Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2018. u 10:16

Iako je Zakon o sportu trebao biti izmijenjen do kraja 2017. godine, od toga još nema ništa.

Kada, sasvim očekivano, nisu upalili apeli premijera Plenkovića kojima je htio u finišu utrke utjecati na lokalne HDZ-ovce, ujedno šefove županijskih organizacija Hrvatskog nogometnog saveza, da omoguće više kandidata u izboru novog šefa HNS-a, onda je svoje poduzela Sportska inspekcija.

Je li to nagovještaj da HDZ, ali onaj koji predstavlja Andrej Plenković, više neće biti politički pokrovitelj HNS-a? Premijer je tada isticao da sport mora biti depolitiziran, ali da je HNS svojim Statutom prilično začahurio mogućnost kandidiranja. Međutim, njegove su riječi bile prosute u vjetar jer se pokazalo da treći ešalon HDZ-ovaca koji gospodari HNS-ovim organizacijama u svojim županijama ne doživljava poruke svog stranačkog šefa.

Time se pokazalo da Plenković na terenu ne kontrolira stranku i da samo riječi nisu dovoljne. Ima li Plenković sada šanse i snage na platformi inspekcijskog zahvata utjecati na HNS? On ne smije utjecati na inspekcijski nadzor, ali smije i mora predlagati zakone, pa tako i mijenjati Zakon o sportu kojim se može i mora regulirati način izbora i funkcioniranja sportskih saveza. Ako Plenković ne može kontrolirati HDZ-ovce, kao predsjednik Vlade i te kako može utjecati na zakonodavni okvir. Ali i tu priča, izgleda, ide sporo. Iako je Janica Kostelić, državna tajnica za sport, do kraja 2017. godine bila najavila izmjene Zakona o sportu, početkom veljače ove godine izjavila je da su “rokovi tu da se probijaju”.

Toliko o žurbi. Sve dok Vlada ne izmijeni zakon, teško će se dogoditi promjene u HNS-u. Inspekcijski je nalaz sada detektirao propuste na izbornoj skupštini HNS-a 22. prosinca kada je Davor Šuker postao stari-novi šef Hrvatskog nogometnog saveza što daje vjetar u leđa svima koji smatraju da su Savezu potrebne promjene. No za prave preokrete potrebna je politička volja, a da bi premijer Plenković tu volju proveo, prvo u HDZ-u mora zaustaviti utjecaje Mamića, Šukera i inih vođa krovne nogometne organizacije...

Komentara 7

DO
domxerex
12:31 03.03.2018.

Nevjerojatno kako najveći demokrati ove zemlje vole suditi po kratkom postupku sa već unaprijed pripremljenom presudom. I to nazivaju demokracijom. Kada se itko usprotivi njima onda je to kršenje demokracije. Ugledali se na fašizam i komunizam. Fažizam = komunizam.

NO
Norway
11:27 03.03.2018.

Presporo, velis? Ti bi to po kratkom postupku? Debeli na putevima Jovanovica i Ostoje pokazao sve nijanse crvene

SO
Somelier
12:47 04.03.2018.

Da to Plenki mora obavezno učiniti. Predati HNS Splitu, Orjuni i komunistima. Oni znaju crtati svastike. Zvone Boban nacionalni junak prelazi u SDP za vrijeme Milanovića jer mu ovaj obečao Šukerovo mjesto kao predsjednika HNS-a. Srečom izgubili su izbore. Pridodaj Šimića, Stanića ..... pa ti ne bi mogli jednu mjesnu zajednicu voditi a kamoli jedan HNS. Šta ipak to ne valja u HNS-u. Što smo na svakome evropskome i svjetskome prvenstvu što ne postižu mnoge mnogo jaće i veće države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije