Naslovnica Premium Kolumne

Istanbulska, izbori, mirovine. Vlada protiv svakog referenduma

Sklonost HNS-a prema sindikatima treba tražiti i u želji da prikupi koji izborni poen.
16. svibnja 2019. u 12:49 25 komentara 1640 prikaza
Andrej Plenković i Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Iako je prvi dan nakon što su sindikati objavili preliminarne podatke o 600.000 prikupljenih potpisa protiv mirovinske reforme djelovao gotovo ushićen i sretan što neće ponovno morati biti u ulozi onoga koji treba osporiti referendumske potpise (ipak ih je sada debelo previše), ministar Kuščević u samo dva dana uspio je promijeniti priču.

Predrag Štromar ČETIRI IZMJENE Štromar o mirovinskoj reformi: Ona ide dalje, ali treba slušati glas 600 tisuća građana

Sada zastupa tezu da ipak treba provjeriti gotovo sve potpise i da bi se Ustavni sud trebao očitovati o ustavnosti referendumskog pitanja. Iz toga se iščitava da će Vlada, barem njezin HDZ-ov dio, uz asistenciju Sabora iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prolongira i pokuša opstruirati referendum.

Međutim, problem je što su sindikati prikupili impresivan broj potpisa i nejasno je zašto se Vlada ponovno uvlači u proces zbog kojeg bi je ponovno mogli prozivati da je ukrala potpise i sabotirala volju građana. Time samo dodatno frustira ionako frustrirane građane koji su, sasvim sigurno, dobrim dijelom svoje potpise dali i u znak protesta protiv Vlade. Ako vlast proizlazi iz naroda, zašto se onda taj isti narod pokušava uvjeriti da nije sposoban na referendumu donijeti kvalitetnu odluku? Zar Vladi i ministru Kuščeviću nije bilo dovoljno mrcvarenje s dvjema referendumskim inicijativama – protiv Istanbulske i za izmjenu izbornih pravila – nego ponovno idu na sklizak teren.

Andrej Plenković i Lovro Kuščević
1 / 8
Inicijativa '67 je previše'

HDZ u priči s mirovinskom reformom, s druge strane, ostaje prilično usamljen. Pod utjecajem sindikalne akcije, potporu je već uskratila Bandićeva stranka, ali i SDSS Milorada Pupovca. Jučer je ploču promijenio i HNS, HDZ-ov strateški partner. Sada predlaže da Vlada izmijeni zakon onako kako to predlažu sindikati (a sindikati su protiv rada do 67.) jer će se tako uštedjeti novac za referendum koji traži oko 700.000 građana (gotovo dvostruko više od potrebnog broja potpisa).

Zagreb: Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa Ljubica Gatarić 600.000 potpisa previše je da bi vlada slegnula ramenima

Ne treba zanemariti da se cijela akcija odvija usred kampanje za europske izbore, pa motive nagle benevolentnosti HNS-a prema sindikatima vjerojatno treba tražiti i u pragmatičnoj odluci da bi time mogli prikupiti koji izborni poen. Zato baš čude Kuščević i HDZ koji netom prije izbora opet pokazuju namjeru da miniraju referendum.     

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    Faljenisusek upravo donosi novu uputu, tko nije potpisao TImes New Romanom, font 14, potpis se ne priznaje... Nema što narod da misli, tu je desno krilo SKH da misli za sitnozube...

  • okvals54:

    Tko do podne s Vragom(HNS) tikve sadi,poslije podne pucaju mu o glavu.

  • pelegrine:

    Samo dokaz da Vlada ne osluškuje bilo građana barem što se tiče elementarnih zahtjeva i razmišljanja. Očigledno da istoj Vladi leđa okreću i njeni članovi iz neprincipijelne koalicije, ali i glasačko tijelo. Niti jedna silom nadglasana mjera i potpisana konvencija:Istanbulska, ... prikaži još!, Marakeška,... itd nisu reformske mjere i apsolutno se ama baš ništa ne bi desilo da se nisu potpisale. Čemu je bilo potrebe stvarati toliku podjelu među građanima. Je li je sada pozicija g. Plenkovića bolja u Briselu jer je ognjem i mačem inzistirao na istim? Je li je pozicija HDZa bolja? Nije, poput SDPa i HDZ se pogubio i preopterećeni je aferama i korupcijom. Je li pozicija Republike Hrvatske bolja? Nije. Nema reformi koja bi Republiku Hrvatsku vinula naprijed, a za to nisu sposobnost, a niti spremnost pokazali niti Predsjednica, niti Vlada, niti Sabor. Raditi do 67:Manolić, Šeks, Mesić, Josipović,.... mogu jer su nezamjenjivi i jer su prije svih Republiku Hrvatsku doveli tu gdje je i imaju pomladak koji čini isto Nastavak puta revolucije. Sjetimo se uspjeha referenduma koji je omogućio da se ne prodaju autoceste, a sada će, ne bude li opstruiran od Vlade, a za što će u tom slučaju povijesno biti direktno odgovoran g. Plenković, ovaj referendum imati povijesni značaj u objedinjavanju i koheziji hrvatskih građana,interesa i dati do znanja političarima da moraju raditi, a ne mahati zastavicama, nadvikivati se i u birati doprinose na račun građana koji su im dali povjerenje.