Naslovnica Premium Kolumne

Za promjene u HNS-u Plenković mora mijenjati HDZ

Iako je Zakon o sportu trebao biti izmijenjen do kraja 2017. godine, od toga još nema ništa.
03. ožujka 2018. u 10:16 7 komentara 1976 prikaza
Dolazak članova na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kada, sasvim očekivano, nisu upalili apeli premijera Plenkovića kojima je htio u finišu utrke utjecati na lokalne HDZ-ovce, ujedno šefove županijskih organizacija Hrvatskog nogometnog saveza, da omoguće više kandidata u izboru novog šefa HNS-a, onda je svoje poduzela Sportska inspekcija.

Luka Modrić 13. lipnja u Osijeku na suđenju braći Mamić KAZNENO DJELO HNS se oglasio o Modrićevoj optužnici, evo što kažu!

Je li to nagovještaj da HDZ, ali onaj koji predstavlja Andrej Plenković, više neće biti politički pokrovitelj HNS-a? Premijer je tada isticao da sport mora biti depolitiziran, ali da je HNS svojim Statutom prilično začahurio mogućnost kandidiranja. Međutim, njegove su riječi bile prosute u vjetar jer se pokazalo da treći ešalon HDZ-ovaca koji gospodari HNS-ovim organizacijama u svojim županijama ne doživljava poruke svog stranačkog šefa.

Time se pokazalo da Plenković na terenu ne kontrolira stranku i da samo riječi nisu dovoljne. Ima li Plenković sada šanse i snage na platformi inspekcijskog zahvata utjecati na HNS? On ne smije utjecati na inspekcijski nadzor, ali smije i mora predlagati zakone, pa tako i mijenjati Zakon o sportu kojim se može i mora regulirati način izbora i funkcioniranja sportskih saveza. Ako Plenković ne može kontrolirati HDZ-ovce, kao predsjednik Vlade i te kako može utjecati na zakonodavni okvir. Ali i tu priča, izgleda, ide sporo. Iako je Janica Kostelić, državna tajnica za sport, do kraja 2017. godine bila najavila izmjene Zakona o sportu, početkom veljače ove godine izjavila je da su “rokovi tu da se probijaju”.

Toliko o žurbi. Sve dok Vlada ne izmijeni zakon, teško će se dogoditi promjene u HNS-u. Inspekcijski je nalaz sada detektirao propuste na izbornoj skupštini HNS-a 22. prosinca kada je Davor Šuker postao stari-novi šef Hrvatskog nogometnog saveza što daje vjetar u leđa svima koji smatraju da su Savezu potrebne promjene. No za prave preokrete potrebna je politička volja, a da bi premijer Plenković tu volju proveo, prvo u HDZ-u mora zaustaviti utjecaje Mamića, Šukera i inih vođa krovne nogometne organizacije...

Luka Modrić Lažni iskaz Podignuta optužnica protiv Luke Modrića Zdravko Mamić Predsjednik kluba Možda smo napravili prekršaj, ali to je bio jedini način da spasimo Dinamo Dinamo SVETINA POTPREDSJEDNIK Skupštinari stali uz Mamića, a Dinamo u minusu 10 mil. kuna!
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • domxerex:

    Nevjerojatno kako najveći demokrati ove zemlje vole suditi po kratkom postupku sa već unaprijed pripremljenom presudom. I to nazivaju demokracijom. Kada se itko usprotivi njima onda je to kršenje demokracije. Ugledali se na fašizam i komunizam. Fažizam = komunizam.

  • Norway:

    Presporo, velis? Ti bi to po kratkom postupku? Debeli na putevima Jovanovica i Ostoje pokazao sve nijanse crvene

  • Somelier:

    Da to Plenki mora obavezno učiniti. Predati HNS Splitu, Orjuni i komunistima. Oni znaju crtati svastike. Zvone Boban nacionalni junak prelazi u SDP za vrijeme Milanovića jer mu ovaj obečao Šukerovo mjesto kao predsjednika HNS-a. Srečom izgubili su izbore. Pridodaj ... prikaži još! Šimića, Stanića ..... pa ti ne bi mogli jednu mjesnu zajednicu voditi a kamoli jedan HNS. Šta ipak to ne valja u HNS-u. Što smo na svakome evropskome i svjetskome prvenstvu što ne postižu mnoge mnogo jaće i veće države.