Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.05.2017. u 08:00

Izgledalo je da je Plenković našao pravu formulu za spoj europejstva i hrvatstva. On je stranci davao europski štih, a ovi, koje se danas isključuje iz HDZ-a, tu su stranku atribuirali kao hrvatsku

Isključenjem Zlatka Hasanbegovića iz vodstva HDZ-a i udaljavanjem Brune Esih od HDZ-a, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održao je obećanje dano prije lokalnih izbora. Tada je rekao da će svaki član HDZ-a koji podrži nekog drugog kandidata izvan HDZ-a biti automatski isključen iz stranke. Upravo mu se to i dogodilo sa Zlatkom Hasanbegovićem, koji je na zagrebačkoj listi podržao nezavisnu Brunu Esih. Hasanbegovićevo isključenje možda je i najveći Plenkovićev politički rizik od kada je preuzeo stranku, od kada se vratio u Zagreb.

Došavši iz Europskoga parlamenta, Plenković je u stranku unio duh demokracije i europejstva, što mu je donijelo pobjedu na parlamentarnim izborima. Kada je u stranku unio više demokracije i reda, činilo se da je sa sobom donio i duh uvažavanja drugačijeg mišljenja i duh tolerancije. Unošenjem tih vrijednosti izgledalo je da će se u HDZ-u, početi stvarati i demokratske frakcije, da svi članovi stranke neće morati misliti jednako. Sve se to činilo i kao model koji će se početi primjenjivati, ne samo u HDZ-u nego i u drugim strankama. Nakon isključenja Zlatka Hasanbegovića vidljivo je da taj demokratski obrazac ipak nije zaživio u HDZ-u.

Ta se stranka Plenkovićevom zaslugom, iz nekadašnje demokratski zaostale stranke, počela pretvarati u modernu, europsku, demokratsku stranku. Njezino nekadašnje bukačko i nazdravičarsko, pa i primitivno hrvatovanje počelo se preobražavati u tolerantno i europejsko hrvatstvo. Protivnici HDZ-a više ga nisu mogli optuživati za primitivizam i natražnjaštvo, koje je ovih dana pokazao Milijan Brkić napadom na SDSS i Milorada Pupovca.

Izgledalo je da je Plenković našao pravu formulu za spoj europejstva i hrvatstva. On je stranci davao europski štih, a ovi, koje se danas isključuje iz HDZ-a, tu su stranku atribuirali kao hrvatsku. Njihovim odstranjivanjem iz HDZ-a, u stranci će uglavnom ostati nacionalne mlakonje i politički karijeristi. Poslije izbacivanja Zlatka Hasanbegovića i udaljavanjem Brune Esih, njih dvoje imaju dovoljno političkoga kapitala da osnuju svoju stranku, koja će okupljati pristaše maloga žešćega hrvatstva. S pokretom Željke Markić “U ime obitelji”, Hrastom i demokršćanskim nezadovoljnicima, koji će izaći iz HDZ-a, oni mogu stvoriti intelektualno respektabilnu stranku desnice, kakva u Hrvatskoj, do sada, nije ni postojala. No, problem je što u HDZ-u koji se nastoji predstaviti kao moderna demokršćanska stranka, zapravo istinskih demokršćana i nema.

To nalikuje na Tuđmanovo vrijeme kada je on govorio da će HDZ biti demokršćanska stranka, a u njoj su sjedili Stipe Mesić, Josip Manolić i Josip Boljkovac! U isto vrijeme, kad se vjerojatno formira stranka intelektualne desnice, na lijevom političkom spektru vlada rasulo.

U samom SDP-u danas su najvažniji stranački intelektualci Ingrid Antičević-Marinović, Gordan Maras i Arsen Bauk! U isto vrijeme među viđenijima ljevičarima su Anka Mrak-Taritaš i Ivan Vrdoljak, koji se ne može sjetiti prezimena utemeljiteljice svoje stranke – Savke Dabčević-Kučar. Izvan stranke kao simpatizeri, od nekadašnjih uglednih podupiratelja, danas su u tome još samo politički metuzalemi Slavko Goldstein i njegov sin Ivo te Ivine kolege Hrvoje Klasić, Tvrtko Jakovina i Dragan Markovina.

Prvi se put i Hrvatskoj dogodilo da bi od intelektualne ljevice uskoro mogla biti jača hrvatska intelektualna desnica. Bez nje i njezine potpore ni Andrej Plenković sigurno neće moći formirati iduću vladu. Zato je njegovo izbacivanje Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a rizičnije nego što se to u početku činilo.

 

Komentara 5

Avatar Django
Django
14:28 13.05.2017.

Pravo pitanje nije tko je koga isključio ili nadmudrio. Pravo pitanje je zašto je Hasanbegović, svejedno je li na ovaj ili onaj način, udaljen iz HDZ-a, a pravi odgovor je zapanjujući. Nije on udaljen zbog "ekstremizma" jer ekstremizma nije nii bilo (neka mi netko navede neki ispad tog tipa). To što je počeo uvoditi reda u politiku rasipanja novca šakom i kapom lijevo i desno (uglavnom lijevo) nije ekstremizam. Udaljen je zato jer nije bio po volji i ukusu ljevice i manjinaca. To znači implicite da politiku u HDZ-u ne vode članovi stranke nego ljevičarski lobi. Što i za čije interese radi Plenković? To je pravo pitanje.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
15:03 13.05.2017.

Plenković i HDZ su isključili Hasanbegovića još onda kad ga Plenković nepravedno, nije imenovao ministrom kulture. Inače povijest uvijek sudi takvim mediokritetima. Vremena su turbulentna. Račun na naplatu doći će vrlo brzo. Za razliku od Dr. Franje Tuđmana, današnji političari iz HDZ-a i inače hrvatski političari su političari bez vizije.

Avatar Retardo
Retardo
08:45 13.05.2017.

Ovo je sramotno, odricati intelektualni karakter HDZ-u na čelu s Plenkovićem, Brkićem i Jandrokovićem, gigantima misli i riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije