Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORA VRATITI 9,8 MILIJUNA

Crkva traži ovrhu i nad već legendarnim fra Šiminim Passatom

Šime i bankarica
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
20.02.2015.
u 17:00

Crkva svim pravnim sredstvima nastoji doći do svega što fratar Šime Nimac ima

Fra Šime Nimac u svojem je rodnom selu Lišanima Ostrovičkim, smještenom između Skradina i Benkovca, podigao i uredio prekrasan maslinik, ali bez njega bi mogao ostati jer je Crkva pokrenula postupak ovrhe nad cjelokupnom imovinom u njegovu vlasništvu. Općinski sud u Benkovcu donio je presudu po kojoj mora vratiti 9,8 milijuna kuna, za koliko je prodao zemljište Župe Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi, a novac podigao s crkvenog računa i sklonio ga, odnosno potrošio zajedno sa svojom bankaricom Jasminom Bilonić.

Presuda je postala pravomoćna, a crkvene vlasti svim pravnim sredstvima nastoje doći do svog novca, dakle do svega što fratar ima.

Zatražili su ovrhu nad milijun i pol kuna koje je fra Šime posudio svojem prijatelju Ivanu Validžiću i rekao mu da mu ne treba vratiti do okončanja sudskog spora.

To je Validžić posvjedočio na Županijskom sudu u Splitu pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Slavko Lozina, koje je fra Šimu nepravomoćno osudilo zbog prekoračenja položaja i ovlasti na dvije godine zatvora, a njegovu bankaricu koja ga je savjetovala, pomagala mu i s njim trošila novac na godinu i devet mjeseci zatvora. Validžić je na sudu dao naslutiti kako je riječ upravo o crkvenom novcu koji mu je bankarica Bilonić donijela u torbi dok je ležao u bolesničkoj postelji u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Crkva traži ovrhu i nad već legendarnim fra Šiminim Passatom koji je na traženje provincijala parkirao u krugu samostana Gospe od Zdravlja, u središtu Splita, netom nakon izbijanja afere, a oko Božića ga neuspješno pokušao odvesti. To mu nije pošlo za rukom, iako je u pomoć pozvao i policiju. Međutim, bez Passata ne može pa na ročišta na Trgovačkom sudu u Splitu, gdje se vodi postupak za raskidanje kupoprodajnog ugovora između župe u Baškoj Vodi i tvrtke Sunčani Bast, koja je kupila zemljište, dolazi u posuđenom, koji je u vlasništvu njegova prijatelja.

Usvoji li se zahtjev za ovrhom, fra Šimin će Passat na javnu dražbu, kao i maslinik u Lišanima Ostrovičkim, koji je uredio i zasadio 2010. godine, kako piše na kovanim metalnim vratima na ulazu u posjed, na kojima su također i inicijali ŠN. Da se zna čiji je.

O tom je masliniku Večernji list pisao još 2012. godine, nakon izbijanja afere s prodajom crkvene zemlje kada nam se javio Marijan Šimunac i ustvrdio da je dio maslinika fra Šime podigao na njegovoj zemlji, zemlji njegove sestre i pokojnog brata, ali i drugih sumještana Lišana Ostrovičkih.

Porušio suhozide

– Šimin otac tu nema ni centimetra zemlje, a uknjižio se! Iskoristio je situaciju: nesređenost gruntovnih knjiga, mnogi mještani žive u Australiji i diljem svijeta, mnogi se nikada nisu vratili iz izbjeglištva, a neki ili ne znaju da je to njihovo ili ne mare za zemlju. Šime je suhozide porušio tako da nema više ni međa podignutih između parcela različitih vlasnika. Ušao je dijelom i u državnu parcelu. Radili su to buldožeri, drobilice, dovozio je zemlju, posadio masline... – ljutito kaže Šimunac. Pokazuje dokumente iz katastra, ali fra Šimu Nimca nije tužio jer smatra da bi potrošio više i živaca i novca nego što zemlja u Lišanima vrijedi. Zgranut je ponašanjem svećenika.

– Nije mi žao što Crkva ide s ovrhom maslinika. Ja bih se svoje zemlje odrekao u korist Crkve, ali ni slučajno ne bih u korist lopova Šime Nimca, bivšeg fratra! – ogorčen je Šimunac, koji se također iselio iz Lišana. Živi u Zagrebu i, kada je prije nekoliko godina otišao u rodno selo obići djedovinu, šokirao se jer je na njoj zatekao fratrov maslinik.

Na prvi pogled se vidi, fra Šime nije štedio.

Ulazna kovana vrata s inicijalima i godinom sa svake strane ukrašena su brončanim kipom sokola. Ulaz je popločan glasovitim benkovačkim kamenom. S lijeve strane su kameni stolci i stol koji su ljeti u hladu. Masline su uredno obrađene i njegovane. Uveden je sustav navodnjavanja kap po kap, a uz mladi nasad posađena su stabla koja će za koju godinu činiti živu, zelenu ogradu, uz žičanu koja je već postavljena. Unutar posjeda uredno su na hrpama poslagane ploče benkovačkog kamena, vjerojatno ima u planu i dalje ga uređivati. Sve ovo fra Šime je napravio u vrijeme dok je bio fratar, nakon položenih franjevačkih zavjeta kojima se obvezao na siromaštvo, celibat i poslušnost.

U Lišanima Ostrovičkim mještani ne žele razgovarati o fra Šiminu masliniku.

– Pustite fra Šimu! Ima on dosta svojih problema – najčešće odgovaraju, ali ima i onih koji ga gorljivo brane.

– On je samo htio u Baškoj Vodi izgraditi crkvu, a svi su ga prevarili. I crkvene vlasti i bankarica – kaže nam jedan momak.

– Nije ni čudo što ga brane. Plaćao je dnevnice po sto eura kada je dizao maslinik – postoje ipak u selu i oni koji ispod glasa daju i drugačije informacije.

Načelnik općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić kaže da on ne zna čije je zemljište na kojemu je Šime podigao maslinik, ali vjeruje da ga je fra Šime kupio.

– Imamo toliko zapuštene zemlje da je svakako hvale vrijedno kada je netko počne obrađivati. Volio bih da u Lišanima imamo više maslinika i vinograda. Ne vjerujem da bi Šime Nimac dizao višegodišnji nasad na parceli na kojoj nije riješio vlasnički odnos, odnosno koja nije njegova – kaže Musić.

Fra Šimina odvjetnica Nela Pedišić poziva Šimunca da podigne tužbu, ako ima osnova, a ona tvrdi da nema.

– To što priča nije točno – kaže Pedišić. Nije nam mogla komentirati ovrhe koje je Crkva tražila jer, kaže, ništa službeno nije dobila.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

(Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)

Stan u Biogradu na oca

– Načelno, ne može se ići ovrhom na posjed, već na vlasništvo, a fra Šime je posjednik maslinika – kaže nam njegova odvjetnica.

S tim se ne slaže odvjetnik Crkve Željko Ćapin koji smatra da je fra Šime uknjižio posjed, a ne vlasništvo, upravo stoga da bi izbjegao ovrhu, a to je pokušaj zloporabe prava.

No, ako i uspije, Crkva se prodajom fra Šimina maslinika i Passata, kao i utjerivanjem Validžićeva duga, neće uspjeti ni približno naplatiti. Kada je davao iskaz policiji, spominjao se i stan koji navodno ima u Biogradu na Moru, međutim na početku suđenja fra Šime je izjavio da je taj stan u vlasništvu njegova oca, također Šime Nimca.

Na suđenju je fra Šime taksativno iznio gdje je završio crkveni novac i krivnju svalio na bankaricu Jasminu Bilonić. Priznao je da je Validžiću posudio milijun i pol kuna, a tvrdi kako je 130.000 kuna potrošio na projekt proširenja crkve u Baškoj Vodi. Na računu Jasmine Bilonić u Partner banci je 2,5 milijuna kuna. Tvrdi da joj je 3,5 milijuna kuna dao na parkiralištu trgovačkog centra Joker u Splitu, 410.000 kuna plaćen je Jasminin brod "Lucky me", sa 300.000 kuna vratila je dug rođakinji, 50.000 kuna uplaćeno je na njezin račun, nabrojio je.

– Preostalih 1,5 milijuna kuna potrošila je ili još uvijek troši Jasmina Bilonić – izjavio je fra Šime pred splitskim sudom.

Bilonić je sudu potvrdila da je 2,5 milijuna na njezinu računu u Partner banci fra Šimino, a rekla je i da je brod kupljen na njezino ime zapravo fra Šimin. Navodno ju je zamolio da se upiše kao vlasnica jer je on svećenik. O novcu koji je dobila u Jokerovoj garaži tvrdi da ga je, zajedno s fra Šimom, odnijela u Švicarsku i uložila jer ih je fratar htio "oploditi". Poduzetnik za kojeg kaže da mu je dala novac, to je negirao. Unatoč svemu, Crkva još uvijek ne može doći do novca u Partner banci, iako je račun blokiran, ni ovršiti brod. Bar ne u ovoj fazi postupka.

– Poduzeli smo sve pravne radnje da se naplatimo – kaže Ćapin.

Jasmina Bilonić nakon izbijanja afere prestala je raditi u Splitskoj banci. Osnovala je vlastitu tvrtku i na sudu je izjavila da je uspješna poduzetnica s mjesečnom plaćom od 20.000 kuna.

Od izbijanja afere do danas fra Šime Nimac u franjevačkom je samostanu u Karinu. Ne čuva crkveni novac i ne služi mise, kako su pisali neki mediji. Zbog pravomoćne presude u Benkovcu Crkva mu je blokirala račun, a s obzirom na to da potražuju 9,8 milijuna kuna, sve što zaradi u zemaljskom životu neće mu biti dovoljno za vraćanje duga. I dalje je član franjevačkog reda iako se čini da je prekršio sve zavjete koje je dao.

>> Fra Šime svjedočio: Nadbiskup Barišić mi je rekao 'Imaš moju podršku'

Komentara 2

Avatar maxist
maxist
17:23 20.02.2015.

Ona je njemu ispovjednica,savjetnica,i......ca.........ispranog mozga.......ma krivom glavom "misli"..........Muškarac koji ne vlada sobom nebi trebao biti u prilici upravljati ni vrećom zemlje........a on se očito ne kontrolira....

DA
danijelrukavina4
20:51 20.02.2015.

Šime, nemaš što čekati. Ženi bankaricu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije