Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2019. u 12:49

Sklonost HNS-a prema sindikatima treba tražiti i u želji da prikupi koji izborni poen.

Iako je prvi dan nakon što su sindikati objavili preliminarne podatke o 600.000 prikupljenih potpisa protiv mirovinske reforme djelovao gotovo ushićen i sretan što neće ponovno morati biti u ulozi onoga koji treba osporiti referendumske potpise (ipak ih je sada debelo previše), ministar Kuščević u samo dva dana uspio je promijeniti priču.

Sada zastupa tezu da ipak treba provjeriti gotovo sve potpise i da bi se Ustavni sud trebao očitovati o ustavnosti referendumskog pitanja. Iz toga se iščitava da će Vlada, barem njezin HDZ-ov dio, uz asistenciju Sabora iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prolongira i pokuša opstruirati referendum.

Međutim, problem je što su sindikati prikupili impresivan broj potpisa i nejasno je zašto se Vlada ponovno uvlači u proces zbog kojeg bi je ponovno mogli prozivati da je ukrala potpise i sabotirala volju građana. Time samo dodatno frustira ionako frustrirane građane koji su, sasvim sigurno, dobrim dijelom svoje potpise dali i u znak protesta protiv Vlade. Ako vlast proizlazi iz naroda, zašto se onda taj isti narod pokušava uvjeriti da nije sposoban na referendumu donijeti kvalitetnu odluku? Zar Vladi i ministru Kuščeviću nije bilo dovoljno mrcvarenje s dvjema referendumskim inicijativama – protiv Istanbulske i za izmjenu izbornih pravila – nego ponovno idu na sklizak teren.

Andrej Plenković i Lovro Kuščević
1/8

HDZ u priči s mirovinskom reformom, s druge strane, ostaje prilično usamljen. Pod utjecajem sindikalne akcije, potporu je već uskratila Bandićeva stranka, ali i SDSS Milorada Pupovca. Jučer je ploču promijenio i HNS, HDZ-ov strateški partner. Sada predlaže da Vlada izmijeni zakon onako kako to predlažu sindikati (a sindikati su protiv rada do 67.) jer će se tako uštedjeti novac za referendum koji traži oko 700.000 građana (gotovo dvostruko više od potrebnog broja potpisa).

Ne treba zanemariti da se cijela akcija odvija usred kampanje za europske izbore, pa motive nagle benevolentnosti HNS-a prema sindikatima vjerojatno treba tražiti i u pragmatičnoj odluci da bi time mogli prikupiti koji izborni poen. Zato baš čude Kuščević i HDZ koji netom prije izbora opet pokazuju namjeru da miniraju referendum.     

Komentara 25

DU
Deleted user
16:52 16.05.2019.

Faljenisusek upravo donosi novu uputu, tko nije potpisao TImes New Romanom, font 14, potpis se ne priznaje... Nema što narod da misli, tu je desno krilo SKH da misli za sitnozube...

OK
okvals54
15:48 16.05.2019.

Tko do podne s Vragom(HNS) tikve sadi,poslije podne pucaju mu o glavu.

DU
Deleted user
15:42 16.05.2019.

..koliko će sada biti nepismenih??300000

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije