrije svjestan koliki je veliki gubitak za hrvatsku crkvu bio njegov prerani odlazak. Dubina i širina te duše, bistrina misli, apsolutna predanost, iskrenost i skromnost, u oštroj su suprotnosti s pojedinim hrvatskim svećenicima koji svojim ekscesima redovito zadobivaju naslove u hrvatskim medijima. Oni zasigurno ne predstavljaju većinu, no, fra Zvjezdan bio je među najboljima od najboljih.

Otišao je na početku jednog adventa, ne dočekavši taj zadnji Božić, boreći se do zadnjeg trena protiv galopirajućeg konzumerizma i amerikanizacije tog kršćanskog blagdana. Ne znam što bi rekao za ovo u što se pretvorio zagrebački Advent. Nije mi namjera pljuvati po naporima onih koji su Zagreb posljednjih godina pretvorili u relevantnu turističku destinaciju, no, tim je tužnije da svake godine imamo sve sjajniji advent, a da je u njemu Božića sve manje. Jer, što je advent, vrijeme iščekivanja Božića ili neke sekularne Nove godine? Prosinački Oktoberfest? Ne bunim se protiv kobasica ni sveprisutnih brendiranih štandova, ali gdje je tu zapravo radost Božića? Može li uopće biti adventa bez kršćanskih simbola?

FRA IVAN MATIĆ Preko Tabora fra Zvjezdan Linić dovodio je ljude k Isusu, a to je najvažnije

Božić bi trebao biti dan kad ponovno palimo svjetlo onog božansko u sebi. To nije samo dan Isusovog rođenja niti kršćanski surogat za paganske praznike.

“Božić je: to je blagdan moga rođenja. To je dan kad sam postao čovjekom, kad sam postao djetetom.” rekao bi fra Zvjezdan, upozoravajući da se povijest ponavlja. Za Svetu obitelj ponovno nema mjesta u svratištu. A čudo se događa u štalici. Božić bez jaslica nije Božić.

“Postani i ti djetetom, jer čovjek se uvijek može nanovo roditi ako je i star: snagom Duha Svetoga. Ako ne budete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko”, govorio je fra Zvjezdan.

No, i u doslovnom smislu, Hrvatska se mora pokloniti svakom svojem djetetu. Ulazimo u 2018., godinu Gospodnju u kojoj će Hrvatska postati država s manje od 4 milijuna stanovnika. I nije to vapaj nad izgubljenom veličinom već nad očitom neodrživošću takve budućnosti.

Ne podredi li Hrvatska apsolutno sve akcijskom planu za demografsku obnovu, gospodarstvo će se raspasti.

Svaki dan mora biti Tri kralja. Dva hrvatska kralja s Griča i kraljica s Pantovčaka svaki dan moraju se klanjati svakom hrvatskom djetetu.

Hrvatska pri tom mora čuvati svoj kršćanski identitet koji duboko obilježava i one koji se kršćanima ne osjećaju. Čestitati javno Božić u Hrvatskoj ne može i ne smije biti prijestup. Kršćani se ne smiju skrivati. Zato, sretan Božić – baš svima!

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Zvjezdan Linić
1 / 59
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Fra Zvjezdan Linić DARKO PAVIČIĆ Koja bi bila poruka fra Zvjezdana Linića za ovaj Božić
 Fra Zvjezdan Linić TREĆA OBLJETNICA SMRTI Rekao sam fra Zvjezdanu: Ti ćeš i umrijeti služeći. Nisam ni slutio da će baš tako i biti 25.09.2009.,Zagreb  - Fra Zvjezdan Linic drzao predavanje o tjelesnom i duhovnom ozdravljenju u Domu sportova Karizmatik Za njega nije bilo ljudi oko kojih se nema smisla truditi, njemu su svi bili jednaki
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Skviki:

    Bila mi je ¸čast provesti tri dana u Taboru sa Fra. Zvjezdanom. Ostati će uvijek u mojem sjećanju.

  • antonio.zubic.kr:

    Ivane, ti si fakat zabrazdio, ... duboko.

  • spectator:

    ne znam počemu bi neki svećenik trebao biti "legendaran"? Legendarne su žene koje po trgovačkim centrima rade za 2400 kuna i jedva preživljavaju, a legendarne su i ovčice krcate ovrhama i dugovima dok se njihovi pastiri voze u mercedesima od ... prikaži još! skoro pola milijuna kuna. Članak je uvlakačko dno dna hrvatskog novinarstva :(